روغن موتور مناسب شرکت توتال
در این مقاله سعی شده است مشخصات و مشخصات روغن موتور به زبانی ساده، کامل و دقیق بیان شود تا پس از مطالعه این مقاله به راحتی بتوانید روغن موتور مناسب خودروی خود را انتخاب کنید. شما می توانید برای تهیه بهترین و با کیفیت ترین روغن های صنعتی توتال از نمایندگی رسمی این شرکت، اویل کارو خرید نمایید.
روغن موتور چه وظیفه ای دارد؟
یکی از وظایف اساسی روغن موتور روانکاری است. با استارت زدن خودرو، قسمت های متحرک موتور شروع به حرکت می کنند که در این مرحله روغن موتور باید بین قطعات موتور جریان یابد.
چگونه روغن موتور مناسب را انتخاب کنیم؟
عوامل متعددی در انتخاب روغن نقش اساسی دارند که نباید از آنها غافل شد، مانند؛
ساختار روغن موتور
غلظت روغن موتور
نمودار کیفیت روغن موتور
اقلیم
بدون شک با بررسی این عوامل می توانیم مناسب ترین روغن موتور را برای خودروی خود انتخاب کنیم.
اجزای روغن موتور
روغن موتور از دو جزء تشکیل شده است:
روغن پایه (۸۰%)
مواد افزودنی (۲۰%)
به طور متوسط ۸۰ درصد روغن موتورها روغن پایه و ۲۰ درصد مواد افزودنی هستند.
می دانیم که روغن های موتور وظیفه روانکاوی اجزای متحرک موتور را بر عهده دارند، اما به خودی خود برای محافظت از موتور کافی نیستند. به همین دلیل از مواد دیگری برای جلوگیری از آسیب روغن پایه در شرایط دمایی موتور و همچنین حفاظت بیشتر استفاده می شود.
آشنایی با انواع روغن موتور از نظر ساختار
مشخصات روغن موتورهای مناسب و تفاوت انواع آنها را توضیح دهید
۱- روغن موتور معدنی
این نوع روغن موتور بر پایه نفت خام است و سال هاست که در خودروها استفاده می شود.
روغنهای معدنی یکی از سادهترین و اساسیترین روغنهای موتور هستند که در موتورهای خودروهای قدیمی مورد استفاده قرار میگیرند. این روغن مواد افزودنی زیادی ندارد و در درجه اول وظیفه روانکاری را بر عهده دارد.
۲- روغن موتور نیمه سنتتیک
این نوع روغن موتور محصولی بین روغن های معدنی و مصنوعی است. این محصول دارای برخی ویژگی های نوع مصنوعی و برخی ویژگی های نوع معمولی است.
نیمه سنتتیک ها نسبت به روغن های معدنی کیفیت برتری دارند و در شرایط نامناسب موتور به خوبی کار می کنند. این روغن موتور عمدتاً برای وانت ها و خودروهای شاسی بلند استفاده می شود و قیمت کمتری نسبت به روغن های مصنوعی دارد.
اکثر کارشناسان خودرو توصیه می کنند که از این محصول در خودروهای بسیار قدیمی استفاده نشود زیرا ساختار آن می تواند به پیستون ها آسیب برساند و باعث خرابی موتور شود.
نکته مهم: اگر سازنده خودروی شما روغن موتور مصنوعی برای خودروی شما دارد مراقب باشید از روغن های نیمه سنتتیک استفاده نکنید.
۳- روغن موتور مصنوعی
راهنمای انتخاب روغن موتور؛ مشخصات روغن موتور مصنوعی
نفتی است که بر پایه نفت خام نیست و از ترکیبات شیمیایی یا پلیمریزاسیون هیدروکربن ها (الفین ها) تولید می شود.
این روغن در ابتدا فقط برای موتورهای جت استفاده می شد، اما با پیشرفت تکنولوژی امکان ساخت آن برای خودروها نیز فراهم شد.
شرکت های تولید کننده این نوع روغن موتور هر کدام این روغن را با ساختار متفاوتی تولید می کنند که مواد افزودنی در آن نقش ویژه ای دارند.
مهم ترین افزودنی های موجود در این روغن ها، شوینده ها، مواد ضد خوردگی، آنتی اکسیدان ها و ترکیبات ضد خوردگی هستند.
مزایای روغن موتورهای مصنوعی
کاهش مصرف روغن به دلیل طول عمر بیشتر نسبت به روغن موتور معمولی
کمتر خورنده و غیر سمی است
مقاومت در برابر اکسیداسیون بالا
تبخیر کمتر نسبت به نوع معمولی
کاهش مصرف سوخت تا ۲.۴ درصد
دارای شاخص ویسکوزیته طبیعی بالا (واکنش سریع به تغییرات دما)
نکته مهم: لازم به ذکر است که هر یک از انواع روغن های مصنوعی به دلیل فرمول شیمیایی خود نمی توانند با برخی از لاستیک ها و الاستومرها سازگاری داشته باشند.
در نتیجه اگر از روغن مصنوعی با فرمول خاص برای موتورهایی با واشر و آب بندی که با آن فرمول روغن سازگاری ندارند استفاده شود، باعث نشتی روغن و مانند آن می شود.
