معرفی نرم افزارهای تهویه مطبوع
دانش و آگاهی کافی در تمامی مشاغل امری ضروری می باشد . خصوصا اگر این مشاغل جزء حرف فنی و مهندسی باشد این امر از ضرورت بیشتری برخوردار است . یکی از زیر شاخه های مهندسی مکانیک ، مهندسی تاسیسات وتهویه مطبوع می باشد . مهندسین جوان تازه کار باید با سطح آگاهی بالایی وارد این حرفه شده و دانش لازم را در این راه کسب نمایند . هر چند که امروزه نرم افزارهای تهویه مطبوع به بازار روانه شده اند اما بدون شناخت تاسیسات واصول اولیه تهویه مطبوع استفاده از این نرم افزارها تقریبا بی نتیجه و غیر مفید خواهد بود . و منجر به ارائه ی کار با کیفیت پایین خواهد شد . ما در این مقاله شما را با انواع نرم افزارهای تهویه مطبوع و یا همان نرم افزار hvac آشنا خواهیم کرد .
نرم افزار hvac ابزاری است که برای طراحی مناسب سیستم تهویه مطبوع و اجزای داخلی آن استفاده می گردد. هر چه از این ابزار بهتر استفاده شود تهویه و آسایش دمایی ساختمان بهینه تر خواهد بود .
نرم افزار hvac شامل مجموعه ای از نرم افزاهای زیر می باشد که می تواند به مهندسینی که به تازگی کار خود را شروع کرده اند کمک قابل توجهی بنماید .
۱- نرم افزار محاسبه بار حرارتی و برودتی
Rhvac و CHVAC: این دو نرم افزار توسط شرکت Elite به بازار عرضه شده است.
Trane TRACE 700 : این نرم افزار محصول شرکت Trane است
carrier hap : توسط شرکت کریر طراحی شده است و جدیدترین ورژن نرم افزارCarrier است.
PERSION HA VC: این نرم افزار همانطور که از نامش پیداست. محصول کشور خودمان ایران بوده و توسط شرکت دقیق طراح سپاهان طراحی شده است.
تمامی این نرمافزارها جهت محاسبه ی بار حرارتی و برودتی در ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد . اما آنچه که امروزه از انواع نرم افزارهای تهویه مطبوع از مقبولیت و محبوبیت بالایی برخوردار است carrier hap می باشد .
یکی از ویژگی های مهم نرم افزار Carrier HAPکه بخشی از نرم افزار hvac است ، سادگی و در عین حال استفاده ی آسان ازآن می باشد . بطوری که با استفاده از این نرم افزار محاسبات به راحتی و در کمترین زمان ممکن بدست می آید .
تقریبا در تمامی نقاط جهان مرجع محاسبات تاسیسات مکانیکی نرم افزار Carrier HAP است . در ایران نیز این نرم افزار از اقبال خوبی برخوردار است .
شرکت معتبر کریر آمریکایی که سازنده ی سیستم تهویه مطبوع و تمامی تجهیزات آن می باشد این نرم افزار را روانه ی بازار کرده است
از جمله امکانات دیگر این نرم افزار به عنوان یکی از نرم افزارهای تهویه مطبوع این است که انتخاب تجهیزات را برای فضاها ی تعریف شده با سیستمهای مختلف در اختیار کاربران قرار میدهد که میتواند کمک بسیار بزرگی برای مهندسان طراح تأسیسات مکانیکی باشد.
اما آنچه که مهم است این است که نرم افزار Carrier فقط کار محاسبات را انجام می دهد و تحلیل تمامی داده های حاصل از این نرم افزار برعهده طراح است. بنابراین شخص استفاده کننده باید با مفاهیم تاسیسات و بارهای برودتی و حرارتی و از همه مهم تر تحلیل داده ها آشنایی کامل داشته باشد .
از دیگر قابلیت های نرم افزار Carrier می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- محاسبه بار کلی ساختمان
- محاسبه لوله های سیال
- انتخاب و محاسبه ظرفیت دستگاه های موردنیاز
- انتخاب کنترل کننده های مناسب سیستم
- کنترل اطلاعات مربوط به واحدهای گرمایشی و سرمایشی
نرم افزار HAP Carrier دارای ۵ بخش اصلی می باشد :
Library, Weather,Space ورودی های نرم افزار و System و Plant خروجی های نرم افزار می باشند.
