تکنیکهای طلایی برای بهبود فن بیان
ارتباطات یکی از مهم ترین بخش های زندگی هر فرد است. هر چه رابطه او با اطرافیانش قوی تر باشد، روند موفقیت او سریعتر است. احتمالاً در اطراف خود افراد محبوب و موفقی را دیده اید که به راحتی می توانند با دیگران ارتباط برقرار کنند و در نتیجه بسیاری از جنبه های زندگی خود را بهبود بخشند. در واقع این افراد در مرحله اول بر فن «فن بیان» مسلط شده اند. اما اگر بخواهید رسا باشید چه؟ پاسخ به این سوال بسیار ساده است. فن بیان مانند هر هنر دیگری از طریق تمرین و تکرار به وجود می آید! تنها کاری که باید انجام دهید این است که مدتی را صرف تمرین هنر بیان کنید. آن وقت می توانید هر روز پیشرفت در زندگی خود را احساس کنید.
آنچه در این مقاله میخوانید :
چرا باید فن بیان قوی داشته باشیم؟
هرچه بگوییم، در مورد اهمیت نمایندگی کم گفته شده است. فن بیان بر تمام جنبه های زندگی تأثیر می گذارد. تکنیک های بیان قدرتمند بیان نظرات را در هر گروهی آسان می کند. یک بیان قوی به شما جرات می دهد تا برای دفاع از حقوق خود دفاع کنید و شما را جذاب تر نشان می دهد. در هر گردهمایی خانوادگی، محل کار و به طور کلی در جامعه، یک سخنران خوب کانون توجه است. این افراد معمولاً محبوبیت بیشتری دارند و به دلیل این محبوبیت ارتباطات گسترده ای دارند. ارتباط قوی همچنین کلید موفقیت در زندگی است. فن بیان به حدی بر کیفیت زندگی و موفقیت در بسیاری از جنبه های زندگی تأثیر می گذارد که نمی توان اهمیت آن را نادیده گرفت. آموزش فن بیان و سخنوری کودکان نیز از اهمیت زیادی برخوردار است و نقش مهمی در موفقیت شغلی آنان دارد.
تمرین هایی برای تقویت بیان
اگر می خواهید بدانید چگونه خود را قوی بیان کنید، باید بگویم که تمرین های مختلفی وجود دارد که میانبر برای بیان قوی در نظر گرفته می شود. این تمرینات برای مهارت های بیانی شما معجزه می کند.
۱. گسترش واژگان
اصول گفتار و بیان بر اساس استفاده صحیح از کلمات است. هرچه بیشتر در مورد دایره لغات خود بدانید، در تسلط بر خود و مهارت های گفتاری قوی تر خواهید بود. لازم نیست در هیچ زمینه ای متخصص باشید. اول از همه، به اطلاعات و کلمات کلی پایبند باشید. کلمات جدید را یاد بگیرید و سعی کنید معنی آنها را به طور کامل درک کنید.
کتاب بخوان! فرقی نمی کند کدام کتاب باشد. فقط شروع کن در هر کتابی که می خوانید، حتماً کلمات جدیدی وجود دارد که هرگز درباره آنها نشنیده اید یا کلماتی که هرگز استفاده نکرده اید. کلماتی را که یاد می گیرید روی کاغذ یا گوشی خود یادداشت کنید و به مدت یک هفته از آنها استفاده کنید. به همین ترتیب، در عرض چند هفته نحوه صحبت کردن شما تغییر زیادی خواهد کرد. معنی هر کلمه ای را که در اینترنت می شنوید (ویکی پدیا) جستجو کنید، یک کلمه جدید را در همان صفحه پیدا کنید و سپس معنی آن را جستجو کنید. به همین ترتیب، هر روز چند کلمه جدید به دایره لغات خود اضافه کنید.
