درد لثه و روشهای درمانی آن

درد لثه و روشهای درمانی آن

وقتی دندان درد دارید، قطعا به سراغ دندانپزشکی می‌روید، اما وقتی لثه هایتان دچار درد یا مشکل شود چه می‌کنید؟

بسیاری از عوامل می‌توانند باعث درد لثه و نیاز به جراحی لثه شوند، اما همه آن‌ها نیازی به مراجعه به دندانپزشک ندارند. گاهی اوقات لثه‌های حساس و دارای درد و قرمزی فقط نشانه این است که دندان‌های خود را خیلی محکم و با فشار زیاد به لثه‌ها مسواک می‌زنید.در برخی شرایط ممکن است لثه‌های شما در صورتی که از ارتودنسی یا دندان مصنوعی استفاده می‌کنید، دچار درد و حساسیت شود. اگر شما یک خانم هستید، تغییرات هورمونی مربوط به قاعدگی، بارداری یا یائسگی نیز می‌تواند باعث تورم و درد لثه‌های شما شود.

در این مقاله قصد داریم دلایل درد لثه، روش‌های درمان و درمان خانگی را به طور کامل توضیح دهیم، پس پیشنهاد می‌کنیم در ادامه همراه ما باشید:

درد لثه نشانه چیست

از اولین نشانه‌های درد لثه می‌تواند قرمزی، تورم و یا خونریزی مختصر باشد. عموما درد لثه و نیاز به جراحی دندان زمانی اتفاق می‌افتد که شخص به خوبی دندان خود را مسواک نزده، از نخ دندان استفاده نکرده و به طور کلی به بهداشت دهان خود رسیدگی نکرده است. اگر مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را به طور مداوم، درست و اصولی انجام ندهید قطعا درد لثه و دندان و همچنین بیماری‌های دردناکی برای شما ایجاد خواهد شد.

با گذر زمان و جدی نگرفتن بهداشت و تمیزی دهان ممکن است لثه‌ها شروع به درد گرفتن و ایجاد حساسیت و باکتری در ریشه دندان‌ها شوند. تکه های ریز غذا ممکن است در لثه و دندان خراب و آسیب دیده، گیر کند و باعث عفونت شود. همین موضوع باعث لق شدن دندان‌ها یا شکستن استخوان نگهدارنده آن‌ها می‌شود که در نهایت منجر به از دست دادن دندان خواهد شد.

درد لثه و کرونا

درد لثه به طور معمول دارای علت‌هایی به جز کووید ۱۹ است اما در برخی شرایط با خشک شدن دهان و دندان و ایجاد خونریزی در مدت ابتلا به کرونا ممکن است این مشکل ایجاد شود. عموما کرونا باعث ایجاد بیماری‌های دهان و دندان نخواهد بود اما در موارد نادر باعث حساسیت و التهاب در لثه‌ها شده است که علت آن تغذیه مصرفی هنگام مبتلا بودن به این ویروس است. برای جلوگیری از این مشکلات بهتر است در مدت بیماری کرونا حسابی به بهداشت دهان و دندان خود رسیدگی نمایید.ار خدمات لمینت دندان نعمت الهی بهره مند شوید.

درمان خانگی درد لثه

همان‌طور که تا به این‌جا گفته شد، لثه‌های قرمز و متورم از نشانه‌های بارز مشکلات و بیماری دهان و دندان به شمار می‌رود. اگر شما هم ترس زیادی از مراجعه به دندان‌پزشکی دارید قطعا با این خبر خوشحال خواهید شد که در بسیاری از موارد می‌توانید خودتان در منزل، درد لثه را تسکین دهید. با انجام دادن چند روش زیر می‌توانید تا حد زیادی مشکلات لثه را درمان نمایید. اگر می‌خواهید یاد بگیرید که چگونه می‌توانید لثه های متورم و دردناک را در خانه درمان کنید. در ادامه همراه ما باشید.