Weather: همانطور که از نامش پیداست. اطلاعات مربوط به آب و هوا در این قسمت ثبت می شود. این بخش جزء ورودی های نرم افزار است .
Library: این قسمت خود دارای ۶ زیر مجموعه می باشد. اطلاعات مربوط به اسکلت ساختمان در این بخش ذخیره می شود: درها، پنجره ها، دیوارها، سقف ها، برنامه های زمان بندی و سایر اندازها.این بخش نیز جزء ورودی های نرم افزار می باشد .
Space: این بخش مربوط به اتاق ها و شبیه سازی آنها می باشد. و ورودی نرم افزار است .
System: این بخش یک قسمت شبیه سازی مربوط به سیستم موردنظرمان می باشد و خروجی نرم افزار است .
Plant: این قسمت پایان کار محاسبات است. اگر حرفه ای باشید محاسبات را در مرحله سیستم می توانید به پایان برسانید و چیلر و بویلر را از این قسمت تحویل بگیرید. این قسمت نیز خروجی نرم افزار است .
آنچه در این مقاله میخوانید :
لینک دانلود نرم افزار Carrier HAP 4.90
۲-نرم افزار مدل سازسیستم گرمایش و سرمایش Disign buider
یکی دیگر از نرم افزارهای تهویه مطبوع نرمافزار DesignBuilderمیباشد . برای مدلسازی ساختمان از جنبههای مختلف مثل فیزیک ساختمان (مصالح ساختمانی)، معماری ساختمان، سیستمهای سرمایشی و گرمایشی، سیستم روشنایی و غیره کاربرد داشته و قابلیت مدلسازی همه جنبههای ساختمان را دارد.
بجز مدلسازی بار گرمایشی و سرمایشی ساختمان، مصارف مختلف انرژی ساختمان از قبیل مصرف انرژی گرمایشی، سرمایشی، روشنایی، لوازم خانگی، آب گرم مصرفی و غیره را بصورت دینامیک مدلسازی مینماید. این نرمافزار همچنین قابلیت محاسبه میزان روشنایی روز و حتی مدلسازیCFD را دارد .
نرم افزار مدلسازی دیزاین بیلدر که یک نرم افزار hvac می باشد با استفاده از فایل اقلیمی شهرهای مختلف ایران، محاسبات دریافت و اتلاف و مصرف انرژی را دقیقا بر اساس شرایط اقلیمی محل قرارگیری ساختمان انجام میدهد.
نقش موثر این نرم افزار زمانی روشنتر میگردد که در طی مراحل طراحی و مدلسازی ساختمان، با اعمال تغییرات کوچک و بزرگ در طراحی، تاثیرات این تغییرات در میزان مصرف و یا صرفهجویی انرژی ساختمان و یا هریک از فضاها مشخص میشود.
موتور مدلسازی این نرمافزار، EnergyPlus است که توسط دپارتمان انرژی آمریکا ساخته شده و از دقیقترین نرمافزارهای موجود میباشد. نرمافزار دیزاین بیلدر نه تنها دقت زیادی در محاسبات دارد، بلکه در مقایسه با دیگر نرم افزارهای مدلسازی موجود از قابلیتهای زیادی برخوردار است.
دانستن اطلاعات پایه در مورد ساختمان و عوامل اقلیمی و نحوه تاثیرگذاری آنها بر روی ساختمان برای یاد گرفتن این نرمافزار کافی است. برای ساخت مدل در نرم افزار دیزاین بیلدر میتوان نقشهها را از برنامههای متنوعی چون اتوکد و یا رویت به این برنامه وارد کرد و پس از انجام تنظیمات مناطق، مصالح و کاربری، علاوه بر خروجیهایی که به صورت آماری و نموداری از مصرف انرژی ساختمان دریافت کرد، حجم سه بعدی ساختمان را به صورت فایلهای متنوع از برنامه استخراج کرد.
