علت ترک خوردن کاشی و سرامیک و روش ترمیم

اگر کاشی یا سرامیک کار شده در کف یا دیوار ساختمان شما ترک خورده باشد، نباید بسرعت بسراغ تعویض و یا ترمیم کاشی بروید، تا زمانیکه علت ترک خوردن کاشی و سرامیک را متوجه نشده‌اید، نباید نصب کاشی و سرامیک جدید یا بازسازی ساختمان را در دستور کار خود قرار دهید. افتادن ترک در کفپوش‌ها و کاشی‌های دیواری بعلل مختلفی رخ می‌‌دهد، که ممکن است در حین کار و یا مدتی پس از نصب رخ دهد. ما در ادامه این مطلب مهمترین علل ترک خوردن سرامیک یا کاشی را بررسی کرده‌ایم پس تا انتها با ما همراه باشید.

مهمترین علل ترک خوردن کاشی و سرامیک

ترک خوردن به علت ضربه شدید

اگر ترک روی کاشی و سرامیک در یک منطقه خاصی رخ داده باشد و یا تنها قسمتی از کاشی یا سرامیک کنده شده باشد، به احتمال زیاد علت ترک خوردن به دلیل برخورد جسمی تیز یا سنگین به کاشی و سرامیک شما باشد که ممکن است در حین نصب کاشی و سرامیک رخ داده باشد یا پس از اتمام کار. اگر این مشکل در آشپزخانه اتفاق افتاده باشد احتمالا عامل ترک خوردن به علت سقوط اجسام سنگینی مثل قوطی کنسرو، قابلمه،ماهی‌تابه و یا وسایل نوک تیز مثل: چاقو و غیره باشد.

قسمت‌های جلویی درب خانه مانند: درب ورودی، درب اتاق خواب‌ها و سرویس بهداشتی، از جمله نقاطی هستند که در معرض شکستگی و ترک خوردن کاشی و سرامیک قرار دارند. با تعبیه قالیچه و پادری در این مناطق تا حد زیادی می‌توان از آسیب دیدن به سرامیک و کاشی کارشده جلوگیری کرد. اگر در حین نصب کاشی و سرامیک دقت کافی در اجرای زیرسازی منظور نشود، به‌گونه‌ای که پستی و بلندی یا حفره هوا در زیرسازی باقی بماند، در اینصورت شک نکنید که کاشی و سرامیک شما در معرض ترک خوردن قرار خواهد گرفت. کافی است کمی به آن فشار وارد گردد یا سرد و گرم شود. استفاده از مقدار کمی چسب و ملات هم می‌تواند منجر به ترک خوردن کفپوش شما شود. براین اساس باید دقت شود که حتما اجرای کفپوش را به نصابان و مجریان مجرب و کاربلد بسپارید.

ترک خوردن کاشی و سرامیک زیر بار سنگین

آیا قراردادن اجسام سنگین مثل: یخچال، لباسشویی، کمد یا مبل می‌توانند باعث ایجاد ترک در کاشی و سرامیک شوند؟ در شرایط ایده‌آل نباید چنین اتفاقی رخ دهد، زیرا سازندگان کاشی و سرامیک براساس یکسری استانداردها، موظفند تست‌های مربوط به استحکام محصولات را انجام داده و آنها را برای تحمل لوازم خانگی مقاوم کنند. بنابراین اگر در نواحی استقرار یخچال و سایر لوازم خانگی کاشی و سرامیک ترک خورده باشد، علت ترک خوردن متوجه کیفیت این محصولات خواهد بود. در اینصورت احتمالا کاشی یا سرامیک غیر استاندارد یا بی‌کیفیت در خانه شما نصب شده باشد.

در این شرایط هم ممکن است ایراد در نحوه نصب کاشی و سرامیک یا اجرای کفپوش باشد، زیرا نصب و اجرای نامناسب هم می‌تواند منجر به شکستگی کاشی و یا ترک خوردن موضعی سرامیک شود، بنابراین پس از قرار دادن لوازم خانگی در نقاط مشکل‌دار، بلافاصله یا پس از مدت کوتاهی کاشی‌های کفپوش شما دچار ترک خواهد شد. توجه داشته باشید که یخچال‌های ساید بای ساید وزنی درحدود ۱۵۰ کیلوگرم دارند، حتی برخی بوفه‌های بزرگ از این هم سنگین‌تر هستند، خصوصا که این وسایل سنگین دارای سطح مقطع کوچک هستند و تمام وزن‌شان به یک سطح مقطع کمی از کاشی یا سرامیک وارد می‌شود. پس قبل از ترمیم ترک کاشی و سرامیک به این نکته هم توجه کنید که چطور می‌توانید فشار وارد بر واحد سطح کاشی و سرامیک را کم کرده و یا در کل سطح مقطع توزیع کنید.

استفاده از کاشی و سرامیک‌های غیر استاندارد

متاسفانه بدترین حالتی که می‌تواند برای کاشی و سرامیک خانه شما رخ دهد، این است که نصاب کفپوش یا سازنده ساختمان شما از محصول غیر استاندارد استفاده کرده است، در اینصورت علت ترک خوردن کاشی و سرامیک خانه شما کیفیت پایین این محصولات خواهد بود، که دانسته یا ندانسته باید نسبت به تعویض کاشی و سرامیک و یا اجرای مجدد کفپوش اقدام کنید، که این کار ممکن است شما را مجبور به بازسازی ساختمان در بخش‌هایی از خانه کند. به نوعی تمام کاشی‌های ارزان قیمت و بی کیفیت موجود در بازار بعد از گذشت مدتی دچار ترک خوردگی و یا پوسیدگی سطح می‌شوند، زیرا هم مواد اولیه خوبی ندارند و هم در کوره به درجه حرارت مناسب نرسیده‌اند. این نوع کاشی و سرامیک‌ها زود دچار لک شده و خوب هم تمیز نمی‌شوند. استفاده از شوینده‌های قوینه تنها کمکی به تمیزی این نوع کفپوش‌های بی‌کیفیت نمی‌کند، بلکه اوضاع را هم بدتر می‌کند.

