سفید کردن دندان به سبک هنرپیشهها یا روش خانگی؟! کدام بهتر است؟
امروزه سفید کردن دندان به یکی از ترندهای روز دنیا تبدیل شدهاست. دندانهای زرد کابوس تمام افرادی هستند که بهسلامت دهان و دندانهای خود اهمیت میدهند. آیا بهتازگی متوجه شدهاید که لبخندتان مانند قبل سفید نیست؟ خوشبختانه، درمانهایی وجود دارند که به شما این امکان را میدهند تا این وضعیت را تغییر دهید
سفید کردن دندان یکی از محبوبترین خدمات دندانپزشکی زیبایی است که نتایجی سریع، غیرتهاجمی و مقرونبهصرفه را برای بهبود لبخندتان فراهم میکند. این روش میتواند یک روش بسیار مؤثر برای روشنکردن رنگ طبیعی دندانها باشد بدون این که سطح دندان را از بین ببرد. این روش نمیتواند کاملا رنگ دندانها را تغییر دهد، اما ممکن است رنگ موجود را روشنتر کند. در این مقاله از دکترتو شما را با انواع روشهای سفیدکردن دندان آشنا خواهیم کرد.
آنچه در این مقاله میخوانید :
انواع روشهای سفید کردن دندان
روشها و محصولات زیادی برای سفید کردن دندانها وجود دارند. ممکن است در خصوص این که برای سفیدکردن دندانهایتان از چه چیزی استفاده کنید و این که کدام گزینه ایمن است دچار سردرگمی شده باشید.
سه دستهبندی کلی از روشهای سفیدکردن دندان وجود دارد که عبارتاند از روشهایی که:
- توسط دندانپزشک در مطب استفاده میشوند.
- توسط دندانپزشک برای استفاده در خانه تجویز میشوند.
- بدون نسخه توسط خود بیمار تهیه میشوند و بدون نظارت دندانپزشک استفاده میشوند.
عوامل زیر بر انتخاب روش درمانی تأثیرگذار هستند:
- نوع تغییر رنگی که برای دندانهایتان رخ داده است.
- هزینههای مربوط به درمان
- روش درمان
- سن (این مربوط به کودکان است)
- سابقه دریافت خدمات دندانپزشکی (از جمله پرکردن و روکش)
درمانهای پزشکی برای سفید کردن دندان
وقتی برای سفید کردن دندانهایتان به دندانپزشک مراجعه کنید، با گزینههای زیادی روبرو میشوید. شما با مشورت با دندانپزشک میتوانید بهترین روش را برای سفیدکردن دندانهایتان انتخاب کنید. گزینههای شما عبارتاند از:
۱. درمان زردی دندان با بلیچینگ
یکی از روشهای سفید کردن دندانها، بلیچینگ دندان است. طی این فرایند، دندانپزشک از هیدروژن پراکسید یا کاربامید پروکساید که یک ماده ایمن است بهعنوان ماده فعال استفاده میکند. این مواد شیمیایی به دندانها نفوذ میکنند و هم لکههای سطحی و هم تغییر رنگ عمیقتر مینا را از بین میبرند.
۲. ونیر کامپوزیت یا پرسلین
گاهی اوقات، سایر روشهای سفید کردن دندان کافی نیستند و برای بازگرداندن سفیدی و زیبایی اولیه به لبخندتان، به ونیر نیاز دارید. این روکشهای خیلی نازک از پورسلین یا رزین کامپوزیت ساخته شدهاند. ونیرها روی قسمت جلویی یک یا چند دندان چسبانده میشوند تا لبخندی سفیدتر، متقارنتر و طبیعیتر را به شما هدیه بدهند.
در خصوص سفید کردن دندان با کامپوزیت یا پورسلین باید بدانید که این ونیرها در واقع دندانهای واقعیتان را سفید نمیکنند یا باعث تغییر رنگ آنها نمیشوند. بلکه مواد کامپوزیت یا پورسلین با قرارگرفتن روی سطح دندانها، ظاهر زیباتر و سفیدتری به آنها میدهند.
۳. برفی کردن دندان با لمینت
لمینتها همچون یک روکش نازک روی سطح جلویی دندانها قرار میگیرند تا ظاهر دندانها را بهبود بخشند. لمینت دندان هم عملکرد مشابهی با ونیر دارد با این تفاوت که خیلی نازکتر است و برای قراردادن آن نیازی به برداشتن سطح زیادی از مینای دندان نیست. استفاده از لمینت یک روش سفیدکردن دندان است که معمولا دوامی بین ۷ الی ۱۵ سال دارد و بعد از آن باید لمینت را عوض کرد.