۱. کمپرس آب گرم و سرد

یک راه عالی و آسان برای تسکین درد لثه، استفاده از کمپرس روی لثه برای تسکین درد است. کمپرس گرم یا سرد، هر دو برای این کار بسیار مناسب و موثر هستند.

کمپرس داغ: مقداری آب را گرم کنید اما حواستان باشد که آب را نجوشانید. آب باید به مقداری داغ شود که به راحتی بتوانید بر روی پوست صورتتان قرار دهید. حال باید یک پارچه تمیز و کمی نرم را بردارید و آن را در آب خیس کنید، آب اضافی آن را بگیرید و روی صورت خود در ناحیه لثه قرار دهید و به آرامی روی آن حرکت دهید.

کمپرس سرد: از کیسه یخ پیچیده شده در پارچه تمیز و نرم استفاده کنید و مانند کمپرس گرم از آن بر روی پوست صورت و در نزدیکی درد لثه استفاده نمایید. می‌توانید تا زمانی که درد و تورم کاهش یابد، استفاده از هر دو کمپرس را به طور متناوب تغییر دهید. یعنی یک بار از کمپرس سرد و بار دیگر از کمپرس گرم به طور متوالی استفاده نمایید که در این روش به سرعت میزان درد کم خواهد شد.

۲. شستشو با آب نمک

یکی از رایج‌ترین روش‌ها برای تسکین درد لثه و دندان استفاده از محلول آب و نمک است. بهتر است بدانید که نمک موجود در محلول باعث جلوگیری از رشد میکروب و باکتری در داخل دهان می‌شود و همچنین باکتری‌هایی که از قبل در دهان شما رشد کرده اند را از بین می‌برد.

ابتدا باید یک لیوان آب ولرم، تا حدی که نجوشد و بسیار داغ نباشد را با یک قاشق چایخوری نمک مخلوط کنید. آب نمک را به طور کامل داخل دهان خود بچرخانید و برای پاکسازی گلو نیز می‌توانید آن را قرقره نمایید. این کار را چندین بار (۳ الی ۵ بار) تکرار کنید تا کامل لثه و دندان‌ها پاک شوند. این نکته را فراموش نکنید که آب نمک را نباید قورت دهید و برای از بین بردن میکروب باکتری داخل دهان، روزی ۲ بار انجام دهید.

۳. پراکسید هیدروژن

پراکسید هیدروژن یک محلول عالی برای کاهش درد و التهاب لثه‌های متورم می‌باشد. این محلول همانند آب نمک باعث از بین رفتن باکتری‌ها و میکروب‌های داخل دهان می‌شود و بسیاری از مشکلات نرتبط با آن را تسکین می‌دهد. بهتر است مقدار مساوی آب را با پراکسید هیدروژن مخلوط نمایید و سپس آن را به مدت ۱۵ ثانیه داخل دهان خود بچرخانید، دقت داشته باشید که هرگز این محلول را نخورید و پس از قرقره کردن به بیرون بریزید و دهان را با آب گرم یا ولرم بشویید.

البته از پروکسید هیدروژن به روش دیگری نیز می‌توانید استفاده کنید. باید یک خمیر نرم با استفاده از جوش شیرین درست کنید و روی دهان خود بمالید و پس از ۱ دقیقه آن را به خوبی بشویید. در هر دو صورت تاثیر عالی برای کاهش درد و تورم لثه خواهد داشت.

۴. چای کیسه ای

برای این کار ابتدا یک چای کیسه‌ای انتخاب نمایید، بهتر است چای سبز، چای بابونه، چای زنجبیل و یا چای سیاه باشد زیرا این گیاهان بیشتر و بهتر به کاهش درد لثه کمک خواهند کرد. طریقه استفاده نیز بسیار راحت است، باید ابتدا چای کیسه‌ای خود را به مدت ۵ دقیقه، درست مانند چای درست کردن، در آب ولرم خیس کنید و پس از آن بر روی لثه خود قرار دهید. فراموش نکنید که تی بگ نباید داغ باشد تا لثه را اذیت نکند.چای کیسه ای یکی دیگر از روش‌های موثر برای تسکین و درمان درد لثه‌های متورم است.