نشست ساختمان

نشست ساختمان هم می‌تواند باعث ترک خوردن کاشی و سرامیک گردد. ترک‌های ناشی از نشست ساختمان معمولاً بزرگ و گسترده و پیوسته هستند و تشخیص آنها راحت است. اگر علت ترک خوردن کاشی خانه شما نشست ساختمان باشد دراینصورت باید خود را برای بازسازی ساختمان خود بصورت اساسی آماده کنید. نشست ساختمان خود دلایل مختلفی می‌تواند داشته باشد، ازجمله عدم اجرای زیرسازی مناسب خانه و یا نشست زمین اطراف.

تغییر دمای کاشی و سرامیک

اگر کاشی و سرامیک بهردلیلی بیش از حد سرد و گرم شود، حتی با وجود استفاده از محصولات با کیفیت، باز هم شاهد بعد ترک خواهیم بود. معمولا کاشی و سرامیک‌هایی که در مجاورت لوله‌های آب گرم و یا پشت لوله بخاری قرار می‌گیرند در معرض این قبیل آسیب هستند. در مناطق سردسیر اجرای کاشی در هوای آزاد هم همراه با ترک خوردن این نوع کفپوش خواهد بود. بری چنین مناطقی کاشی کارهای ماهر می‌توانند با تعبیه درز انقباض و انبساط بین کاشی‌ها جلوی ترک خوردن آنها را بگیرند.

بنابراین برای سرامیک یا کاشی‌های در معرض گرما باید منبع حرارت را از آنها دور کنید و اگر این کار امکان‌پذیر نباشد، سعی کنید از کاشی‌ها محافظت کنید. برای مثال بین لوله بخاری و دیوار کمی فاصله ایجاد کنید و یا از یک لفاف یا عایق حرارت استفاده کنید، همچنین در محل‌هایی که لوله آب گرم عبور می‌کند حتماً از پشم شیشه دورتادور لوله‌ها استفاده کنید. توجه داشته باشید که اگر ضخامت دوغاب پشت کاشی به اندازه کافی نباشد، انبساط و انقباض لوله توکار به کاشی و سرامیک منتقل شده و باعث ترک خوردن آنها می‌شود. درنظر داشته باشید که اجرای نامناسب لوله‌کشی‌های توکار هم می‌تواند باعث ترک خوردن سرامیک یا کاشی گردد.

افزایش عمر ساختمان

شرایط طبیعی مانند نفوذ رطوبت در ساختمان یا افزایش سن ملک می‌تواند دلایل دیگر برای ترک خوردگی دیوارها و حتی کاشی‌ها باشد. معمولا در چنین شرایطی بازسازی ساختمان محدود به تعویض کاشی و سرامیک نخواهد بود و مستلزم تمهیداتی برای استحکام ساختمان نیز خواهد بود. توجه داشته باشید درصورت مشاهد ترک در کاشی و سرامیک‌های پاسیوی خانه بودید، این مشکل می‌تواند ناشی از خیس شدن کاشی‌ها و یخ زدن آنها در زمستان باشد که در این صورت عامل ترک خوردگی تغییرات دمایی و انبساط حجمی آب می‌باشد.

استفاده از دوغاب نا مناسب

برای دوغاب کاری کاشی و سرامیک از سیمان سفید استفاده می‌شود، که همراه با خاک سنگ سفید به‌کار می‌رود. اگر در دوغاب از خاک سنگ سفید استفاده نشود حتما درز دوغاب شما ترک خواهد خورد؛ همچنین اگر در ساخت دوغاب از آب یا مواد افزودنی دیگری بیش از حد استفاده شود؛ بازهم احتمال ترک خوردن دوغاب خواهد بود. ترک خوردن دوغاب به‌طور مستقیم روی ترک خوردن کاشی و سرامیک تاثیرگذار نخواهد بود، اما اگر دوغاب از بین برود پس از مدتی کاشی یا سرامیک خاصیت چسبندگی خود با کف ساختمان را از دست داده و بتدریج دچار شکستگی خواهد شد.

نحوه تعویض یا ترمیم کاشی و سرامیک

بعد از یافتن علت ایجاد ترک در کاشی و سرامیک، نوبت به ترمیم یا تعویض آنها می‌رسد. در مواقعی که مقدار ترک خوردگی در تعداد کمی از کاشی‌ها اتفاق افتاده باشد و یا جایی باشد که در معرض دید نباشد، مقرون‌به‌صرفه‌ترین روش استفاده از چسب مخصوص ترمیم کاشی و سرامیک است. اگر ناحیه آسیب دیده بزرگ است یا ندر معرض دید باشد در اینصورت مجبور به تعویض کاشی‌های با نوع جدیدی خواهید بود.

توجه داشته باشید که یافتن کاشی و سرامیک با طرح خاص کار دشواری است، چراکه سازندگان مدام طرح‌های خود را با طرح‌های جدیدی جایگزین می‌کنند، لذا در برآورد هزینه‌های بازسازی ساختمان خود باید به اینکه هم توجه کنید، که علاوه‌بر کاشی‌های شکسته باید کاشی و سرامیک‌های سالم منطقه مشکل‌دار را هم تعویض کنید تا ظاهر کار یکدست و زیبا بنظر برسد.

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

18 − 7 =