۴. سفید کردن دندان با جرمگیری
جرمگیری دندان، یک روش تمیزکردن عمیق است. در طول معاینات معمول دندانپزشکی، دندانپزشک دندانها را تا خط لثه تمیز میکند. در جرمگیری عمیق، دندانپزشک، پلاک و تارتار روی دندانهای زیرخط لثه را از ناحیه پاکت بین دندانها و لثهها برمیدارد (این پاکت زمانی ایجاد میشود که التهاب وجود دارد، در حالت عادی لثه باید کاملا به اطراف هر دندان چسبیده باشد). طی جرم گیری دندان بافت لثه بهآرامی عقب زده میشود. سپس دندانپزشک روشی به نام روت پلنینگ را انجام میدهد که در آن سطوح قابلمشاهده ریشهها صاف میشوند تا عوامل التهابی (مانند جرم، میکروارگانیسمها و سموم) پاک شوند و دندانها دوباره به لثهها بچسبند.
معمولا هدف از جرمگیری عمیق و روت پلنینگ، درمان پریودنتیت (بیماری لثه) است؛ اما این پروسه برای برطرفکردن پلاک و زرد شدن دندان و سفید شدن فوری دندان نیز مؤثر است. البته جرمگیری در مقایسه با سایر درمانهای سفیدکننده نتایج چشمگیری را فراهم نمیکند.
در دکترتو شما میتوانید بهترین دندانپزشک را برای انجام خدمات زیبایی دندان مانند سفید کردن دندان و بلیچینگ پیدا کنید، بهصورت تلفنی یا اینترنتی با آنها مشورت کنید و در صورت نیاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
سفید کردن دندان با لیزر
طی این پروسه، لیزر مواد شیمیایی موجود در ژل سفیدکننده را فعال میکند و نتایج سریع و مؤثری را فراهم میکند. اگر دنبال سفید شدن دندانهای زرد در یک روز هستید، لیزر میتواند انتخاب مناسبی برای شما باشد.
مراحل سفیدکردن دندان با لیزر
سفید کردن دندان با لیزر یکی از خدمات دندانپزشکی است که در مطب دندانپزشک انجام میشود. این پروسه شامل چند مرحله ساده است:
- ابتدا دندانپزشک یک محافظ پلاستیکی یا لاستیکی در دهان شما قرار میدهد تا دهانتان بازبماند.
- سپس از یکلایه محافظ روی لثههای شما استفاده میکند تا از آنها در برابر ژل سفیدکننده محافظت کند. این لایهها معمولا سفت میشوند و یکلایه همچون لاستیک را روی لثههایتان ایجاد میکنند. این لایه به جلوگیری از تحریک و سوزش لثه کمک میکند.
- هنگامی که لایه محافظ تشکیل شد، دندانپزشکتان بادقت ژل سفیدکننده را روی دندانهایتان استعمال میکند. سپس از یک لیزر قلم مانند برای فعالکردن ژل استفاده میکند. در این مرحله ژل کف میکند. این به این معناست که در حال اثرگذاشتن برای ازبینبردن لکههای روی دندانهای شماست.
- ژل برای چند دقیقه روی دندانهای شما باقی میماند. سپس دندانپزشک آن را با یک وکیوم کوچک پاک میکند. دندانپزشک این مراحل را ۳ الی ۴ بار تکرار میکند تا زمانی که دندانهای شما به رنگ دلخواه برسند.
- در نهایت دندانپزشک دهان شما را شستشو میدهد و لایه محافظ را از روی لثههای شما برمیدارد.
عوارض سفیدکردن دندان با لیزر
سفیدکردن دندان با لیزر یک روش ایمن و مؤثر است. احتمال این که این پروسه منجر به بروز عوارض جانبی جدی شود خیلی پایین است، اما این پروسه میتواند احساس اذیت شدن موقتی را ایجاد کند.
برای جلوگیری از این عوارض جانبی، تا چند روز پس از این پروسه، از مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای سردوگرم خودداری کنید. در نهایت باید بدانید که زنان باردار و شیرده نباید سفیدکردن دندان با لیزر (سایر انواع پروسههای سفیدکردن دندان) را انجام دهند.
