اقتصاد شهرستان خوی

خوی شهری در استان آذربایجان غربی است. بعد از ارومیه پرجمعیت‌ترین شهر استان است. غالب گویش در این شهر زبان ترکی و سپس کردی است. این شهر یکی از قدیمی‌ترین شهرهای موجود در شمال‌غرب است که قدمت آن حدود هفت هزار سال است به همین دلیل دارای اماکن تاریخی زیادی است. این شهر در مسیر جاده ابریشم قرار داشته است به همین دلیل مورد بازدید خیلی از جهان گردان بوده است. در اینجا می‌خواهیم در مورد اقتصاد این شهر مرزی و تاریخی صحبت کنیم پس با ما همراه باشید.

هم‌مرزی با کشور ترکیه

این شهر با ترکیه مرز مشترک دارد و از لحاظ لجستیکی و حمل و نقل بسیار کلیدی است. با استفاده از این ظرفیت می‌توان شاهد حمل و نقل را از طریق این شهر انجام داد. از این شهر می‌توان به عنوان دروازه‌ای برای قاره اروپا استفاده کرد. با بهبود راه‌آهن، جاده‌ها و فرودگاه‌ها نقشی کلید در حمل و نقل به کشور ترکیه و اروپا ایفا می‌کند. استفاده از ظرفیت این شهر می‌توان صادرات و واردات را تسریع بخشید. شهرستان خوی نزدیک‌ترین شهر به وان ترکیه است.

اماکن تاریخی و گردشگری

یکی از صنعت‌های درامدزا برای این شهرستان رونق گرفتن گردشگری است. این شهر دارای اماکن تاریخی ببسیار زیادی است. می‌توان با جذب گردشگر به این منطقه کسب و کار مردم را رونق بخشید. در ادامه بعضی از این اماکن را معرفی می‌کنیم

بازار قدیمی خوی

قدمت این بازار به دوره صفویان بر می‌گردد. این بازار دارای بافت تاریخی و سرپوشیده است. با توجه به اینکه خوی در مسیر جاده ابریشم بوده است به همین دلیل این بازار محلی برای تجارت بازرگانان بزرگ بوده است.

آرامگاه و برج شمس تبریزی

این برج بر روی مزار منسوب به شمس تبریزی نصب شده است. باز هم قدمت این سازه به دوران صفوی بر می‌گردد. این برج از آجر ساخته شده است. این برج دارای دو مناره است

دروازه سنگی

قدمت این بنا را بعضی به دوره ایلخانان و بعضی آن را به دوره‌ی قاجار نسبت می‌دهند. این بنا یکی از آثار ملی ایران است. این بنا از سنک مرمر سیاه و سفید ساخته شده و برای جلوگیری از هجوم دشمنان بوده است. دروازه سنگی به شیوه‌ی بناهای قاهره ساخته شده است.

مسجد مطلب خان

قدمت این مسجد به دوره‌ی ایلخانان بر می‌گردد. این مسجد در مرکز شهر و نزدیک بازار قدیمی قرار دارد. مطلب خان نیز زرگر مخصوص عباس میرزا نائب السلطنه در زمان قاجار بوده است. این مسجد به سبک مساجد دوران قاجار روباز است.

موزه‌ی خوی

موزه‌ی خوی در سال ۱۳۴۸  ساخته شده است. این موزه کوچک با زیربنای ۲۵۶ متر مربع شامل اشیای تاریخی یافت شده در استان‌های شمال غرب است و در سالن‌های دیگر صنایع دستی و اشیای مردم شناسی وجود دارد.

کلیسای سورپ سرکیس

این کلیسا در شمال غربی شهرستان خوی است. قدمت این بنا را به قرن نهم و یا چهارم میلادی نسبت می‌دهند. ولی سبک و معماری این کلیسا بیشتر با کلیساهای قرن چهارم همخوانی دارد. این بنا بارها تحت مرمرمت قرار گرفته شده است. این بنا پتانسیل بسیار بالایی برای جذب گردشگر دارد.

آرامگاه پوریای ولی

پوریای ولی یکی از عارفان و پهلوانان به نام ایرانی است. در مورد ارامگاه این پهلوان دو نظریه وجود دارد بعضی معتقد هستند که ارامگاه او در شهر خیوه ازبکستان است بعضی هم معتقد هستند که آرامگاه او در شهر خوی قرار دارد.

کشاورزی و صنایع دستی شهرستان خوی

در قدیم عمده کشت این استان پنبه بوده است به همین دلیل صنایع نساجی در این شهر زیاد بود. ولی از بازه‌ای به بعد تخمه آفتابگردان جای خود را به پنبه داد. به طوری که تخمه آفتاب‌گردان شهرستان خوی در کل کشور معروف است. علاوه بر تخمه‌ی آفتابگران زنبور عسل بسیار پرورش داده می‌شود.

از جمله صنایع دستی این شهرستان می‌توان به فرش بافی، گلیم بافی، مفروش بافی، زیلوبافی، سبدبافی، ریسندگی الیاف، سفالگری و … اشاره کرد.

این شهرستان دارای طبیعت خاصی است که در زمستان سرد سرد و در تابستان گرم گرم است. ولی آب و هوای این شهرستان در فصل بهار بسیار خوب و دلنشین است.

معادن شهرستان خوی

یکی از معادن فعال این شهرستان سنگ مرمریت خوی است. این معدن سالانه ۵۰ هزار تن استخراج دارد. و جزء فعال‌ترین معادن سنگ مرمریت است. این سنگ در ساختمان سازی بعنوان سنگ کف، دیوار، پله و زیر پله استفاده می‌شود.

این شهرستان علاوه بر سنگ مرمریت خوی دارای معادن عظیمی از نمک، زغالسنگ، مس و طلا است.

جمع‌بندی

در اینجا شرایط اقتصادی شهرستان خوی را بررسی کردیم. این شهرستان مرزی با توجه به پتانسیل بالایی که دارد در حق آن اجحاف شده است و نیاز به توجه بیشتری دارد. این شهر در نزدیکی ترکیه است و با شهر وان ۱۲۰ کیلومتر فاصله دارد و می‌توان از آن به گذرگاه برای کشورهای اروپایی استفاده کرد. علاوه بر این با توجه به اینکه این شهر دارای قدمتی سه هزار ساله است اماکن تاریخی و باستانی فراوانی دارد که به راحتی می‌توان گردشگر را به این شهر سرازیر کرد و از مزایای گردشگری این شهر استفاده کرد. در بخش صنایع دستی فرش بافی این شهر معروف است که نیاز به سرمایه‌گذار و تضمین خرید است.

این شهر از لحاظ امکانات رفاهی و درمانی در وضعیت نامناسبی قرار دارد و نیاز به تاسیس اماکن درمانی بیشتر است. این شهرستان حضور خیرین مدرسه‌ساز را می‌طلبد تا برای کودکان مدارسی در خور این مردم بسازند. با توجه به زلزله‌ی شدید چند سال اخیر در این شهرستان خسارت‌های بسیار شدید زد. که نیاز به توجه مسئولان را می‌طلبد تا فرآیند آبادانی این شهر تسریع پیدا کند

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دوازده − چهار =