از قابلیت های این نرم افزار می توان به موارد زیر اشاره کرد:
امکان ترسیم سه بعدی ساختمان در محیط نرم افزار
مدل سازی گرمایش و سرمایش ساختمان
بهره گیری از داده های آب و هوای وسیع و به روز (دارا بودن اطلاعات آب و هوایی بسیاری از شهرهای ایران)
دارا بودن کتابخانه وسیعی از انواع مصالح و امکان اصلاح آسان آن ها بنا به نیاز هر پروژه
دارا بودن کتابخانه وسیعی از الگوهای مصرف اداری و خانگی
شبیه سازی ساختمان در دوره زمانی مشخص به صورت دینامیکی و در بازه های زمانی بسیار کوتاه
امکان شبیه سازی ورود نور آفتاب به ساختمان و نیز میزان دریافت انرژی تابشی در هر زمان از روز به صورت گرافیکی
شبیه سازی CFD ساختمان به دو نحوه شبیه سازی نحوه گردش هوا در داخل فضا های مختلف با تعریف شرایط مرزی سرعتی و دمایی و شبیه سازی نحوه عملکرد باد و تاثیرات محیط از بیرون به ساختمان
امکان بهینه سازی ساختمان با استفاده از الگوریتم ژنتیک
دانلود DesignBuilder 6.1.0.6
۳- نرم افزارهای تاسیسات مکانیکی جهت نقشه کشی
۱-۳اتو کد دوبعدی
Atocadmep1-1-3
Revitmep1-2-3
بسیاری از علوم مختلف نیاز به کسب تجربه و صرف زمان زیاد برای یادگیری و فوت وفن های مخصوص به خود می باشد .
نقشه کشی ساختمان نیز از این امر مستثنی نیست . چرا که بسیاری از نکات فقط با انجام کار عملی و کسب تجربه امکان پذیر می باشد . که درمنابع گوناگون مثل کتاب ها ، مجلات و حتی فیلم های آموزشی به آن اشاره نشده است .
خواندن نقشه های تاسیسات ساختمانی کاملا تخصصی است و یک مهندس تاسیساتی باید آموزش های لازم را دیده باشد تا بتواند به خوبی وظیفه ی خود را انجام دهد .
هدف ازنرم افزارهای تاسیسات مکانیکی که جزئی ازنرم افزارهای تهویه مطبوع می باشند نیزهمین است . در اینجا یک مهندس مکانیک و یا فارغ التحصیل نقشه کشی که قصد کار در یک دفتر طراحی مهندسی و یا شرکت پیمانکاری در حوزه تاسیسات و تهویه مطبوع را دارد، بتواند به خوبی از پس نیاز های اولیه خود در این زمینه برآمده و یک نقشه تاسیساتی را توسط نرم افزار اتوکد ترسیم نماید .
Atocadmep1-1-3
یکی از بهترین و کاربردی ترین ابزاری که مهندسین تاسیسات ، مکانیک و یا مهندسین معماری و عمران برای رفع نیازهای خود در زمینه ی تاسیسات ساختمانی و نقشه کشی می توانند از آن استفاده کنند نرم افزار Atocadmep می باشد . این نرم افزار که به عنوان یکی از مهم ترین نرم افزارهای تهویه مطبوع در زمینه های طراحی و نمایش تاسیسات مکانیکی ، الکتریکی و لوله کشی ساختمان شناخته شده است می تواند کمک قابل توجهی داشته باشد .
نرم افزار Autodesk AutoCAD MEP برای طراحی و رسم فنی مانند طراحی آسانسورها ، تهویه ها و تجهیزات آتش نشانی بسیار کاربرد دارد . نرم افزار اتوکد MEP در تهیه پیش نویس ، طراحی و سیستم های ساختمانی به شما کمک خواهد کرد و ایجاد طرح های دقیق تر در یک محیط مبتنی بر اتوکد را فراهم میسازد .
برخی از امکانات نرم افزار Autodesk AutoCAD MEP
محیط آشنای نرم افزار AutoCAD.
امکانات ویژه جهت شرکت های بزرگ نقشه کشی.
استفاده از ابزارهای اختصاصی برای طراحی شماتیک.
امکان حاشیه نویسی هوشمند در نقشه ها.
فراهم کردن گرافیک بسیار بهتر برای نقشه ها و طرح ها.
مدیریت رسم.
