مزایا و معایب زایمان در آب چیست؟

امروزه بیشتر زنان به فکر استفاده از آب برای تسکین درد زایمان خود هستند. برای تجربه یک زایمان بدون بیهوشی و طبیعی می‌توانید از روش زایمان در آب استفاده کنید؛ برای اینکار یک ماما شما را در وان و یا استخر کمک کند.
وقتی صحبت از نحوه زایمان می‌شود، ممکن است به زایمان در آب فکر کنید. زایمان در آب در میان زنانی که می‌خواهند زایمان طبیعی انجام دهند یا از داروهای ضددرد بسیار کمی در طول فرآیند زایمان استفاده کنند، رواج بیشتری پیدا می‌کند.

اما زایمان در آب دقیقا چیست؟ فواید و خطرات زایمان در آب چیست؟ آیا باید از قبل برای زایمان در آب برنامه ریزی کنید؟ در ادامه این مقاله به این سوالات و موارد دیگر در رابطه با زایمان در آب و زایمان بدون بیهوشی پاسخ می‌دهیم تا به شما در تصمیم‌گیری در مورد اینکه چه نوع زایمانی برای شما مناسب کمک کنیم؛ بنابراین می‌توانید با پزشک یا مامای خود صحبت کنید. آنها می‌توانند به شما اطلاع دهند که برای نهایی کردن نوع زایمان انتخابی باید چه کارهایی را انجام دهید.

زایمان در آب برای چه کسانی توصیه می‌شود و مناسب است؟

فقط برای بارداری‌های کم خطر توصیه می‌شود؛ زایمان در آب به طور کلی فقط برای زنانی که حاملگی‌های کم خطر دارند و به زمان طبیعی زایمان خود رسیده‌اند توصیه می‌شود. این به این دلیل است که هر عارضه‌ای که در حین زایمان برای مادر رخ دهد ممکن اسن منجر به نیاز به خارج کردن مادر از آب شوند و همین امر می‌تواند شرایط زایمان را پیچیده‌تر کند.

مزایای استفاده از آب برای زایمان:

غوطه ور شدن در آب در هنگام زایمان دارای چندین مزیت مشخص شده است از جمله:

  • کمتر شدن انقباضات دردناک بدن مادر
  • نیاز کمتر به سایر روش‌های تسکین درد و استفاده از مسکن
  • کوتاه‌تر شدن مدت زمان زایمان
  • شما همچنین ممکن است دریابید که تجربه زایمان لذت‌بخش‌تری دارید و تلاش می‌کنید برای رسیدن به زایمان آرام و طبیعی کودک؛ خود را کنترل کنید.
  • آب وزن شما را پشتیبانی می‌کند و به شما این امکان را به شما می‌دهد تا تحرک راحت‌تری داشته باشید و احساس شناوری کنید،
  • به شما این امکان را می‌دهد که انرژی خود را برای زایمان حفظ کنید.
  • اثر آرامش بخش آب گرم همچنین به تولید اندورفین در بدن کمک می‌کند.

اما باید توجه داشت که هیچ مدرک محکمی برای اثبات اینکه زایمان در آب برای همگان مناسب است و زایمان را راحت‌تر خواهد کرد وجود ندارد زایمان در آب برای مادر یا نوزاد بسته به شرایط متفاوت بهتر یا بدتر، ایمن‌تر یا کمتر بی‌خطر است. پس شما باید در مورد انتخاب این تکنیک زایمان حتما با پزشک خود مشورت کنید. و از شرایط سلامتی خود و جنین مطمئن شوید سپس اقدام برای زایمان در آب کنید.

 

معایب استفاده از آب برای زایمان:

  • با اینکه امروزه بسیاری از مادران زایمان در آب را انتخاب می کنند؛ اما همه بیمارستان‌ها زایمان در آب را به عنوان یک تکنیک برای زایمان ارائه نمی‌دهند.
  • ممکن است بیمارستان‌ها به زنانی که عوامل خطرناک بیشتری آنها ها را تهدید می‌کند، گزینه زایمان در آب را پیشنهاد ندهند و این شیوه زایمان را برای آنها مناسب ندانند.
  • امکان دارد در روند زایمان کودک دچار تشنج شده، و یا در نفس کشیدن کودک اختلالی پیش آید.
  • احتمالاً افزایش جزئی در چفت شدن بند ناف
  • در برخی موارد هم تصور مادر از کاهش درد در این شیوه زایمان درست نخواهد بود؛ ممکن است تصور کنید که درد شما به طور چشمگیری کاهش خواهد داشت، اما بعد از فرآیند زایمان و بیرون آمدن از وان آب گرم مجبور به استفاده از مسکن‌های قوی و یا اپیدورال برای کاهش درد خود شوید. همین موضوع می‌تواند مادرانی را که زایمان در آب را برای طی یک زایمان بدون بیهوشی و بدون اپیدورال انتخاب کرده بودند ناراحت کننده باشد.

حال برای مادرانی که در زایمان اول سزارین کرده‌اند این سوال پیش می‌آید که آیا زایمان طبیعی پس از سزارین امکان پذیر است؟ اگر قبلاً زایمان سزارین داشته‌اید، ممکن است بتوانید نوزاد بعدی خود را از طریق واژینال به دنیا بیاورید. این زایمان طبیعی پس از سزارین (همچنین به نام VBAC) نامیده می‌شود.

  • زایمان سزارین جراحی است که در آن کودک شما از طریق بریدگی که پزشک شما در شکم و رحم ایجاد می‌کند به دنیا می‌آید.