سفید کردن دندان در خانه
در این قسمت به برخی از روشهای سفید کردن دندان در خانه میپردازیم:
۱. خمیردندان سفیدکننده
همه خمیردندانها لکههای سطحی روی دندانها را از بین میبرند زیرا حاوی مواد ساینده ملایم هستند. برخی از خمیردندانهای سفیدکننده حاوی مواد براقکننده ملایم یا عوامل شیمیایی ای هستند که اثربخشی بیشتری را برای ازبینبردن لکهها فراهم میکنند.
البته لازم به ذکر است که این خمیردندانهای سفیدکننده فقط لکههای سطحی را از بین میبرند و حاوی مواد بلیچینگ نیستند. این محصولات میتوانند رنگ دندانها را حدود یک درجه روشنتر کنند. در مقابل، مواد سفیدکننده قوی ای که در مطب دندانپزشک استفاده میشوند میتوانند دندانهایتان را سه الی هشت درجه روشنتر کنند.
۲. ژلهای سفیدکننده
ژلهای سفیدکننده، ژلهای شفاف و مبتنی بر پراکسید هستند که با یک برس کوچک مستقیما روی سطح دندانها استعمال میشوند. برای استفاده از این محصولات بدون نسخه، دستورالعمل روی محصول را بهدقت مطالعه کنید. بسته به قدرت پراکسید، دستورالعمل استفاده از این ژلها متفاوت است.
در عرض چند روز میتوانید نتایج حاصل از این محصولات را مشاهده کنید. همچنین نتایج نهایی این ژلها حدود ۴ ماه ماندگارند. دوره کامل استفاده از ژل سفیدکننده، بین ۱۰ الی ۱۴ روز است. ممکن است نیاز باشد که دوبار در روز از این ژلها استفاده کنید.
۳. شوینده
از جدیدترین محصولات سفیدکننده موجود میتوان به شویندههایی اشاره کرد که خاصیت سفیدکننده دارند. همچون بسیاری از شویندههای دهان، شویندههای سفیدکننده نیز حس تازگی به دهان میدهند و پلاکهای دندان و بیماریهای لثه را کاهش میدهند.
برخی از این محصولات حاوی موادی مانند هیدروژن پراکسید هستند که دندانها را سفید میکند. طبق اظهارات تولیدکنندگان، مشاهده نتایج حاصل از این درمان ممکن است ۱۲ هفته طول بکشد. کافی است دوبار در روز قبل از مسواک زدن، این محلول را به مدت ۶۰ ثانیه در دهان خود بچرخانید.
بااینحال، برخی از کارشناسان میگویند که ممکن است شویندهها بهاندازه سایر محصولات سفیدکننده بدون نسخه، مؤثر نباشند. ازآنجاییکه شوینده تنها برای مدت کوتاهی با دندانها در تماس است (فقط ۲ دقیقه در روز در مقایسه با نوارها که ۳۰ دقیقه در دهان هستند)، ممکن است تأثیر کمتری داشته باشد. برای تقویت اثر شوینده، برخی از افراد ابتدا دندانهای خود را با شوینده شستشو میدهند و سپس با خمیردندان سفیدکننده مسواک میزنند.
برای سفیدکردن دندان در خانه میتوانید از خمیر سفیدکننده، ژل سفیدکننده، نوار سفیدکننده، paint-on، تری یا قالب سفیدکننده دندان استفاده کنید.
۴. سفید کردن دندان با نوارهای سفیدکننده
سفیدکردن دندان با نوار، یکی از محبوبترین راهها برای سفید کردن دندانهاست. این نوارها از یک پلاستیک نازک و انعطافپذیر ساخته شدهاند و با غلظت کمی از محصولات بلیچینگ پوشانده شدهاند. نوارهای سفیدکننده بهصورت بستهبندیشده در دسترساند، بهراحتی بر روی دندانها قرار میگیرند و با فرم دندانها مطابقت پیدا میکنند. این نوارها میتوانند حین انجام فعالیتهای روزمره در دهانتان باشند و وقتی زمان استفاده از آنها به پایان رسید (معمولا حدود ۳۰ دقیقه) باید دور انداخته شوند. اکثر این نوار باید دوبار در روز به مدت دو هفته استفاده شوند.
نوارها مؤثرتر از خمیردندانهای سفیدکننده هستند، اما میتوانند باعث حساسیت دندانها و سوزش لثه شوند. اگر از نوار سفیدکننده استفاده کردید و این عوارض جانبی را تجربه کردید، به دندانپزشکتان اطلاع دهید.