گزینه های پیشرفته نمایشی.
فراهم کردن تعداد زیادی قالب از پیش آماده.
طراحی بوسیله Dynamic Input و Grips.
امکانات راهبری پروژه.
Revitmep1-2-3
نرم افزار Revit MEP)Mechanical.Electrical.Plumbing –
نرم افزار رویت یک نرم افزار مدل سازی اطلاعات ساختمان برای معماران، مهندسان ساختمان، مهندسان فنی، برق کاری و لوله کشی، طراحان و پیمانکاران است. این نرم افزار به عنوان نرم افزارهای تهویه مطبوع به کاربر اجازه می دهد یک ساختمان و قسمت های مختلف آن را به صورت سه بعدی طراحی کند، مدل را با عناصر نقشه کشی دو بعدی علامت گذاری کند و از پایگاه داده ساختمان به اطلاعات ساختمان دسترسی پیدا کند.
پایه های MEP برای مکانیک ، برق و لوله کشی است ، که نظم این سه مهندسی با رویت مپ نشان داده می شود .
امروزه رویت مپ یکی از شاخه های ادغام شده رویت می باشد و به عنوان یک تب دررویت شناخته می شود.
با استفاده از BIM در مقابل طراحی کامپیوتری (CAD) ، رویت مپ قادر به استفاده از اطلاعات پویا در مدل های هوشمند است ، یعنی اجازه می دهد که سیستم های ساختمان پیچیده با دقت طراحی شده و در یک زمان کوتاه ایجاد شوند .
هر مدل هوشمندی که توسط رویت مپ ایجاد شده باشد ، کل پروژه را نشان می دهد ، و در یک پوشه اطلاعات واحد ذخیره می شود
این اجازه داده می شود تا تغییرات ساخته شده در یک قسمت از مدل به طور خودکار به سایر قسمت های مدل منتقل شود ، بنابراین گردش کار برای کاربران رویت مپ افزایش می یابد.
ویژگی های Revit MEP
تمامی ترسیمات، طراحی و محاسبه به وسیله نرم افزار Revit MEP بصورت واقعی و هوشمند انجام گرفته و تمامی اجزاء را در سیستمهای مختلف تاسیساتی به هم متصل می نماید. از دیگر قابلیتهای این نرم افزار می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
۱- به دلیل ۳ بعدی بودن نرم افزار می توان تغییرات لازم را بر روی سیستم تاسیساتی ساختمان با توجه به نیاز، با تسلط کامل اعمال نمود.
۲- امکان تبادل فایلهای محاسباتی با دیگر نرم افزارها وجود دارد .
۳- اتصالات لوازمات بهداشتی به بهترین نحو ممکن و با در نظر گرفتن عوامل اقتصادی آن صورت می گیرد.
۴- محاسبه قطر مناسب جهت سیستم Piping و کانالها با در نظر گرفتن عوامل بهینه سازی و اقتصادی با توجه به در نظر گرفتن سرعت و اصطکاک درون لوله ها محاسبه می کند.
۵- ترسیم و طراحی سه بعدی موتورخانه ها ( تجهیزات موتورخانه با مشخصات فنی آن در نرم افزار موجود می باشد.)
۶- حتی این امکان نیز در نرم افزار وجود دارد که اگر تجهیزاتی همانند پمپ، زانویی،…در تجهیزات اضافه شده، به نرم افزار وجود نداشت شما میتوانید این تجهیزات را به وسیله نرم افزار در محیط FAMILY و با مشخصات فنی مورد نظر خود طراحی نمایید.
۷- تعداد نفراتی که جهت تکمیل یک پروژه با هم همکاری می کنند را به حداقل می رساند. محاسبات سریع و دقیق
۸- ارائه جداول زمانبندی توسط نرم افزار مطابق بااستانداردهای مورد استفاده در ساختمان (مشخص کردن تاسیسات به کار رفته در ساختمان به همراه مشخصات از قبل تعریف شده ی آنها توسط نرم افزار)
۹- در هر اتصال بین عضوها، چندین مسیر توسط نرم افزار ارائه می گردد که با انتخاب هر مسیر براساس شرایط اتصال می توان بهترین مسیر را انتخاب کرد.
