تست ABR
تست ABR مخفف کلمه Auditory brainstem response به معنای پاسخ های شنیداری ساقه مغز می باشد. هدف این تست بررسی آستانه شنوایی از طریق ساقه مغز می باشد. همچنین تست ABR جنبه تشخیصی نیز دارد و در ناهنجاری های عصبی سیستم شنوایی از جمله نوروپاتی شنوایی و وجود تومور آکوستیک مورد استفاده قرار می گیرد.
آنچه در این مقاله میخوانید :
تست ABR چیست؟
در تست ABR محرک صوتی کلیک مانندی توسط هدفون های مخصوصی به گوش ارسال و پاسخ عصب شنوایی و ساقه مغز به این صدا مورد بررسی قرار میگیرد. در واقع با ارسال محرک صوتی به گوش، این محرک در حلزون گوش تبدیل به محرک الکتریکی شده و توسط اعصاب شنوایی به سمت مغز حرکت می کنند و به محض رسیدن به مغز قابل درک می شوند.
کار تست ABR این است که این محرک های الکتریکی تولید شده توسط حلزون گوش را که توسط عصب به سمت مغز حرکت می کنند را ثبت کند. ثبت این پاسخ های الکتریکی نیازمند الکترودهایی هست که بر روی پیشانی و پشت گوش ها قرار میگیرند.
تست ABR در چه کسانی انجام می شود؟
اگر تا کنون نوار گوش گرفته باشید متوجه می شوید که در تست نوار گوش ابتدا شنوایی شناس فرکانس های صوتی مختلفی را به گوش شما ارسال کرده و سپس از شما می خواهد در صورت شنیدن دکمه را فشار دهید. حال در نوزادان و کودکان که قادر به انجام چنین کاری نیستند چگونه می توان آستانه شنوایی را بدست آورد؟ اینجاست که دست به دامن تست ABR می شویم.
آزمون ABR برای پی بردن به میزان افت شنوایی در نوزادان، کودکان و افراد سخت آزمون مورد استفاده قرار می گیرد. زیرا در این تست نیاز به همکاری فرد نیست و کافی است فرد بر روی تخت آرام و ساکت دراز بکشد. البته اگر فرد در حین تست بخوابد چه بهتر. به همین دلیل این تست در بدست آوردن آستانه شنوایی نوزادان، کودکان، افراد متمارض که به عمد می خواهند آستانه شنوایی بدتری از خود نشان دهند (به دلیل معافیت سربازی یا انتفاع از پزشکی قانونی) و افراد سخت آزمون مناسب می باشد.
آیا تست ABR عوارض دارد؟
خیر این تست هیچ گونه عارضه ای ندارد. این آزمون همانند نوار مغز می باشد با این تفاوت که در ثبت نوار مغز محرک صوتی ارسال نمی شود ولی در تست ABR محرک صوتی ارسال می شود. همچنین در نوار مغز الکترودهایی بر روی سر گذاشته می شود درحالیکه در تست ABR الکترودها روی پیشانی و پشت گوش ها قرار می گیرند. این تست کاملا ایمن و سالم بوده و ذره ای عارضه جانبی ندارد.
اهمیت تست ABR در نوزادان
گفتیم که با آزمون ABR می توانیم آستانه شنوایی را در نوزادان و کودکان بدست آورد زیرا این آزمون نیاز به همکاری فرد ندارد. از آنجا که سن زبان آموزی کودک قبل از ۲ سالگی می باشد بنابراین با آگاهی زود هنگام از کم شنوایی کودک می توان توسط تجویز سمعک و یا کاشت حلزون از مشکلات گفتاری کودک جلوگیری کرد. اگر کودک به درستی صداها را بشنود مهارت های خواندن، نوشتن و دیکته خوبی در مدرسه خواهد داشت.
قبل از آزمون ABR در نوزاد چه کارهایی نیاز به انجام است؟
همانطور که گفتیم در حین تست ABR نوزاد یا کودک باید خواب باشد. اغلب برای خوابیدن کودکان در حین تست باید از داروهای خواب آور استفاده شود. بهترین داروی خواب آور برای آزمون ABR، کلرال هیدرات می باشد که البته این دارو کمیاب می باشد.
شب قبل از انجام تست والدین باید کودک را دیر خوابانده و صبح زود بیدار کنند و در مسیر آمدن به کلینیک به هیچ عنوان نگذارند کودک بخوابد. با انجام این کار کودک بدون نیاز به داروی خواب آور در حین تست ABR خواهد خوابید.
همچنین بهتر است شب قبل از انجام تست ABR کودک را به حمام برده و پیشانی و پشت گوش هایش را خوب بشویید. با انجام این کار الکترودهای قرار گرفته بر روی پوست به خوبی می توانند امواج شنوایی را ثبت کنند.
دیگر کاربردهای تست ABR
از آزمون ABR علاوه بر بدست آوردن آستانه شنوایی می توان در تشخیص برخی از بیماری ها نیز استفاده کرد. از جمله بیماری هایی که می توان از تست ABR استفاده کرد بررسی وجود یا عدم وجود تومور آکوستیک می باشد. وزوز گوش یک طرفه نیز جزو مواردی است که معمولا متخصص گوش و حلق و بینی درخواست تست ABR می نماید.
یکی دیگر از بیماری هایی که تست ABR در تشخیص آن کاربرد دارد، نوروپاتی شنوایی می باشد. در این بیماری اعصاب شنوایی غلاف میلین خود را از دست داده فعالیت منظم خود را از دست می دهند. بنابراین فرد دچار نوروپاتی شنوایی مشکلاتی در زمینه درک گفتار در محیط پر سر و صدا خواهند داشت.
همچنین از تست ABR می توان در بررسی سرگیجه استفاده کرد. بیماری وستیبولار شوانوما می تواند نتایج آزمون ABR را تحت تاثیر قرار دهد.
احتمال خطا در تست ABR چقدر است؟
اگر تست ABR توسط شنوایی شناس ماهر انجام شود در اینصورت احتمال خطا در تست ABR نزدیک به صفر خواهد بود. البته احتمال خطا به سن نوزاد نیز بستگی دارد. در سنین زیر ۶ ماه چون اعصاب سیستم شنوایی به بلوغ نرسیده اند احتمال بدتر شدن نتایج تست ABR وجود دارد. بنابراین در سنین پایین، نتايج باید با احتیاط تفسیر گردد.
هزینه تست ABR
هزینه تست ABR در سال ۱۴۰۰ با احتساب مواد مصرفی حدود ۲۰۰ هزار تومان می باشد.
تست ABR در منزل
کلینیک رزنتال امکان انجام تست ABR در منزل را نیز دارد. با توجه به اینکه انجام تست ABR در منزل وقت گیر می باشد باید نوزاد شما در زمان حضور متخصصین ما کاملا خواب باشند. برای انجام تست ABR در منزل چند روز قبل از انجام تست با متخصصین ما تماس حاصل نمایید.
ممنون بابت مقاله خوبتون
آیا امکان تجویز سمعک برای کودکان وجود دارد؟
برای انجامش کجا باید مراجعه کرد؟