اکثر نوارهای سفیدکننده ایمن در نظر گرفته میشوند، زیرا قدرت پراکسید آنها کم است. بااینحال، مراقب باشید از نوارهای حاوی دیاکسید کلر (کلرین دی اکساید) استفاده نکنید، زیرا ممکن است مینای دندان را از بین ببرند.
۵. Paint-on or brush-on formulas
یکی از محصولات سفیدکننده دندان، سفیدکننده “paint-on” نامیده میشود. این محصولات را میتوان بدون نسخه خریداری کرد و معمولا نسبت به نوارهای سفیدکننده یا گزینههای حرفهایتر، قیمت پایینتر و تأثیرگذاری کمتری دارند. این محصولات از ژلی ساخته شدهاند که با استفاده از یک برس کوچک روی دندانها استعمال میشود. این ژل سفیدکننده سپس سفت میشود و تبدیل به لایهای میشود که روی دندانها را میپوشاند و در دهان حل میشود. همچون سایر روشهای سفیدکننده، قبل از استفاده از این درمان نیز حتما با یک متخصص دندانپزشک مشورت کنید.
۶.استفاده از تریها در خانه
تریهای سفیدکننده دندان (قالبهای پلاستیکی) یکی از روشهای سفید کردن دندان در خانه هستند. دندانپزشکان گاهی استفاده از این کیتهای سفیدکننده تجویزی را توصیه میکنند که میتوانید بهراحتی در خانه از آنها استفاده کنید. این تریها حاوی درصد بیشتری از مواد بلیچینگ هستند و نتایج بهتری را ارائه میدهند.
دندانپزشک یک قالب سفارشی از دندانهایتان تهیه میکند و تریهای ساخته شده از پلاستیک انعطافپذیر را ایجاد میکند. تریها این اطمینان را ایجاد میکنند که مواد بلیچینگ در تماس نزدیک با دندانها قرار دارند و بهترین نتیجه را فراهم میکنند. این تریها از رقیق شدن بزاق در مواد بلیچینگ جلوگیری میکنند. همچنین میزان موادی که ممکن است به بیرون نشت کند و لثهها را تحریک کند را به حداقل میرسانند. تریهای بدون نسخه به طور دقیق روی دندانها قرار نمیگیرند که این امر ممکن است منجر به نشت مواد و تحریک لثه شود.
دندانپزشک همچنین میتواند غلظت مواد بلیچینگ را تنظیم کند و به شما یک عامل حساسیتزدا بدهد تا قبل یا بعد از تری از آن استفاده کنید. این درمان اغلب به دو هفته زمان نیاز دارد.
در دکترتو شما میتوانید بهترین دندانپزشک را برای انجام خدمات زیبایی دندان مانند سفید کردن دندان و بلیچینگ پیدا کنید، بهصورت تلفنی یا اینترنتی با آنها مشورت کنید و در صورت نیاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
سفیدکردن دندان با روشهای گیاهی
شاید تابهحال از خودتان پرسیدهاید که چه گیاهی برای سفیدکردن دندان مناسب است. میتوانید از این داروهای گیاهی برای سفید شدن دندانها استفاده کنید:
۱. سفید کردن دندان با ریحان مقدس
ریحان مقدس یک ماده مؤثر برای سفید شدن دندانهای زرد است. این ماده به دندانها ظاهری درخشنده و سفید میبخشد. خاصیت سفیدکنندگی ریحان مقدس از زرد شدن دندانها بر اثر مصرف غذا و نوشیدنی جلوگیری میکند.
برای سفید کردن دندانها با این گیاه، مقداری برگ ریحان مقدس را در آفتاب بگذارید تا خشک شود. برگهای خشک شده را پودر کرده و پودر را در خمیردندانتان مخلوط کنید و روزانه دو الی سه بار دندانهای خود را با آن مسواک بزنید. حداقل هفت روز به طور منظم از این ماده استفاده کنید تا تأثیر آن را مشاهده کنید.
