انواع سنسور صنعتی
انواع سنسور صنعتی بر اساس عملکرد
سنسور تماسی
همان طور که از نام آن بر می آید، سنسور تماسی در تماس فیزیکی با یک جسم، کمیت فیزیکی مورد نظر همچون دما، فشار و … را حس می کند و سیگنال الکتریکی مربوطه را ارسال می نماید.
سنسور مقاومتی
این حسگر در واقع یک مبدل یا دستگاه الکترومکانیکی است که تغییرات مکانیکی نظیر جابهجایی را به شکل سیگنال الکتریکی خارج می کند و آن را به کنترلگر ارسال می نماید. ساده ترین مثالی که در دسته سنسورهای مقاومتی قرار می گیرد پتانسیومتر است.
سنسور ولتاژی
این دسته از سنسورها وظیفه سنجش و اندازه گیری میزان ولتاژ مستقیم یا متناوب را بر عهده دارند. هر زمان وجود و شدت ولتاژ تشخیص داده شود، سنسور ولتاژی به شکل های گوناگون خروجی ارسال می کند.
سنسور خازنی
سنسورهای غیر تماسی، انواع سنسور خازنی را شامل می شوند. این حسگرها برای کنترل سطح مخازنی که شامل موارد دانه دانه و پودری یا مایع هستند مورد استفاده قرار می گیرند. سنسورهای خازنی کاربرد های صنعتی بسیاری دارند. برای مثال، می توان برای شمارش تعداد اجسام یا کنترل پر کردن مایعات در خطوط تولید از این سنسورها استفاده کرد.
سنسور القایی
یکی دیگر از انواع سنسور غیر تماسی، سنسور القایی است که مبنای عملکرد آن مدار های مغناطیسی است. از این رو، برخی سنسورهای القایی را با نام سنسورهای الکترومغناطیسی نیز می خوانند. لازم به ذکر است انواع سنسور القایی تنها در برابر فلزات واکنش نشان می دهند و همین کاربرد آن ها را محدود به این دسته می کند. به طور کلی، می توان حسگرهای الکترومغناطیسی را جهت فرمان مستقیم به شیرهای برقی، اندازه گیری قطر فلزات، تشخیص قطعات فلزی شکسته شده و بسیاری موارد دیگر به کار گرفت.
انواع سنسور نوری یا لیزری که جزو حسگرهای غیر تماسی شمرده می شوند، قادر به اندازه گیری و تشخیص گستره میان طیف نور مرئی سبز تا نور نامرئی مادون قرمز می باشد. در یک تعریف ساده، این سنسور، اشعه های نور را به سیگنال های الکتریکی تبدیل می کند تا به سایر قطعات سیستم فرستاده شود.
سنسور شیمیایی
حسگر شیمیایی وسیله ای است که کیفیت های شیمیایی یک ماده را اندازه گیری و تشخیص می دهد و داده های شیمیایی اندازه گیری شده را به داده های الکترونیکی تبدیل می کند. سنسورهای شیمیایی در صنایع بیشماری مانند پزشکی، خودروسازی، فناوری نانو و سیستمهای تشخیص خانگی (مانند آشکارساز مونوکسید کربن) استفاده میشوند.
سنسور مغناطیسی
سنسور مغناطیسی معمولاً به سنسوری اطلاق می شود که بزرگی و تغییرات میدان مغناطیسی را به سیگنال های الکتریکی تبدیل می کند. میدانهای مغناطیسی، همانند مغناطیس زمین یا آهنرباها، نمونهای از پدیدههای آشنا و در عین حال نامرئی به حساب می آیند. به این ترتیب، حسگرهای مغناطیسی، میدانهای مغناطیسی نامرئی را به سیگنالهای الکتریکی و به اثرات مرئی تبدیل میکنند.
سایر سنسورهای صنعتی متداول
سنسور دما
سنسور دما وسیله ای است که برای اندازه گیری دما استفاده می شود و میزان گرما یا سرما را به یک واحد قابل خواندن تبدیل می کند. حال این دما می تواند دمای هوا، دمای مایع یا دمای جامد باشد. انواع مختلفی از سنسورهای دما در دسترس هستند و هر کدام از فناوریها و اصول متفاوتی برای اندازهگیری این محرک استفاده میکنند.
سنسور فشار
سنسور فشار یک دستگاه الکترونیکی است که میزان فشار را تشخیص، تنظیم یا کنترل می کند و داده های فیزیکی درک شده را به سیگنال الکترونیکی تبدیل می کند. سنسورهای فشار اغلب از فناوری پیزوالکتریک استفاده میکنند، زیرا عناصر پیزوالکتریک یک بار الکتریکی متناسب با تنش (که توسط فشار ایجاد میشود) تولید میکنند.
سنسور لمسی
طرز کار این سنسور ها بسیار ساده است و وظیفه آن ها تشخیص لمس فیزیکی است. در واقع، سنسورهای لمسی یک جایگزین ساده و مقرون به صرفه برای سوییچ های مکانیکی قدیمی به شمار می رود.
سنسور حرکت
سنسور حرکت یک وسیله الکترونیکی است که برای تشخیص و اندازه گیری تحرک طراحی شده است. حسگرهای حرکتی عمدتاً در سیستمهای امنیتی خانه و مشاغل استفاده میشوند، اما میتوان آنها را در تلفنها، دستگاههای پخش حوله کاغذی، کنسولهای بازی و سیستمهای واقعیت مجازی نیز یافت. بر خلاف بسیاری از انواع دیگر حسگرها (که می توانند دستی و ایزوله شوند)، سنسورهای حرکت معمولاً سیستم های تعبیه شده با سه جزء اصلی هستند: یک واحد حسگر، یک رایانه جاسازی شده و سخت افزار (یا جزء مکانیکی). این سه بخش از نظر اندازه و پیکربندی متفاوت هستند، زیرا سنسورهای حرکتی را می توان برای انجام عملکردهای بسیار خاص سفارشی کرد. به عنوان مثال، سنسورهای حرکتی را می توان برای فعال کردن نورافکن، فعال کردن آلارم های صوتی، فعال کردن سوئیچ ها و حتی هشدار دادن به پلیس نیز استفاده کرد.