۱۰- تمامی وسایل اضافه شده به هر سیستم در نوار منو System Browser قابل نمایش می باشد.
امکانات نرم افزار رویت
روند طراحی در نرم افزار رویت
برای طراحی در این برنامه، شما ابتدا حجم کلی ساختمان را رسم می کنید و سپس به آسانی عناصر ساختمان ( دیوار ها، ستون ها، درب ها، پنجره ها و … ) رسم می کنید.
ترسیمات در نرم افزار رویت
با کمک این نرم افزار کار ترسیم شما بسیار راحت است چون که شما با کمک این نرم افزار با انتخاب تراز هر طبقه، نقشه ای دو بعدی از عناصر موجود بر مبنای مقیاسی که تعریف کرده اید در اختیارتان قرار می گیرد.
جداول مقادیر و برآورد ها نرم افزار رویت
یکی دیگر از قابلیت های منحصر به فرد این نرم افزار بحث متره و برآورد پروژه می باشد .
مستند سازی برنامه رویت
برای انضباط در آلبوم نقشه ها می توانید استاندارد شرکت خود را برای چیدمان شیت ها و ضخامت خطوط و مقیاس های نقشه ها لحاظ کنید .
تبادلات در نرم افزار رویت
ارسال و وارد کردن فایل های اکثر نرم افزارهای کاربردی مهندسی معماری به این برنامه از قابلیت های منحصر به فرد این محصول شرکت Auto desk است.
تحلیل انرژی در نرم افزار رویت
یکی از مهم ترین ویژگی های این نرم افزار این ست که شما قادر هستید مدل ساختمان خود را از نظر دریافت و ذخیره انرژی برای رسیدن به شرایط ایده آل تجزیه و تحلیل بکنید.
نرم افزار طراحی نقشه تاسیسات ساختمانی (برای ویندوز) – Autodesk AutoCAD MEP 2017 SP1 Windows را دانلود کنید
۴- نرم افزارهای تاسیسات مکانیکی جهت سایزینگ کانال
۱-۴ نرم افزار سایزینگ کانالDuctsize
۲-۴ نرم افزار سایزینگ لوله و محاسبات هیدرولیکی pipesizer
داکت سایزر (Duct Sizer) طراحی و محاسبه سایز کانال :
یکی دیگر از نرم افزارهای تهویه مطبوع نرم افزار داکت سایزر (Duct Sizer) می باشد .
به کمک این نرم افزار قدرتمندکه یک نرم افزار hvac می باشد ، می توانید به راحتی سایز کانال های تهویه را بدست اورید . با وارد کردن CFM مورد نیاز عبوری در کانال و همچنین افت فشار کانال با توجه به نوع کانال انتخابی نرم افزار میزان حجم هوا را برای شما محاسبه می نماید .
سپس با وارد کردن طول کانال مورد نیاز ، عرض کانال برای شما نمایش داده می شود . قابل ذکر است این نرم افزار برای چک کردن سایز کانال هایی که از طریق جداول محاسباتی بدست امده بسیار مفید و سریع می باشد . ضمن این که ابعاد کانال را با تقریب نسبتا بالایی به شما عرضه می کند . این نرم افزار قدرتمند را به تمامی مهندسان تاسیسات که در زمینه طراحی و انتخاب کانال توزیع هوای تهویه از طریق هواسازها ، ایر واشرها ، کولر های ابی و یا کانال های اگزاسست فعالیت دارند پیشنهاد می کنیم.
پایپ سایزر(Pipe Sizer) طراحی و محاسبه سایز لوله ها انتقال سیال :
پایپ سایزر(Pipe Sizer) را نیز می توان نرم افزار hvac محسوب کرد .این نرم افزار بسیار ساده بوده و با وارد کردن اطلاعات مختصری از جمله قطر لوله و یا GPM مورد نیاز کلیه اطلاعات مورد نیاز را به شما ارائه می دهد. این نرم افزار همچنین دارای دو منوی کشویی برای انتخاب جنس لوله و دمای سیال عبوری از داخل لوله می باشد . به کمک این نرم افزار می توانید اطلاعات زیادی از جمله ضخامت مورد نیاز لوله ها ، وزن لوله ، وزن سیال عبوری ، چگالی سیال ، دبی عبوری ، افت فشار و بسیاری از پارامترهای دیگر را بدست اورد.