۲. سفید شدن دندان با زنجبیل
یکی دیگر از درمانهای گیاهی، زنجبیل است. زنجبیل دارای خواص ضدالتهابی است که بافت دهان را سالم نگه میدارد. علاوه بر این به داشتن دندانهایی سفید و لبخندی سالم و زیبا کمک میکند. برای سفید شدن دندان با زنجبیل و بهرهبردن از خواص ضدالتهابی آن، زنجبیل آسیاب شده را به چای اضافه کنید. ریشه زنجبیل نیز برای پیشگیری از بیماریهای لثه بسیار مفید است، زیرا یک گیاه شفابخش محسوب میشود. همچنین باعث تسکین موقت دنداندرد نیز میشود. برای سفیدکردن دندان با زنجبیل میتوانید از آن به همراه نمک استفاده کنید.
۳. سفید کردن دندان با زردچوبه
زردچوبه یک گیاه با خواص ضدالتهابی و آنتی میکروبیال است که برای مراقبت از دندانها در خانه مفید است. طبق اظهارات برخی از دندانپزشکان، زردچوبه برای سفید کردن دندان بسیار مؤثر است.
علاوه بر این، زردچوبه فاقد عوارض جانبی سفیدکنندههای شیمیایی دندان است. این خطرات عبارتند از:
- التهاب لثه (ژنژیویت)
- درد لثه
- عقب رفتن لثه
- مشکلات مینای دندان
روش طبیعی سفید کردن دندان با زردچوبه، مزایای زیر را به شما عرضه میکند:
- سفیدکردن دندان
- کاهش خطر درد و التهاب لثه
- کاهش خطر بیماری لثه
البته هنوز هیچ مطالعهای وجود ندارد که خواص زردچوبه را به طور قطعی اثبات کند.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۲ نشان داد که کورکومین موجود در زردچوبه میتواند از ژنژیویت یا بیماری لثه جلوگیری کند. هنگامی که زردچوبه بهدرستی با دهانشویه استفاده شود، به حذف پلاک، باکتری و التهاب کمک میکند. بااینحال، زردچوبه جایگزینی برای درمانهای سفیدکننده دندان در دندانپزشکی محسوب نمیشود.
استفاده از نمک، ریحان مقدس، زنجبیل، زردچوبه، جوش شیرین با روشهای مخصوص میتواند به سفید کردن دندان در خانه کمک کند.
۴. سفید کردن دندان با نمک
ازآنجاییکه نمک یک ساینده ملایم است، اگر بهعنوان یک پودر تمیزکننده استفاده شود، میتواند بهسرعت پلاک و سایر آثار باقیمانده را از روی دندانها پاک کند. همچنین خاصیت ضدباکتریایی نمک باعث شده که خیلی از برندها آن را به خمیردندانهای خود اضافه کنند.
اگرچه سفید شدن دندانهای زرد بانمک یک درمان مؤثر به نظر میرسد، اما در حقیقت فقط به طور موقت لکههای سطحی را از بین میبرد. باید بدانید که نمک میتواند به مینای دندان آسیب برساند و متاسفانه زمانی که مینای دندان آسیب میبیند، این آسیب قابلجبران نیست.
۵. سفید کردن دندان با جوش شیرین
جوش شیرین دارای خواص سفیدکنندگی طبیعی است، به همین دلیل است که یک ماده تشکیلدهنده محبوب در خمیردندانهاست. این پودر یک ساینده ملایم است که میتواند به پاککردن لکههای سطحی از روی دندان کمک کند. علاوه بر این، جوش شیرین یک محیط قلیایی در دهان ایجاد میکند که مانع از رشد باکتریها میشود.
این درمانی نیست که یکشبه دندانهای شما را سفید کند، بلکه باگذشت زمان متوجه تأثیرگذاری آن و تفاوت در ظاهر دندانهای خود خواهید شد. اگرچه این درمان بهصورت علمی ثابت نشده است اما مطالعات گوناگونی نشان دادهاند که خمیردندانهای حاوی جوش شیرین اثر سفیدکنندگی قابلتوجهی دارند.
برای سفید کردن دندان با جوش شیرین، ۱ قاشق چایخوری جوش شیرین را با ۲ قاشق چایخوری آب مخلوط کنید و دندانهای خود را با این خمیر مسواک بزنید. میتوانید این کار را چندین بار در هفته انجام دهید.
۶. توتفرنگی و جوش شیرین برای سفید کردن دندان
سفید کردن دندان با جوش شیرین و توتفرنگی نیز یک درمان طبیعی برای رفع زردی دندان است.
ادعا بر این است که مالیک اسید موجود در توتفرنگی تغییر رنگ روی سطح دندانها را از بین میبرد، درحالیکه جوش شیرین لکهها را از روی دندانها پاک میکند.