اکنون که کلمات جدید را یاد گرفته ایم، چگونه می توانیم مهارت های بیانی قوی داشته باشیم؟ به این کلمات مسلط شوید! یادگیری معنی و کاربرد کلمات بسیار مهم است. استفاده خوب از کلمات جدید بسیار مهم است. هر روز کمی وقت بگذارید تا با کلمات جدیدی که یاد می گیرید جمله بسازید. در نگاه اول ممکن است کمی مضحک به نظر برسد. اما تسلط بر این جمله جدید چیزی است که شما را به فردی با قدرت بیان قوی تبدیل می کند.
۲. با کمرویی مبارزه کنید
برای داشتن یک تکنیک بیان قوی؟ ابتدا باید خجالتی بودن را کنار بگذارید! وقتی احساس شرم می کنید، نمی توانید درست فکر کنید. اگر درست فکر نکنید، نمی توانید مستقیم صحبت کنید، که طبیعتاً بر خجالت شما می افزاید. در واقع، احساس شرم، حلقه مرگ مهارت های بیان است و اگر گرفتار آن شوید، دیگر نمی توانید بر کلمات مسلط شوید. با گروه های کوچک و جملات ساده جدیدی که به تازگی یاد گرفته اید شروع کنید. یک واقعیت بسیار جالب وجود دارد که دانستن آن به شما کمک می کند تا در صحبت کردن اعتماد به نفس پیدا کنید. حقیقت این است که حتی زمانی که کسی به طور کامل به شما گوش می دهد، تنها ۳۰ درصد از توجه او به آنچه می گویید متمرکز می شود.
از خجالت بپرهیزید.
آخرین مکالمه ای که با افراد دیگر داشتید را به خاطر بسپارید. آیا در طول مکالمه به کلمات خود توجه کامل داشتید؟ آیا در طول این گفتگو حواس شما به موضوعات دیگر پرت شد؟ در واقع حتی خصوصی ترین و مهم ترین مکالمات نیز برای چند ثانیه کاملاً منحرف می شوند. همیشه این حقیقت طلایی را در ذهن داشته باشید زیرا می توانید به راحتی کمرویی خود را از بین ببرید و سطح ارتباط خود را تا حدودی بهبود بخشید.
۳. چگونه بعد از کف زدن یک بیان قوی بسازیم؟
دست زدن کاملا طبیعی است. در واقع این مدیریت صحیح است که تکنیک بیان را قوی جلوه می دهد. بعد از کف زدن هیچ خجالتی وجود ندارد! خجالت کشیدن بعد از کف زدن باعث می شود دیگران برای شما متاسف شوند. به دلیل این دلسوزی، اشتباهات شما برای مدت طولانی در ذهن دیگران باقی می ماند. در واقع باید بدانیم پس از کف زدن چگونه رفتار کنیم و چگونه جذاب صحبت کنیم تا مخاطب همچنان به آنچه می گوییم توجه کند.
پس از کف زدن، باید بتوانید هر دو حالت را کنترل کنید. در حالت اول، هیچ کس متوجه اشتباه شما نمی شود، بنابراین باید به سرعت آن را اصلاح کنید و از آن عبور کنید. با انجام این کار در عمل به مخاطب خود نشان می دهید که از اشتباهات خود آگاه هستید و به نوعی مسئولیت آنها را می پذیرید. این به مخاطب شما اجازه می دهد تا کنترل شما را بر کلمات شما درک کند و قدرت شما را در هنرهای بیانی احساس کند.
در حالت دوم، شما یا مخاطبانتان می توانید کف بزنید و بخندید! این کاملا طبیعی است و در این مواقع باید همراه با مخاطبان خود بخندید. اگر عکس العمل متفاوتی از خود نشان دهید، خنده مخاطب به عنوان تمسخر تلقی می شود و هیچکس حرف شما را جدی نمی گیرد. هنگامی که با مخاطبان خود ارتباط برقرار کردید، گفتگو را دوباره ادامه دهید. این بار باید دوباره اشتباهات خود را اصلاح کنید تا مخاطبانتان متوجه شوند که دایره لغات و اطلاعات شما گسترده است.
