آشنایی با طراحی سایت ریسپانسیو
اگر با حوزه طراحی وب آشنا باشید حتما نام طراحی سایت ریسپانسیو را شنیده اید. اگر هم به تازگی قصد راه اندازی یک وب سایت از طریق یک مجموعه را داشته باشید دیده اید که ریسپانسیو بودن یک وب سایت به عنوان یک مزیت هم نام برده می شود. همچنین قیمت طراحی سایت ممکن ایت بدون این ویژگی و یا به همراه آن متفاوت باشد. ابتدا به این می پردازیم که این نوع طراحی چیست و چه مزایایی دارد. سپس اهمیت این موضوع را مورد بررسی قرار می دهیم.
آنچه در این مقاله میخوانید :
معنی ریسپانسیو بودن
ریسپانسیو یا واکنش گرا یا انعطاف پذیر نام های مختلفی است که به این نوع طراحی گفته می شود. وب سایت هایی با این ویژگی قابلیت انعطاف زیادی دارند. اما انعطاف در مورد سایت ها به چه معناست؟ مسئله ای که وب سایت های مختلف با آن روبرو هستند سایز صفحات نمایشگرهایی است که کاربر در حال مشاهده وب سایت با آن است. طراحی سایت واکنش گرا یعنی سایت شما با توجه به سایز صفحه نمایش دستگاه خود را تطبیق می دهد. یعنی وب سایت شما در هر دستگاه هوشمندی مانند لپ تاپ و موبایل و تبلت و… به خوبی اجرا می گردد. در واقع دیگر نیازی نیست تا برای نمایش موبایل نسخه مجزای دیگری طراحی نمایید.
از چه زمانی ریسپاسیو بودن اهمیت پیدا کرد؟
در زمان قدیم اگر به یاد داشته باشید تنها با کامپیوترهای خانگی و آن هم به سختی می توانستیم به اینترنت وصل شویم. از این طریق وارد دنیای وب و اینترنت می شدیم و سایت های مختلف را مشاهده می کردیم. اما به تدریج اینترنت گسترش بیشتری پیدا کرد. هر کسی با هر دستگاه هوشنمندی مثل موبایل دیگر می تواند به راحتی وب گردی نماید. به همین دلیل اهمیت نمایش سایت ها در صفحات نمایش کوچک تر بیشتر و بیشتر شد.
بسیاری از وب سایت های قدیمی تنها در نمایشگر های بزرگ درست اجرا می شدند. در واقع در آن زمان دلیلی نداشت که طراح سایت به نمایش سایت در دستگاه کوچکی فکر کند! چه کسی پیش بینی می کرد که با یک تلفن هوشمند بتوان این قدر راحت وارد دنیای وب شد.
امروزه دیگر همه سایت ها ریسپانسیو شده اند. اما ممکن است هرازگاهی نیز با یک سایت غیر ریسپانسیو مواجه شده باشید. سایت بسیاری از شرکت های قدیمی زمانی که با دستگاهی که نمایشگر کوچکی داشته باشد باز شود به هم می ریزد. یعنی المان های سایت خیلی ریز یا بزرگ و یا با اندازه های نا هماهنگ نسبت به هم قرار می گیرند. در برخی مواقع نیز برای دیدن بهتر اجزای صفحه باید از زوم کوچک یا بزرگ استفاده کنیم. به همین دلیل است که این ویژگی یکی از پایه ای ترین ویژگی های طراحی سایت حرفه ای به شمار می رود. به دلیل این که گستره وب گردی با موبایل فراتر از پیش و حتی فراتر از انتظار رفته است!
اعتبار مجموعه شما
این که سایت شما این قدر پیش پا افتاده و قدیمی باشد که حتی در موبایل نیز نتوان با آن کار کرد اعتبار مجموعه شما را تهدید می کند. کاربران پیش خود فکر می کنند که چه مجموعه قدیمی هستید و لابد با استانداردهای نوین نیز پیش نمی روید! به همین راحتی موجب می شوید تا نگاه کاربران به شما تغییر کند. اگر یک شرکت حرفه ای و یا فروشگاه بزرگ هم هستید که صاحب نام هم هستید باز هم سایت شما باید حرفه ای باشد. برخی پیش خود فکر می کنند که تنها کسانی به سایت خوب نیاز دارند که بی نام و نشان هستند. ولی اصلا چنین نیست. یک وب سایت خوب باعث ماندگاری مشتری شما و اعتماد بیشتر به شما خواهد شد. بالعکس یک وب سایت غیر حرفه ای و قدیمی نیز می تواند باعث ریزش مشتریان شما شود. وب سایت ها امروزه نقش خیلی زیادی در جذب مشتریان ایفا می کنند. اگر سایت شما به گونه ای باشد که در همان نگاه اول حرفه ای نباشد کاربر خیلی سریع سایت شما را ترک می کند. به همین راحتی موفقیت را در اختیار رقبایتان قرار می دهید!
اهمیت گوگل
گوگل یکی از مهم ترین و محبوب ترین موتورهای جستجوی جهان محسوب می شود. خود شما نیز ممکن است روزانه برای یافتن جواب خیلی از سوالات خود از این موتور جستجو استفاده نمایید. همه ما برای خرید یک محصول یا پیدا کردن یک شرکت خدماتی ممکن است جستجوهایی در اینترنت و از طریق گوگل انجام دهیم. خیلی از افراد در صدد یافتن جایگاهی در نتایج گوگل هستند. بالا بودن در این نتایج موجب می شود تا کسب و کار شما به طور کلی متحول شود.
این موتور جستجو به کاربرانش احترام فوق العاده زیادی می گذارد! به طوری که اگر وب سایتی جوری طراحی شده باشد که کاربران دوست ندارند به او امتیاز منفی می دهد!
چند سال پیش گوگل ابتدا اعلام کرد که وب سایت هایی که ساختار ریسپانسیو داشته باشند امتیاز خوبی دریافت می کنند. وب سایت هایی که از این تکنولوژی برخوردار بودند یک نمره مثبت گوگلی دریافت کردند. اما چند سال بعد نیز اعلام شد که وب سایت های غیر ریسپاسیو جریمه خواهند شد! این باعث شد که همه مجبور شوند وب سایت خود را ریسپانسیو کنند.
به خصوص کسانی که قصد افزایش رتبه در گوگل را داشتند خیلی سریع تر طراحی خودشان را تغییر دادند تا نمره منفی نگیرند. به همین دلیل شاهد هستیم که برخی از وب سایت های خیلی قدیمی که در گذشته رتبه های خیلی خوبی هم داشتند از نتایج گوگل حذف شدند یا حداقل افت رتبه زیادی پیدا کردند.
نرخ خروج از سایت
همان طور که در قسمت های قبلی هم توضیح دادیم اگر سایت شما به درستی در یک دستگاه اجرا نشود کاربر سایت شما را ترک خواهد گفت. یعنی از سایت شما خارج می شود. اگر مدت زمانی که کاربر در سایت شما باقی می ماند خیلی کم باشد به تعبیر موتورهای جستجو سایت شما این قدر استاندارد نبوده که موجب خروج زودهنگام کاربر شده اید. به همین جهت یک نمره منفی دریافت می کنید. این موضوع نیز باعث می شود که یک نمره منفی نیز بابت نرخ خروج بالای کاربران از گوگل دریافت کنید و رتبه های خود را از دست بدهید.