ایمپلنت و پیوند استخوان
معمولا پس از آن که کاشت ایمپلنت توسط بهترین متخصص ایمپلنت انجام شود، انجام این عمل می تواند باعث حمایت و بازسازی بافت های استخوانی گردد، به دلیل آن که پس از جوش خوردن ایمپلنت به استخوان، طی فرآیندی طولانی مدت نیروی فشاری به دندان وارد می شود و موجب می گردد تا بافت های استخوانی تحریک شوند و باعث بازسازی آن ها شود و همچنین از تحلیل رفتن استخوان ها جلوگیری خواهد کرد.
اما قبل از انجام چنین عملی حتما باید میزان بافت استخوان لازم برای انجام ایمپلنت را در نظر داشته باشید، در صورتی که فردی می خواهد درمان ایمپلنت فوری انجام دهد آنگاه می تواند با استفاده از دو روش پیوند استخوان فک انجام دهد:
• همزمان با کاشت ایمپلنت
برای انجام کاشت مجدد دندان یا ایمپلنت فوری و همچنین به منظور جوش خوردن آن با استخوان فک باید در نظر گرفت که آیا در فک استخوان کافی وجود دارد، در صورتی که تحلیل رفتن استخوان در فرد بیمار تشخیص داده شود آنگاه باید عمل پیوند استخوان انجام شود.
شما همچنین می توانید همزمان با کاشت ایمپلنت، پیوند استخوان فک هم انجام دهید، شاید بتوان گفت در چنین روش درمانی، کمبود استخوان به صورت کامل انجام نمی شود اما محیا کننده ی شرایط برای انجام کاشت ایمپلنت می باشد و باعث می شود تا این کمبود خفیف تر گردد.
• قبل از انجام کاشت ایمپلنت
پزشک متخصص برای آن که بتواند به مقدار استخوان کافی دستیابی داشته باشد، بهتر است عمل پیوند استخوان را قبل از کاشت ایمپلنت برای درمان بیماران انجام دهد.
عمل پیوند استخوان بهتر است ۲ ماه قبل از کاشت ایمپلنت انجام شود در صورت انجام چنین روشی خواهید توانست به میزان استخوان کافی دستیابی داشته باشید.
در روش درمانی پیوند استخوان یا از استخوان خود فرد استفاده می شود یا با استفاده از منابع خارجی این کار صورت خواهد گرفت که اگر از منابع خارجی در این روش درمانی استفاده شود آنگاه هزینه ی درمان بیمار بالاتر خواهد رفت.
زمانی درمان پیوند استخوان کاربرد دارد که حتما به آن نیاز باشد و در ابتدا پزشک متخصص پس از بررسی های لازم و با دیدن عکس های CBCT اینگونه تشخیص خواهد داد که آیا برای فک بالا یا پایین باید عمل پیوند استخوان انجام دهد یا خیر. که انجام این روش حتما طبق نظر پزشک جراح صورت خواهد گرفت.
علاوه بر این، امکان دارد بر اثر کشیدن دندان و عوامل مختلف دیگر یا حتی کشیدن دندان، به استخوان دندان های مجاور آسیب برسد که البته بعضی از دندانپزشکان از روش آتروماتیک برای انجام چنین کاری استفاده می کنند که این کار میزان آسیبرسی به بافت های مجاور دندان را به حداقل ممکن خواهد رساند و همچنین موجب حفظ و پایداری استخوان می گردد.
آنچه در این مقاله میخوانید :
انواع مواد مورد استفاده در پیوند استخوان
• اتو گرافت ( خود فرد)
در چنین روشی استخوان از بدن خود بیمار برداشته خواهد شد که برای انجام چنین کاری فرد بیمار باید حتما در بیمارستان بستری شده و بیهوش گردد. برای برداشتن استخوان می توان از قسمت عقبی فک پایین و درشت نی استفاده کرد که مناسب ترین می باشد و درصد انتقال بیماری در آن کمتر است.
• آلوگرافت (جسد)
در روش آلوگرافت می توان از بدن فرد متوفی، استخوان مورد نیاز را تامین نمود. اینگونه از استخوان ها در آزمایشگاه نگهداری می شود و نتیجه ی بسیار مطلوبی پس از پیوند خواهند داد، البته ناگفته نماند که در چنین روشی امکان انتقال عفونت هم وجود دارد.
• زنو گرافت (حیوانات)
شاید برایتان جالب باشد اما استفاده از استخوان گاو هم در پیوند استخوان می تواند امری طبیعی باشد، که در چنین روشی مواد آلی موجود در استخوان حذف خواهد شد و مواد معدنی موجود در آن استفاده می شود.
در روش زنوگراف امکان انتقال عفونت وجود نخواهد داشت تنها عیبی که چنین روشی دارد آن است که امکان استخوان سازی وجود ندارد.
مواد مصنوعی (آلوپلاست)
یک سری از مواد هستند که به جهت تحریک سلول های بدن مورد استفاده قرار میگیرند که به این مواد سنتزی گفته می شود، تا بدون آن که پیوندی انجام شود، تبدیل استخوان ها به سلول های بدن صورت بگیرد.
انجام چنین روشی کارآمدی کمتری به نسبت دو روش قبل دارد، اما می توان گفت عوارض انتقال عفونت آن کمتر خواهد بود.
۴ نوع روش اصلی پیوند
لیفت سینوسی، بزرگ، متوسط، کوچک و افزایش ریج
که هریک از این روش ها با توجه به میزان استخوان مورد نیاز فک انجام می گردد. یکی از روش های بسیار رایج برای ترمیم بافت های استخوانی، لیفت سینوسی و افزایش ریج می باشد.
لیفت سینوسی
روش لیفت سینوسی در فک بالا انجام می گردد و در این روش بازسازی مقداری از بافت استخوانی در حفره سینوس ها انجام می شود.
پوسیدگی های به وجود آمده در دندان های آسیا و همچنین ایجاد عفونت در استخوان فک می تواند موجب تحلیل رفتن استخوان ها گردد.
سینوس یک حفره ای در فک بالا می باشد، برای رفع مشکل تحلیل رفتن استخوان های عمودی دندان های آسیایی بالا لیفت سینوس انجام می شود.
افزایش ریچ
روش افزایش ریچ در صورتی بسیار کاربرد دارد که تحلیل استخوان بسیار شدید باشد و ریچ نمی تواند به خوبی ایمپلنت کار گذاشته شده را حفظ کند، در روش افزایش ریچ هم ارتفاع و عرض استخوان زیاد می شود، به دلیل آن که برای حمایت مناسب از ایمپلنت باید استخوان ارتفاع و عرض کافی داشته باشد.
مزیت های پیوند استخوان
ثبات و بازسازی فک
پیوند استخوان فک نه تنها موجب دوام و ثبات و استحکام بیشتر دوباره استخوان فک می شود بلکه آن را بازسازی خواهد کرد.
محافظت از فک
پس از کشیدن دندان، امکان خراب شدن و تحلیل رفتن استخوان وجود دارد که با پیوند استخوان این مشکل حل می گردد.
معایب پیوند استخوان
• درد و خونریزی بعد از عمل
• تورم محل جراحی شده
• عفونت ایمپلنت
• آسیب به اعصاب، رنگ های خونی و دندان های طبیعی
• بی حسی و احساس خارش در لثه
• حساسیت دندان ها نسبت به سرما و گرما