چگونه متوجه شوید که زایمان طبیعی بعد از سزارین برای شما گزینه‌ای بی‌خطر و مناسب است؟

اگر به فکر داشتن VBAC هستید با پزشک یا ماما خود صحبت کنید. پس پزشک شما می‌تواند به شما در بررسی خطرات و مزایای این نوع زایمان کمک کند. اگر بعد از بررسی پزشک و مشاهده نتایج به این خطرات شما کم است و شانس شما برای داشتن یک VBAC موفق زیاد است، ممکن است تصمیم بگیرید که VBAC برای شما مناسب است.

آیا زایمان طبیعی پس از سزارین امکان پذیر است؟ برای پاسخ به این سوال باید شانس خود را برای داشتن VBAC بررسی کنید؛ شانس شما در این نوع زایمان بیشتر است اگر:

  1. شما قبلا زایمان طبیعی داشته‌اید؛ اگر زایمان قبلی شما به صورت طبیعی انجام شده است در این صورت هیچگونه مانعی جهت زایمان طبیعی برای شما نخواهد بود. مگر اینکه وضعیت شما و یا جنین در شرایطی باشد که زایمان طبیعی توصیه نشود.
  2. شما در گذشته فقط یک سزارین با یک برش عرضی کم انجام داده‌اید (که به آن برش بیکینی نیز گفته می‌شود).

این به این معنی است که برش زایمان شما به صورت افقی (سمت به پهلو) و پایین روی رحم بود. این رایج‌ترین نوع برش سزارین است. و البته معمولاً نسبت به سایر برش‌ها خونریزی کمتری دارد. همچنین جای زخم قوی‌تری روی رحم ایجاد می‌کند که احتمال پارگی آن را کاهش می‌دهد.

  1. شما و کودکتان در دوران بارداری از سلامت خوبی برخوردار هستید. اگر پزشک شما تشخیص دهد که سلامت شما و جنین در وضعیت مطلوبی است و قادر به زایمان طبیعی هستید هیچ مانعی وجود نخواهد داشت و شما به راحتی می‌توانید زایمانی طبیعی داشته باشید.
  2. زایمان شما به خودی خود درست قبل یا در تاریخ زایمان شما شروع می‌شود.

یکی از شدیدترین انواع درد، دردی است که زن در حین زایمان تجربه می‌کند. در مقیاس ۱ تا ۱۰ که ۱۰ شدیدترین میزان درد است، اعتقاد بر این است که درد زایمان ۸ تا ۱۰ است. در گذشته تعدادی از زنان هنگام زایمان می‌مردند و زنده ماندن به عنوان فرصت دوم زندگی در نظر گرفته می‌شد. اما این باور با پیشرفت علم پزشکی تغییر کرده است. اکنون زایمان به یک روش تقریبا بدون درد تبدیل شده است. امروزه شیوه‌های مختلفی برای زایمان وجود دارد؛ برای مثال سزارین یکی از روش‌های زایمان است، که مادر هیچگونه دردی را هنگام زایمان تجربه نخواهد کرد اما بعد از زایمان درد و عوارضی را دربر خواهد داشت.

معمولا مادران می‌خواهند که در جریان روند زایمان و تولد کودک خود باشند اما ممکن است نسبت به درد زایمان ترس داشته باشند. زایمان بدون درد این مشکل و نگرانی را در بین زنان رفع کرده است. در این شیوه زایمان؛ لگن و اندام تحتانی از طریق اعصابی که از نخاع خارج می‌شوند، منبع عصبی را دریافت می‌کنند. یک بی حس کننده قوی به قسمت پایین کمر تزریق می‌شود تا لگن و پایین آن به طور کامل بی حس شوند. این داروی بی حسی تضمین می‌کند که مادر در طول کل عمل راحت و بیدار است و می‌تواند زایمان خود و تولد کودک را ببیند اما درد در نیمه پایین بدن کاهش یافته است. و این شرایط را برای مادر بسیار راحت‌تر می‌کند.

مزایای آن چیست؟

  • مادر زایمان بدون درد دارد و هوشیار است و می‌تواند روند زایمان را ببیند.
  • تسکین قابل توجهی از تجربه دردناک زایمان. درد باعث ترشح هورمون‌های استرس در مادر می‌شود که می‌تواند بر روی مادر و کودک تاثیر منفی می‌گذارد.
  • با استفاده از این روش فشار خون بهتر کنترل می‌شود.
  • در صورت نیاز بدون نیاز به بیهوشی می‌توان از ابزارهای اضافی در حین زایمان استفاده کرد.
  • در صورت نیاز، و پیش آمدن مشکلی برای مادر و یا کودک می‌توان با افزودن کاتتر اپیدورال، این عمل را به سزارین نیز تبدیل کرد.
  • مدت زمان زایمان به میزان قابل توجهی نسبت به سایر کاهش یافته است.
  • زایمان بدون درد؛ مناسب برای بیماران مبتلا به پره اکلامپسی و بیماری قلبی

البته این شیوه زایمان نیز مانند سایر تکنیک‌های زایمان علاوه بر مزایا، معایبی را نیز به همراه دارد. از جمله:

این موارد می‌تواند پس از زایمان بدون درد ایجاد شود و شروع و شدت آن از فردی به فرد دیگر کاملا متفاوت است و نمی‌توان وقوع آنها را پیشبینی کرد.

  • سردرد بعد از عمل
  • درد در محل تزریق
  • مشکل در هنگام ادرار کردن
  • اثر فشار طبیعی زن به دلیل بی حسی کاهش می‌یابد و بنابراین ممکن است از وکیوم استفاده شود یا ممکن است زایمان به سزارین تبدیل شود.
  • در موارد نادر، ممکن است افت ناگهانی فشار خون نیز وجود داشته باشد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.