۵. روغن درخت چای

روغن درخت چای به دلیل خواص ضد التهابی و آنتی بیوتیکی طبیعی خود شناخته شده است. این روغن برای کمک به لثه‌های متورم و دردناک و سایر بیماری‌های دهان و دندان شما عالی است. برای استفاده، چند قطره روغن درخت چای را در یک لیوان آب بریزید و از آن به عنوان دهانشویه معمولی استفاده کنید. همچنین می توانید برای کمک بیشتر سعی کنید از خمیر دندان حاوی روغن درخت چای استفاده نمایید.

۶. خمیر زردچوبه

زردچوبه یکی دیگر از مواد طبیعی است که دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی می‌باشد. زردچوبه به کاهش تورم، درد و التهاب لثه ها کمک می‌کند. باید با استفاده از ۱/۴ قاشق چای‌خوری زردچوبه خمیر درست کنید و آن را با کمی آب مخلوط کنید تا خمیری نرم به دست آید. روی لثه‌های آسیب دیده خود بمالید و بگذارید ۵ دقیقه بماند. این خمیر نرم را با ماساژ، به آرامی روی لثه خود قرار دهید و آن را ماساز دهید. این کار را می‌توانید روزی یک بار و به مدت ۲ هفته انجام دهید.

۷. تغذیه خود را بهبود بخشید

در وهله اول بهترین راه برای کمک به لثه‌های متورم و دردناک، پیشگیری از آن است. یک راه عالی برای پیشگیری و بهبود لثه‌ها، بهبود تغذیه است. با افزودن کلسیم، ویتامین C و اسید فولیک به رژیم غذایی خود شروع کنید. نداشتن این ویتامین‌ها در رژیم غذایی می‌تواند یکی از عوامل تورم لثه ها باشد. ویتامین C را می‌توان در انواع غذاها مانند بروکلی، فلفل دلمه ای، پرتقال، آناناس، کلم پیچ، کیوی و توت فرنگی پیدا کرد.

دریافت مقدار مناسب کلسیم فواید زیادی برای سلامت کلی دهان و لثه شما به همراه دارد. کلسیم در لبنیات، شیر سویا، توفو، ساردین، غلات و سبزی ها یافت می‌شود. با خوردن لوبیا، عدس، بروکلی، مارچوبه، سبزیجات، نخود فرنگی و آووکادو، اسید فولیک را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

لثه‌های متورم و دارای درد و التهاب را با داروهای خانگی بالا تسکین دهید. درمان‌های خانگی ساده مانند شستشو با آب نمک، کمپرس سرد، خمیر زردچوبه، روغن درخت چای و غیره می‌توانند به تسکین درد لثه کمک کنند.اما اگر هیچ ‌کدام موثر واقع نشد، باید به یک متخصص و یا دندان‌پزشک مراجعه نمایید.

درد لثه دندان عقل

لثه‌های اطراف تاج بالای دندان عقل ممکن است در برخی شرایط عفونی و متورم شوند که می‌تواند باعث درد شدید شود. از آن‌جایی که التهاب نزدیک به ماهیچه‌هایی است که فک شما را کنترل می‌کنند، باز کردن دهان را دشوار و گاهی دردناک خواهد کرد. همچنین گاز گرفتن بسیار دردناک می‌باشد زیرا فشار دندان بالایی شما می‌تواند بر این تورم فشار بیاورد.

درد لثه بعد از روکش

درد و التهاب لثه پس از روکش تا مدت یک هفته بسیار طبیعی است. در این مدت به سرما و گرما نیز حساسیت نشان می‌دهد. با توجه به کاری که بر روی لثه و دندان شما انجام شده، حساس شدن و درد خفیف بسیار رایج بوده و در صورت اذیت شدن می‌توانید از یک مسکن ساده استفاده نمایید.