برای استفاده از این درمان، یک توتفرنگی تازه را له کنید، آن را با جوش شیرین ترکیب کنید و با ترکیب حاصل دندانهایتان را مسواک بزنید.
عوارض سفید کردن دندانها
زمانی که روشهای سفیدکننده دندان طبق دستورالعمل دنبال شوند، ایمن در نظر گرفته میشوند. بااینحال، یک سری خطرات خاص در ارتباط با مواد سفیدکننده وجود دارد که باید از آنها آگاه باشید:
۱. سوزش لثه
بیش از نیمی از کسانی که از سفیدکنندههای پراکسید استفاده میکنند، تا حدی سوزش لثه را تجربه میکنند. این سوزش، ناشی از غلظت سفیدکننده یا تماس با تری است. چنین سوزشی معمولا تا چند روز ادامه پیدا میکند و پس از توقف مصرف یا کاهش غلظت پراکسید، از بین خواهد رفت.
۲. دندانهای تکنی کالر
ترمیمهایی نظیر باندینگ، روکشهای دندان یا ونیرها تحت تأثیر مواد سفیدکننده قرار نمیگیرند؛ بنابراین زمانی که دندانهای اطراف سفید میشوند، این دندانها رنگ خود را حفظ میکنند. این منجر به حالتی میشود که دندان تکنی کالر “Technicolor teeth” نامیده میشود و ظاهر ناخوشایندی به لبخندتان میدهد.
هزینه سفید کردن دندان چقدر است؟
قیمت سفیدکردن دندان، بسته به تکنیک مورداستفاده متفاوت است.
- بهطورکلی هزینه بلیچینگ از ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان شروع میشود.
- هزینه هر واحد ونیر از ۸۰۰ هزار تومان شروع میشود.
- هزینه هر واحد لمینت از ۳ میلیون تومان شروع میشود.
فواید سفید کردن دندان
از مزایای سفیدکردن دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داشتن دندانهای سفیدتر باعث میشود هنگام لبخند زدن و صحبتکردن اعتمادبهنفس بیشتری داشته باشید.
- به طور چشمگیری ظاهرتان را بهبود میدهد و باعث میشود حرفهایتر، آراستهتر و تمیزتر به نظر برسید. شاید این دلیل اصلی ای باشد که میخواهید دندانهایی سفیدتر داشته باشید. ممکن است بخواهید برخی از تغییرات رنگ یا لکههایی که به علت سیگارکشیدن یا نوشیدن بیش از حد قهوه یا چای ایجاد شدهاند را از بین ببرید.
- برخلاف برخی از خدمات دندانپزشکی، سفیدکردن دندان نتایج فوریای را فراهم میکند، خصوصا اگر این کار را تحتنظر دندانپزشک انجام دهید. معمولا روشهای سفیدکننده در کمتر از ۲ ساعت نتایج قابلتوجهی را عرضه میکنند.
پیشگیری از زرد شدن دندان
مطمئنا پیشگیری بهتر از درمان است. با روشهای خاص و در خانه بهراحتی میتوانید از زرد شدن دندانها جلوگیری کنید. در ادامه به تعدادی از این راهکارها اشاره کردهایم:
۱. دندانقروچه را درمان کنید.
اگر مرتب دندانهایتان را به هم میسایید یا فشار میدهید، ممکن است دندانهایتان بهخاطر اینهمه فشار دچار فرسودگی زودرس، کوچک شدن و زرد شدن شوند. پس اثرات مخرب دندان قروچه را دستکم نگیرید و دنبال درمان باشید.
۲. تغذیه مناسب داشته باشید.
داشتن یک برنامه غذایی خوب، خواب مناسب و مدیریت استرس، روند پیری تمام بافتهای زنده بدن (از جمله دنتین) را آهستهتر میکند.
۳. میوهها و سبزیجاتی با محتوای آب بیشتر را مصرف کنید.
گفته میشود که مصرف میوهها و سبزیجات با محتوای آب بالا میتواند به سالم نگهداشتن دندانهایتان کمک کند. گفته میشود که آب موجود در این مواد غذایی، پلاکها و باکتریهایی که منجر به زرد شدن دندانها میشوند را از روی دندانها و لثههایتان پاک میکند.
۴. از بهداشت دهان و دندان غافل نشوید.
