بهترین سیستم سرمایشی ساختمان کدام است؟

آیا چیلر بهترین سیستم سرمایشی است؟

همیشه انتخاب بهترین سیستم سرمایشی برای ساختمان هایی که در حال ساخت هستند و یا قصد خرید آن را داریم برای ما مهم است. چراکه وجود یک سیستم تهویه مطبوع مناسب بر روی آسایش و سلامتی ما و خانواده مان بسیار اثر گذار است. یا اگر به تازگی به دنبال خرید یا اجاره یک واحد تجاری یا اداری هستید حتما نوع سیستم سرمایشی برای شما خیلی مهم است.

به گزارش سایت خبری تحلیلی عصر ایران، چیلر یکی از مناسب ترین سیستم های سرمایشی است. در سال های اخیر، شرکت های ایرانی طراح و تولید کننده چیلر پیشرفت چشمگیری در این حوزه داشته اند و حتی محصولات خود را به کشورهای همسایه مانند عراق، افغانستان و جمهوری آذربایجان نیز صادر کرده اند و از این طریق برای کشور ارزآوری هم داشته اند.

بهترین سیستم سرمایشی یا تهویه مطبوع بر اساس شرایط دمایی محل پروژه، ملاحظات فنی و شرایط مالی مشتری تعیین می شود. چیلر هم یک نوع سیستم سرمایشی است که باید برای هر پروژه توسط متخصصین امر امکانسنجی مالی و فنی آن صورت بگیرد. اما به جرات می توان گفت که در اغلب پروژه ها این دستگاه یکی از گزینه های اصلی انتخاب سیستم سرمایشی یا تهویه مطبوع است

چیلر چیست؟

چیلر یک سرد کن است. این ساده ترین تعریف از چیلر است

اگر بخواهیم عامیانه به آن نگاه کنیم، چیلر نوع پیشرفته تری از آب سرد کن های معمولی است که به احتمال قوی در مکان های مختلف مثل مغازهها یا آپارتمان های مسکونی، اداری،تجاری و یا حتی داخل خیابان با آن مواجه شده اید. اما تفاوت اینجاست که از این آب سرد برای سیستم های سرمایشی و تهویه مطبوع استفاده می شود نه برای آشامیدن.

به منظور سرمایش و تهویه به حجم بالاتری از آب سرد نیاز داریم که به وسیله این دستگاه یعنی چیلر، می توانیم به این هدف برسیم. یک آب سرد کن بزرگ را تجسم کنید که به وسیله آب سرد تولید شده در آن قرار است گرمای داخل فضای خانه ها، کارخانه ها، سالن های تولید و… را جذب کنیم و سپس این گرما را به محیط بیرون منتقل کنیم.

باید توجه داشته باشیم که فرآیند سرمایش یا خنک کاری در بسیاری از صنایع مختلف از جمله خودروسازی ها، صنایع نفت، گار و پتروشیمی، لاستیک و پلاستیک، غذا و دارو، بهداشتی و آرایشی و… کاربرد دارد و لذا در صورتی که چیلر با این هدف مورد استفاده قرار بگیرد به آن در اصطلاح چیلر صنعتی گفته می شود

اگر به دید علمی بخواهیم به دستگاه چیلر نگاه کنیم، باید کمی با زبان مهندسی مکانیک درباره آن صحبت کنیم. چیلر دستگاهی است که به وسیله سیکل های ترمودینامیکی (سیکل تبرید تراکمی یا جذبی) سبب دفع حرارت از آب می شود و در نهایت محصول نهای آن آب سرد در دمای ۶ یا ۷ درجه سانتی گراد می باشد. اگر شما این اصطلاحات را متوجه نمی شوید و فقط قصد خرید چیلر را دارید جای نگرانی نیست چراکه می توانید پیش از خرید این سیستم ها با شرکت های مشاوره و مهندسی در زمینه برودت صنعتی و تهویه مطبوع مشاوره کنید.

البته دقت کنید که شرکت مشاور تجربه تخصصی در زمینه ساخت، طراحی و فورش انواع چیلرها را داشته باشد تا در آخر بهترین گزینه برای ساختمان یا پروژه شما در نظر گرفته بشود.

چند نوع چیلر داریم؟ انواع چیلر را بشناسیم

در خرید و فروش چیلرها عمدتا از یک دسته بندی کلی استفاده می شود. این دسته بندی بر اساس سیکل کاری چیلر مشخص می شود که در قسمت قبلی به آن اشاره کردیم و این نام گذاری های چیلر بر اساس سیکل های ترمودینامیکی علم مهندسی مکانیک است.

به طور خلاصه این دستگاه بر اساس سیکل عملکردی خود به دو دسته تقسیم می شود :

  1. چیلر تراکمی
  2. چیلر جذبی

به دلیل اینکه امروزه در اغلب پروژه ها از چیلرهای تراکمی استفاده می شود سعی داریم در این مقاله بیشتر بر روی این محصول برودتی تمرکز کنیم و درباره جزئیات آن بحث می کینم.