درد لثه هنگام غذا خوردن

اگر هنگام غذا خوردن، نوشیدن، مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن لثه‌های متورم و قرمزی را تجربه می‌کنید، ممکن است تعجب کنید که علت آن چیست و چگونه می‌توانید آن را درمان کنید. لثه‌های ملتهب یا دارای خونریزی خفیف می‌تواند ناشی از تکنیک‌ها و روش‌های نامناسب مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن، بیماری لثه، شیمی‌درمانی، مصرف تنباکو یا تغییرات هورمونی خاص باشد. اما درد لثه هنگام غذا خوردن طبیعی نبوده و برای درمان آن بهتر است به دندان‌پزشکی مراجعه نمایید.

درد لثه و دندان

درد لثه و دندان بیشتر به دلیل التهاب و متورم شدن لثه‌ها بر اثر عوامل مختلف می‌باشد. این وضعیت به عنوان ژنژیویت شناخته می‌شود. یکی از شایع‌ترین علت‌های التهاب و درد لثه جمع شدن میکروب و باکتری روی دندان و اطراف لثه است که به آن پلاک می‌گویند. با این حال عفونت‌های دندانی، عفونت‌های دهان و سایر بیماری‌های پزشکی همگی از دلایل درد لثه هستند.. رعایت کردن بهداشت درست و اصولی دندان (مسواک زدن و نخ دندان کشیدن) و همچنین ویزیت منظم توسط دندانپزشک به پیشگیری از درد و التهاب لثه کمک شایانی خواهد کرد. سایر علل درد لثه، به ویژه علل عفونی، ممکن است نیاز به درمان توسط دندانپزشک یا پزشک داشته باشد.

درد لثه در بارداری

برخی از زنان در دوران بارداری دچار تورم و درد لثه می‌شوند که در برخی شرایط ممکن است خونریزی کند. خونریزی لثه به دلیل تجمع پلاک روی دندان‌ها ایجاد می شود. تغییرات هورمونی در دوران بارداری می‌تواند لثه‌های شما را در برابر پلاک آسیب پذیرتر کند و منجر به التهاب و درد و خونریزی شود. به این بیماری لثه بارداری یا بیماری لثه نیز گفته می‌شود.

تمیز و سالم نگه داشتن دندان‌ها و لثه‌ها در دوران بارداری بسیار مهم است. بهترین راه برای پیشگیری یا مقابله با مشکلات لثه، رعایت بهداشت دهان و دندان است. باید به طور مرتب پس از هر بار میل کردن غذا و خوراکی، دندان خود را به خوبی نخ بکشید و مسواک بزنید. بهتر است با مشورت پزشک از دهان‌شویه‌های مخصوص دوران بارداری استفاده نمایید. به شما پیشنهاد می‌کنیم تا هنگام بارداری و قبل از اقدام به بارداری با یک دندان‌پزشک مجرب در مورد نحوه صحیح نخ دندان کشیدن و مسواک زدن مشورت کنید تا در این دوران مشکلات خاصی برایتان ایجاد نشود.

درمان درد لثه

همان‌طور که درقسمت‌های بالایی مقاله به آن اشاره شد، درمان درد لثه به ۲ طریق خانگی و مراجعه به دندان‌پزشک انجام می‌شود. در مواردی که هنوز التهاب و قرمزی منجر به آبسه و عفونت نشده باشد، قطعا با درمان‌های خانگی بهبود می‌بخشد اما اگر باعث ایجاد مشکلات بزرگ‌تر به همراه درد بیشتر باشد قطعا بهترین روش درمان مراجعه به یک پزشک متخصص در این زمینه است. اگر با خوردن یا جویدن مواد غذایی سخت و یا آسیب رساندن با نخ دندان و مسواک نامناسب، باعث ایجاد حساسیت در لثه‌ها شده‌اید حتما با درمان خانگی آن را به خوبی تسکین دهید.

حال با توجه به روش‌های درمان درد لثه و از بین بردن تورم و حساسیت در اطراف آن می‌توانید دردهای خفیف و مختصر را در منزل و مواد طبیعی درمان کنید و یا با یک دندان‌پزشک در این زمینه مشورت نمایید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.