بهداشت دهان و دندان برای داشتن دندان سالم بسیار با اهمیت است. برای ازبینبردن پلاک، حداقل دوبار در روز دندانهایتان را مسواک بزنید و یکبار در روز نخ دندان بکشید. بهمنظور ازبینبردن باکتریهایی که منجر به شکلگیری پلاک میشوند حداقل یکبار در روز از یک شوینده دهان با خاصیت ضدعفونیکننده استفاده کنید. برای ازبینبردن لکههای سطحی و پیشگیری از زرد شدن دندانها، یک یا دوبار در هفته از خمیردندان سفیدکننده استفاده کنید. در بقیه زمانها از یک خمیردندان عادی استفاده کنید.
در دکترتو شما میتوانید بهترین دندانپزشک را برای انجام خدمات زیبایی دندان مانند سفید کردن دندان و بلیچینگ پیدا کنید، بهصورت تلفنی یا اینترنتی با آنها مشورت کنید و در صورت نیاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
علل تغییر رنگ و کدر شدن دندان چیست؟
عوامل مختلفی در زرد شدن دندان دخیل هستند. در ادامه به بررسی چند عامل متداول خواهیم پرداخت:
- ژنتیک: دندانهای هر فردی ساختار مینای متفاوتی دارند که این موضوع بر رنگ دندان تأثیر میگذارد. برخی از افراد نیز با دندانهای ضخیمتر یا مینای دندان تیرهتر متولد میشوند. برخی از علل کلی تغییر رنگ و کدر شدن دندان شامل این مواردند:
- درمانهای سرطان: برخی از درمانهای سرطان (نظیر شیمیدرمانی و پرتودرمانی) میتوانند باعث تغییر رنگ دندانها شوند.
- پیری طبیعی: با بالارفتن سن، لایه بیرونی مینای دندان به طور طبیعی فرسوده میشود که این امر باعث تغییر رنگ و زرد شدن دندانها میشود.
- ترمیم دندان با آمالگام: ترمیم دندان با آمالگام (ماده پرکننده نقرهای) ممکن است باعث تغییر رنگ دندانها شوند زیرا حاوی سولفید هستند.
- داروهای خاص: تتراسایکلین، آنتیهیستامینها، داروهای ضد روانپریشی و داروهای فشارخون بالا میتوانند باعث تغییر رنگ دندانها شوند.
- محصولات تنباکو: سیگارکشیدن یا جویدن تنباکو بهمرورزمان باعث تغییر رنگ دندانها میشوند. دندانپزشکان توصیه میکنند که برای اطمینان از حفظ سلامت دندانها، لثهها و بدن، مصرف این مواد را ترک کنید.
- مصرف تتراسایکلین در دوران بارداری: مادرانی که در دوران بارداری داروی تتراسایکلین (آنتیبیوتیک برای بیماریهای باکتریایی) مصرف میکنند ممکن است باعث تغییر رنگ دندانهای فرزندشان شوند.
- فلوراید: استفاده بیش از حد فلوراید (بهویژه از آبلولهکشی که معمولا دارای سطح بالایی از فلوراید است) ممکن است باعث تغییر رنگ یا ایجاد رگههای سفید روی دندانها شود.
سؤالات متداول شما
اگر جواب سؤال خود را نگرفتهاید، ادامه مطلب را بخوانید.
برای سفید ماندن دندان چه باید کرد؟
سفیدکردن دندان یک فرایند دائمی نیست. به همین خاطر باید مراقبتهای لازم پس از سفید کردن دندان را جدی بگیرید. برای سفید ماندن دندان باید:
۱. از مصرف غذاها و نوشیدنیهایی که منجر به ایجاد لکه میشوند خودداری کنید. تقریباً هر چیزی که دارای اسید یا تانن باشد میتواند دندانهایتان را کدر کند. برای سفید ماندن دندان از مصرف نوشیدنیهای ورزشی، نوشیدنیهای گازدار (روشن و تیره)، چای سیاه و قهوه، انواع توتها، غذاهای دارای رنگ زیاد و سسهایی همچون (سس سویا، کاری و گوجهفرنگی) بپرهیزید.
۲. بلافاصله پس از مصرف نوشیدنیها یا مواد غذایی ای که منجر به ظهور لکه میشوند، مسواک بزنید یا دهانتان را شستشو دهید.
۳. از مواد غذایی سرشار از کلسیم استفاده کنید. مصرف میوهها و سبزیجات، به “اسکراب” دندانها کمک میکند. مواد غذایی سرشار از کلسیم (همچون پنیر) به سفید ماندن دندان کمک میکنند.