۴. تک گویی نکنید!
مهم نیست با چه گروهی با چه کسانی صحبت می کنید. بالاخره توحید سم است! آیا در مورد تکنیک های بیان قوی کنجکاو هستید؟ باید بدانید افرادی که مهارت های ارتباطی قوی دارند فقط بر روی کلمات تمرکز نمی کنند، بلکه از تکنیک های بسیار ساده ای برای جذب مخاطب خود استفاده می کنند. یکی از این تکنیک ها این است که همیشه به مخاطب اجازه می دهید بین مکالمه صحبت کند. توجه داشته باشید که باید از مخاطبان خود بخواهید صحبت کنند و نظر شما را بیان کنند. با این کار شما در واقع با یک سنگ دو پرنده را می کشید. در گام اول، مخاطبان خود را به چالش بکشید و به نحوی آنها را وادار کنید تا به آنچه می گویید توجه کنند. سپس میتوانید برای مدت کوتاهی که او صحبت میکند دوباره انرژی بگیرید و پس از این استراحت، کنترل بیشتری بر اوضاع دارید.
۵. زبان بدن
بیان قدرتمند را می توان تنها با تکیه بر اطلاعات و اعتماد به نفس بسیار بالا در نظر گرفت. با این حال، عوامل زیادی وجود دارند که تأثیر خاصی بر هنر بیانی دارند. برای داشتن یک تکنیک بیان قوی؟ زبان بدن چگونه بر بیان تاثیر می گذارد؟ در پاسخ به این سوالات باید بگویم که زبان بدن می تواند بخش قابل توجهی از نظرات مخاطبان شما را درگیر کند. مطمئن شوید که از زبان بدن خود به درستی استفاده کنید تا مخاطب شما به آنچه می گویید جذب شود.
• ارتباط چشمی برقرار کن. تماس چشمی به نحوی باعث می شود که مخاطبان شما بیشتر به آنچه می گویید توجه کنند.
• هنگام صحبت کردن، اعتماد به نفس داشته باشید. اگر ایستاده اید، راست بایستید. اگر نشسته اید، باید از خم شدن نیز خودداری کنید. راحت بشین اما راحتی بیش از حد ممنوع! همچنین در هر دو حالت باید فاصله خود را با مخاطب آنقدر نزدیک نگه دارید که احساس دوری یا ناراحتی نکنید. فاصله معقولی را رعایت کنید.
• چگونه یک تکنیک بیان قوی داشته باشیم؟ چگونه هنگام صحبت کردن جذاب و مسلط به نظر می رسید؟ باید بگویم که پاسخ این سوال این است که از دست خود برای جلب توجه مخاطب استفاده کنید. اگر بی حرکت بمانید، اسب شما خسته کننده به نظر می رسد و هیچ کس به آن توجه نمی کند. در حرکاتی که به دست می دهید اغراق نکنید و آنها را تکرار نکنید.
۶. بدون حرف زدن!
مخاطبان شما از پچ پچ شما خسته خواهند شد، حتی در مورد هیجان انگیزترین موضوعات! بنابراین باید تمام تلاش خود را بکنید تا از موضوعات پیش پا افتاده و تکراری پرهیز کنید و سخنرانی خود را جذاب نگه دارید. اگر می خواهید بدانید چگونه یک سخنران واقعا قدرتمند باشید، باید هر لحظه خود را به جای مخاطبان خود قرار دهید. کلمات خسته کننده را حذف کنید و تا حد امکان کوتاه بنویسید. اگر مخاطبان شما احساس کنند که کلمات شما تکراری هستند دیگر گوش نمی دهند و توجه نمی کنند.