۵- نرم افزار آنالیز و محاسبات جریان سیالات Sunrise PIPENET Vision
Sunrise PIPENET Vision در لیست نرم افزارهای تهویه مطبوع قرار دارد . به منظور آنالیز و محاسبات جریان سیالات ارائه شده و یکی از پر کاربردترین نرم افزار محاسبه تاسیسات مکانیکی ساختمان به شمار می رود . نرم افزارPIPENET VISION توسط شرکت SUNRISE SYSTEMS در کشور انگلستان طراحی و تولید شده است.
این نرم افزار که سهمی از نرم افزار hvac را به خود اختصاص داده است ، به سه نرم افزار مجزا تقسیم می شود اما تنها یکی از آنها برای سیستم تهویه کاربرد دارد که در ادامه به آن اشاره شده است .
نرم افزار استاندارد(Standard Module)
آنالیز و محاسبات هیدرولیکی جریان سیال در حالت پایدار برای سیالات متفاوت از قبیل آب ، هوا ، بخار… و سیال های تعریف شده بوسیله کاربر در سیستم های مختلف توسط این نرم افزار انجام پذیر می باشد.
سیستم آب خنک کن ، سیستم توزیع و پخش بخار ، سیستم های تهویه ، سیستم هوای فشرده و سیستم های لوپ بسته از این دسته سیستم ها می باشند . برای طراحی و محاسبات آنها نیاز به نرم افزار استاندارد(Standard Module) می باشد . این نرم افزار جزء نرم افزار محاسبه تاسیسات مکانیکی ساختمان شناخته شده است .
با توجه به وجود دو فاز طراحی و محاسبه می توان با تعیین حداکثر سرعت مجاز و یا افت فشار مناسب در نهایت سایز لوله ها و نقطه کارکرد پمپ ها و … را تعیین (فاز طراحی) و نیز می توان با مشخص کردن سایز لوله ها محاسبات را کنترل و صحت آن ها را مشاهده نمود(فاز محاسبه).
تمامی نرم افزارهای تهویه مطبوع و یا به عبارتی نرم افزار hvac همراه با ویژگی ها و کاربردهایشان معرفی گردید امید است مورد استفاده ی تمامی کاربران واقع گردد.
۶-نرم افزار solkane محاسبه ی خصوصیات انتقالی مبرد و CFC
solkane یک برنامه محاسباتی بسیار قدرتمند و کاربردی تحت ویندوز جهت طراحی سیکل های تبرید تراکمی است که اطلاعات ترمودینامیکی ماده و خصوصیات انتقالی بسیاری از مبردها و CFC ها را محاسبه می کند.
این برنامه شامل ماژول هایی برای محاسبه مجموعه ای از ۷ پروسه فرآیند ترمودینامیکی مختلف به همراه سایز زنی خطوط می باشد.
لینک مستقیم دانلود : نرم افزار Solkane
۷- نرم افزار REFRIG طراحی سردخانه های بالای صفر یا زیر صفر
طراحی سردخانه های بالای صفر یا زیر صفر را میتوان با استفاده از این نرم افزار انجام داد. به کمک قابلیت های آن می توان بار ناشی از هر سالن سردخانه را با توجه به نوع محصول موجود در آن به دست آورد. همچنین refrig قادر می باشد ظرفیت و نوع اواپراتورها و کندانسورها را تعیین نماید.
دانلود نرم افزار محاسبه سردخانه نرم افزار REFRIG
۸- نرم افزار Coil Setup طراحی کویل های حرارتی و برودتی
نرم افزار کویل ستاپ Coil Setup نرم افزاری جهت انتخاب انواع کویل های سرمایش و گرمایشی با مصارف مختلف از جمله کویل های اب سرد ، کویل های آب گرم ، کویل های بخار ،کویل کندانسور سیستم های سرمایشی و همچنین سیستم های تهویه است.
این نرم افزار در عین سادگی از قدرت بالای جهت محاسبه و انتخاب کویل ها برخوردار بوده و کمک بسیار خوبی برای مهندسان تاسیسات جهت یک طراحی ایده آل است.