۴. تاحدامکان برای نوشیدن از نی استفاده کنید. این کار باعث میشود دندانهایتان به میزان کمتری در معرض مایعات لکهزا قرار بگیرند.
راهحل سفید ماندن دندان در افراد سیگاری چیست؟
یکی از عوارض سیگار، زرد شدن دندانهاست. درمانهای سفیدکننده دندان تا حدی میتوانند برای این افراد مؤثر باشند اما بهترین راهحل این است که این افراد سیگار را ترک کنند.
سفیدکردن دندان با بلیچینگ چه تفاوتی دارد؟
طبق اظهارات FDA، اصطلاح “بلیچینگ” تنها زمانی مجاز به استفاده است که دندانها فراتر از رنگ طبیعیشان سفید میشوند. این در خصوص محصولات حاوی مواد سفیدکننده (معمولا هیدروژن پراکسید یا کاربامید پروکساید) صدق میکند.
از طرف دیگر، اصطلاح “سفیدکردن” به بازگرداندن رنگ طبیعی دندان، با ازبینبردن لکههای روی سطح دندان اشاره دارد؛ بنابراین هر محصولی (همچون خمیردندان) که برای تمیزکردن دندانها استفاده میشود، یک سفیدکننده محسوب میشود. ازآنجاییکه اصطلاح سفیدکردن نسبت به بلیچینگ کلیتر است، بیشتر مورداستفاده قرار میگیرد. بهطورکلی، بلیچینگ یکی از روشهای سفیدکردن دندان محسوب میشود.
آیا سفیدکردن، دندانها را حساس میکند؟
مواد سفیدکننده ممکن است باعث افزایش موقت حساسیت به دما، فشار و لمس شوند. این اتفاق معمولا در طول سفیدکردن دندان در مطب دندانپزشک رخ میدهد، زیرا در این شرایط از غلظت بالاتری از مواد سفیدکننده استفاده میشود. افرادی که دچار تحلیل لثه، ترکهای چشمگیر در دندانها یا نشت ناشی از ترمیم دندان نامرغوب هستند، به میزان بیشتری در معرض حساسیت بعد از سفیدکردن دندان قرار دارند.
حساسیت به مواد سفیدکننده بیشتر از یک یا دو روز طول نمیکشد، اما در برخی شرایط ممکن است تا یک ماه ادامه پیدا کند. برخی از دندانپزشکان استفاده از خمیردندان حاوی پتاسیم نیترات را برای دندانهای حساس توصیه میکنند.
منظور از سفیدکردن دندان با روش زیرکونیوم چیست؟
زیرکونیا یک ماده نسبتا جدید در دندانپزشکی است و مزایای زیادی را ارائه میدهد که باعث شده بیماران و دندانپزشکان توجه ویژهای به آن داشته باشند. دیاکسید زیرکونیوم اکسیدی است که از فلز زیرکونیوم ساخته شده است.
زیرکونیا از مواد زیست سازگاری ساخته شده است که خواصی مشابه با تیتانیوم را ارائه میدهند. استفاده از روکشهای زیرکونیا بهعنوان یک ماده برای ترمیم دندان از اوایل دهه ۲۰۰۰ موردتوجه قرار گرفت و از آن زمان این روکشها در بین دندانپزشکان محبوبیت زیادی پیدا کردند.
یکی از ویژگیهای منحصربهفرد این روکشها، مقاومت بالا در برابر لکه است. زیرکونیا میتواند بسیار بهتر از روکشهای سرامیکی یا اکریلیک در برابر لکه مقاومت کند. افرادی که به دنبال سفیدکردن دندانهای خود هستند میتوانند این روکش را انتخاب کنند. روکشهای زیرکونیا میتوانند در برابر لکههای قهوه، چای و نیکوتین از خود مقاومت بالایی نشان دهند.
آیا روشهای سفیدکننده دندان به عصب دندان آسیب میرسانند؟
هیچ شواهدی مبنی بر این که پروسه سفیدکردن دندان برای سلامت عصب دندان مضر است وجود ندارد. طبق نتایج یک مطالعه که ۴.۵ و ۷ سال بعد از درمان سفیدکردن انجام شدند، هیچ یک از افرادی که از روشهای سفیدکردن دندان استفاده کردند نیازی به عصبکشی دندانهای سفید شده نداشتند.