قیمت برنج ایرانی به چه عواملی بستگی دارد؟
دو برابر شدن قیمت برنج ایرانی در طول سال گذشته باعث شده تا افراد زیادی سوال “برنج ایرانی کیلویی چند؟” را از ما بپرسند. به همین جهت تصمیم گرفتیم تا عوامل مؤثر بر قیمت برنج ایرانی را به شما بگوییم تا بدانید که آیا برنجی که خریداری میکنید ارزش رقم پرداختی آن را دارد؟ آیا زمان خرید برنج ایرانی روی قیمت آن اثرگذار است؟ ممکن است برنجی که میخرید با برنج نوع دیگری قاطی شده باشد؟ اگر میخواهید پاسخ کاملی برای همه این سوالات بگیرید، قیمت برنج ایرانی که در پستمگ برای شما آماده کردهایم.
آنچه در این مقاله میخوانید :
زمان فروش برنج
یکی از مهمترین عواملی که در قیمت برنج ایرانی اثرگذار است بحث عرضه و تقاضا است. در مرداد و شهریور که فصل برداشت برنج است و برنج بیشتری عرضه میشود، قیمت کاهش پیدا میکند و در ایامی مثل شب عید که تقاضا برای برنج افزایش پیدا میکند، قیمت برنج مجددا افزایش مییابد.
البته امسال کشاورزان با توجه به تجربهای که از سال ۹۷ داشتند تصمیم گرفتهاند که برنج خود را در فصل برداشت نفروشند و همین باعث شده عرضه در فصل برداشت هم کاهش پیدا کند و برنج ایرانی در همین چند هفته در حدود چند هزار تومان به نسبت اول فصل برداشت گران شده است.
نوع برنج
مهمترین عامل مؤثر بر قیمت برنج، به جز عامل عرضه و تقاضا، نوع آن است. برنج های ایرانی مختلف به دو دسته پرمحصول و کممحصول تقسیم میشوند؛ برنجهای کممحصول مثل صدری دمسیاه، هاشمی و طارم کیفیت بهتر و قیمت بالاتری نسبت به برنج های پرمحصول مثل فجر، ندا و شیرودی دارند.
همچنین در بین برنجهای کممحصول برنج دمسیاه را میتوان گرانترین برنج ایرانی نامید که قیمت آن معمولاً ۴ – ۵ هزار تومان بالاتر از قیمت برنج طارم فریدونکنار است. در میان برنجهای پرمحصول نیز برنج ندا جز ارزانترین برنجها و برنج فجر به واسطه کیفیت خوبی که دارد جز برنجهای گرانقیمتتر است.
منطقه کشت برنج
برنج شهرهای فریدونکنار و آستانه در ایران زبانزد است. منطقهای که برنج در آنجا کاشت میشود، عامل مهم دیگری است که نباید از آن غافل بود. البته که این اختلاف قیمت برنج در بین مناطق مختلف فقط به خاطر معروفیت یکسری از مناطق نیست و به خاطر آب و هوا، نوع خاک یک منطقه و همچنین زاویه و میزان تابش آفتاب، بذر یک برنج در دو منطقه مختلف برنجهایی با کیفیتی متفاوت میدهد.
بوجاری شدن یا نشدن برنج
برنج بعد از فرآوری در کارخانه بین ۱۰ تا ۲۰ درصد دانه شکسته در خود دارد. برای بسیاری از افراد مهم نیست که همه برنج دانههای کامل باشد و یا شکسته نیز در خود داشته باشد. ولی افراد دیگری نیز هستند که ترجیح میدهند برنجی که میخرند یکدست باشد تا هنگام پخت برای مهمان جلوه خوبی داشته باشد. برای همین بعد از فرآوری برنج، برنجهای به دست آمده را وارد الک میکنند تا بوجار شده و دانههای شکسته از دانههای کامل جدا شوند.
میزان جداسازی نیز در این مرحله میتواند متفاوت باشد و برنج ها اصطلاحا یک یا دو بار الک شوند. همچنین برنج نیمدانه جدا شده از بوجار نیز قیمت خیلی پایینتری به نسبت برنج بوجار شده دارد و بعضی نیز برنج نیمدانه را با مقداری برنج کامل مخلوط میکنند که به برنج سرلاشه معروف است و هم ظاهر نسبتاً مناسبی دارد و هم قیمت کمتری از برنج بوجار شده دارد و برای مصرف شخصی گزینه مناسبی است.
برنج یک دست یا قاطی
متأسفانه معضلی که بازار برنج ایرانی را دچار مشکل کرده، مخلوط کردن برنجهای پرمحصول ایرانی و یا برنجهای خارجی با برنج هاشمی درجه یک یا برنج طارم برای کاهش قیمت برنج است. با توجه به شباهت بعضی از ارقام برنج مثل شیرودی با برنجهایی مثل هاشمی شاید تشخیص این مورد برای خریداران معمولی کار راحتی نباشد. پس اگر قیمت یک برنج به نسبت قیمت بازار خیلی پایینتر بود باید مراقب بود که برنجی که خریداری میکنید برنج مخلوط نباشد و قاطی نداشته باشد.
حرف آخر را خانم خانه میزند
شاید با تمام این توضیحات به نظر برسد قیمت برنج هاشمی دو مزرعه کنار هم باید یکسان باشد؛ ولی همچنان ممکن است دو مزرعه کیفیت متفاوتی داشته باشند. برای همین کیفیت برنج، اول و آخر باید در قابلمه محک زده شود و مورد پسند خانم خانه قرار گیرد.
برای ما بنویسید که از کدام نوع برنج ایرانی بیشتر خوشتان میآید و آخرین بار آن را از کجا و با چه قیمتی خریداری کردید. متشکریم!