چیلر تراکمی چیست؟

یکی از مهم ترین قطعات استفاده شده در چیلرهای تراکمی کمپرسور است و اغلب مهندسین مکانیک آن را حیاتی ترین عضو در دستگاه چیلر می دانند. وظیفه کمپرسور متراکم نمودن ماده مبرد (معروف به گاز کولر در بازار) است. بر همین مبنا در چیلرهایی که از کمپرسور استفاده می شود، چیلر تراکمی گفته می شود. البته در کشورهای خارجی اغلب این چیلر با نام چیلر برقی(Electrical chiller) یاد می شود چون عامل به حرکت درآوردن کمپرسور الکتروموتور است. الکتروموتور به وسیله کوپلینگ با کمپرسور در اترتباط است و بیشترین مصرف برق را در چیلرهای تراکمی دارد.

مصرف برق چیلرهای تراکمی از معضلات این دستگاه محسوب می شود که امروزه تکنولوژی و روش های جدیدی توسط کمپانی ها برای کاهش مصرف برق آن ارائه شده است

ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که چیلر جذبی خوبه یا بد؟ در جواب این سوال می توانیم به طور خلاصه بگوییم که چیلر جذبی در پروژه های بزرگ نظیر برج های چند طبقه در صورت وجود منبع گرمایی اتلافی زیاد هنوز هم کاربرد دارد و نمی توانیم بگوییم مناسب نیست، اما چیلرهای تراکمی در ابعاد کوچک تر توانایی کارکرد در راندمان بهتری را دارند و عمر مفید بیشتری هم دارند و به همین دلایل رشد چشمگیری در سال های گذشته داشته اند.

اکثر شرکت های بزرگ دنیا در زمینه تولید چیلر مانند Carrier، Trane، York بیشتر بر روی محصولات برودتی تراکمی تمرکز کرده اند و تولیدات چیلر های جذبی آن ها کاهش داشته است.

چیلر جذبی چیست؟

در چیلر جذبی از کمپرسور استفاده نشده است و بجای آن از یک واکنش شیمیایی به همراه تجهیزات دیگر استفاده شده است. ماده شیمیایی بکار رفته در چیلر جذبی نمک مایع(لیتیم برماید) است. این ماده را ماده جاذب می نامند و به همین دلیل در چیلرهایی که بجای کمپرسور از ماده جاذب و سایر تجهیزات مربوط به آن استفاده شده باشد چیلر جذبی گفته می شود. وجود همین ماده جاذب در چیلر جذبی سبب شده تا فرسایش و خوردگی قطعات بالا باشد و به همین دلیل امروزه استفاده از چیلر جذبی به شدت کاهش یافته است.

چیلر تراکمی چه کاربردهایی دارد؟

کاربردهای چیلرهای تراکمی اغلب به دو قسمت محدود می شود:

  1. سرمایش و تهویه در ساختمان ها
  2. سرمایش و خنک کاری در فرآیندهای صنعتی

لذا چیلر فقط محدود به سیستم هاس سرمایشی مسکونی نیست و از آن می توان در کارخانه های صنعتی مثل صنایع لبنی، سیمان، کاشی و سرامیک و … هم استفاده کرد. اگر در ساختمان ها بخواهیم هر واحد جداگانه مجهز به چیلر باشد از مینی چیلر(چیلر کوچک) استفاده می شود. البته مینی چیلر در مقایسه با چیلر مرکزی مصرف برق را بالا می برد.

قبل از خرید چیلر به چه نکاتی توجه کنیم؟

چون قیمت دستگاه های تهویه و سرمایشی بالا است بهتر است به منظور پیش گیری از اشتباه به موارد زیر توجه کنید:

  • از شرکت های تخصصی و معتبر مشاوره گرفته و سپس خرید کنید
  • لیست کامل قطعات فنی بخصوص کمپرسور، کندانسور، اواپراتور، شیر انبساط و تابلو برق را درخواست کنید از تولید کننده یا فروشنده
  • اطمیننان پیدا کنید که ظرفیت سنجی را شرکت طراح یا فروشنده درست انجام داده است
  • پیش فاکتورهای چیلر را با یک مهندس مکانیک و یا متخصص تاسیسات دیگر هم چک کنید
  • گارانتی چیلر چه مدت و شامل چه مواردی است
  • زمان تحویل چیلر را چک کنید

نتیجه گیری

چیلرهای تراکمی از مناسب ترین و بهینه ترین دستگاه های سرمایشی محسوب می شوند. قیمت مناسب، راندمان بالا، تعمیرات و نگهداری ساده از جمله مزایای آن هاست. اینکه در ساختمان یا شرکت خود از چیلر یا سایر دستگاه ها مانند کولر گازی، داکت اسپلیت، روفتاپ پکیج و یا حتی هواساز استفاده شود کاملا بستگی به شرایط فنی و مالی دارد. اما چیلر یکی از سیستم هایی است که بسیار متدوال و رایج شده است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سه × چهار =