چه زمانی روغن مصنوعی روغن موتور مناسب ماشین ما نیست؟
سوال این است: آیا روغن های مصنوعی همیشه بهترین انتخاب برای دستگاه ما هستند؟ یا استفاده از آن برای ماشین ما اجباری است؟
پاسخ این سوال کاملا به شرایط محیطی و نوع خودروی شما بستگی دارد. در مورد خودروهای باکیفیت، باید این روند را ادامه دهید زیرا به طور پیش فرض در کارخانه با روغن موتور مصنوعی پر شده اند.
اگر در مناطقی زندگی میکنید که زمستانهای بسیار سردی دارند، باز هم باید از روغن موتور مصنوعی برای موتور خود استفاده کنید. این موضوع برای مناطقی که دماهای بالا دارند نیز صادق است.
استفاده از روغن مصنوعی در خودروهای اسپرت نیز توصیه می شود، حتی در موتورسیکلت هایی که دارای سیستم کلاچ معمولی (خشک) هستند، می توان از روغن موتور مصنوعی استفاده کرد.
چه زمانی از روغن موتور مصنوعی استفاده نکنیم؟
در موتورسیکلت های مجهز به کلاچ روغنی، استفاده از این روغن باعث لغزش بیش از حد سطوح دیسک کلاچ شده و سیستم کلاچ موتورسیکلت را با مشکل مواجه می کند.
دو فاکتور اصلی مشخصات صحیح روغن موتور
حالا که روغن ها را از نظر ساختار بررسی کردیم، فقط دو فاکتور اساسی دیگر را در نظر بگیرید تا در نهایت بتوانیم بهترین روغن موتور را برای خودروی خود انتخاب کنیم.
شاخص ویسکوزیته یا غلظت روغن موتور
شاخص API و جدول کیفیت روغن موتور
۱- شاخص ویسکوزیته روغن موتور (ویسکوزیته)
می توان گفت که ویسکوزیته (غلظت روغن موتور) شاخص اصلی انتخاب روغن موتور مناسب برای خودروی شماست.
آشنایی با غلظت روغن موتور
ویسکوزیته؛ این یکی از ویژگی های فیزیکی سیالات است و مقاومت مایع در برابر جریان است.
بیایید این ویژگی را با یک مثال ساده نشان دهیم.
آب مایعی است که در دمای اتاق به راحتی جریان دارد، در حالی که عسل مایعی است که جریان آن دشوار است، یعنی ویسکوزیته عسل از آب بیشتر است.
ویسکوزیته سیال تابعی از دما است، بنابراین با کاهش دما، ویسکوزیته سیالات افزایش می یابد و با افزایش دما، ویسکوزیته سیالات کاهش می یابد یا به اصطلاح شل می شود.
نقش غلظت مناسب روغن موتور در عملکرد خودرو
راهنمای انتخاب روغن موتور مناسب و نقش آن در عملکرد موتور
همانطور که در ابتدای متن ذکر شد، روانکاری یکی از وظایف اساسی روغن موتور است. با استارت زدن خودرو، قسمت های متحرک موتور شروع به حرکت می کنند که در این مرحله روغن موتور باید بین قطعات موتور جریان یابد.
حال اگر ویسکوزیته روغن در زمان استارت زدن خودرو و در دمای پایین زیاد باشد، روغن موتور به سختی جریان پیدا می کند و نمی تواند به تمام قسمت های متحرک موتور برود که به موتور خودرو آسیب می رساند.
همچنین اگر خودرو در دمای بالا کار کند، اگر با افزایش دما غلظت روغن موتور کاهش یابد، نمی تواند قطعات موتور را به طور کامل بپوشاند و باعث از کار افتادن موتور می شود.
ویژگی های روغن موتورهای چهارفصل و مقایسه آنها
انجمن مهندسین خودرو استاندارد SAE را برای غلظت روغن موتور ایجاد کرده است که طبق استاندارد SAE به دو دسته کلی تک و چند درجه طبقه بندی می شود.
روغن موتور سیکلت گرید مونو
این روغن به دلیل ساختاری که دارد نمی تواند ویسکوزیته خود را در بازه های دمایی مختلف تغییر دهد.
فقط برای یک دمای خاص یا در یک فصل خاص از سال استفاده می شود. روغن های مونوگرید بسیار قدیمی هستند و در گذشته تنها روغن موتورهایی بودند که برای موتور خودرو تولید می شدند.
روغن موتورهای مونوگرید با شاخص ویسکوزیته ۰ تا ۳۰ برای فصول سرد مناسب هستند. برای فصول گرم روغن موتورهای مونورید با شاخص ویسکوزیته بین ۳۰ تا ۶۰ کارایی لازم را دارند.
کارشناسان با توجه به نقاط ضعف روغن های مونورید شروع به تولید روغن موتور مناسب برای تمام فصول و دما کردند.
این امر امکان تغییر ساختار روغن موتور را فراهم کرد و روغن های جدیدی معرفی شدند که کارایی خود را در چهار فصل سال از دست ندادند.
طبق استاندارد SAE روغن موتور چند درجه با افزودن مواد افزودنی خاص دارای دو نشانگر ویسکوزیته در فصل سرد و تابستان و xx W yy می باشد.
نقش میز روغن موتور در انتخاب روغن موتور مناسب
یکی از مهمترین و کاربردی ترین مشخصات روغن موتور، جدول روغن موتور است که در آن کدهای مربوط به هر روغن موتور نوشته شده است.