۷. قطع به موقع گفتار
آخرین گام در بهبود مهارت های صحبت کردن، توقف صحبت کردن است. برای اینکه مهارت های گفتاری قوی داشته باشید، یا بدانید چگونه به طور موثر صحبت کنید، همچنین باید بدانید که چگونه سخنرانی را پایان دهید. آخر کلمه به دو قسمت تقسیم می شود. در حالت اول ممکن است در میانه سخنرانی خود متوجه شوید که مخاطب خسته شده و توجهی نمی کند. در این شرایط باید دست از حرف زدن بردارید و چیزی نگویید! صحبت را کاملا متوقف کنید. اگر جمله ناتمام بماند مهم نیست. فقط باید سکوت کرد. در غیر این صورت، مخاطب شما را بی ارزش خواهد دید.
حالت دیگری که وجود دارد مربوط به مدت زمانی است که مخاطب همیشه به شما نگاه می کند. در این مورد، باید بدانید که علاقه مخاطبان شما نباید ادامه پیدا کند! به عبارت دیگر، اگر مخاطبان شما با دقت به صحبتهای شما گوش میدهند، مجبور نیستند برای ادامه مکالمه در کنار شما بایستند و حرفهای بیهوده بزنند. هر زمان که کلمات مفید و جالب تمام شد، صحبت نکنید. فقط در صورت درخواست مخاطب می توانید به صحبت ادامه دهید. البته ذکر این نکته ضروری است که اگر اطلاعاتی در مورد نیازهای مخاطبان خود ندارید، بهتر است به راحتی آنها را بیان کنید.
گفتن “من چیزی در این مورد نمی دانم” بسیار ساده تر از صحبت کردن در مورد آن و تولید اطلاعات جدید و غیرمستند در مورد آن است! همچنین با شنیدن این جمله از مخاطبان، اعتماد به نفس شما آشکار می شود و مخاطبان شما برای کلمات دیگر شما ارزش قائل می شوند. با انجام این کار در عمل، مخاطب شما متوجه می شود که اگر از موضوعی اطلاع نداشته باشد، نظری نخواهد داد. به همین ترتیب، اگر در مورد موضوعی صحبت می کنید، بفهمید که نشان دهنده حقیقت و اطلاعات گفته های شما در آن زمینه است.
بالاخره در یک روز به تکنیک بیان مسلط شوید!
همانطور که قبلا ذکر شد، اهمیت نمایندگی را نمی توان نادیده گرفت. برای اینکه بدانید چگونه می توانید یک تکنیک بیان قوی داشته باشید، لازم است یک نکته مهم را در نظر بگیرید. برای تقویت مهارت های بیانی خود به پول نیاز دارید. این هزینه ها نه تنها شامل هزینه های پولی می شود، بلکه زمان می برد. یعنی در مرحله اول تمرینات ذکر شده باید روزانه و به طور مداوم انجام شود. همه ما در طول روز درگیر گفتگوهای متعددی هستیم. با مکالمات معمولی و سطحی شروع کنید که به شما امکان می دهد به مرور زمان خود را در گروه های بزرگ نشان دهید! بیان هنری نیست که بتوان یک شبه بر آن مسلط شد. در واقع آیا باید بگوییم فن بیان بذری است که همیشه باید از آن مراقبت کرد تا درختی شود که میوه می دهد؟
بعد از اینکه تا حدودی بر موقعیت مسلط شدید و تغییراتی در تکنیک بیان خود ایجاد کردید، باید گامی اساسی در جهت موفقیت در تکنیک بیان خود و در نتیجه در زندگی بردارید. از خرج کردن نترسید. برای بهبود این مارت قدم برداریدو می توانید در دوره جامع آموزشی فن بیان و سخنوری که در ایران در بسیاری از سایت ها وجود دارد شرکت کنید. در نهایت باید بدانید که بیان یک هنر اکتسابی است. اگر هنوز موفق نشده اید، حتما به اندازه کافی تلاش نکرده اید!