معیارهای انتخاب همسر از دیدگاه روانشناسان
با توجه به اینکه ازدواج یکی از مهم ترین موضوعات زندگی همه ما می باشد، انتخاب همسر مناسب می تواند ما را وارد یک زندگی ایده آل کند یا اینکه موجب بروز اختلافات جدی، از بین رفتن آرامش و در نهایت طلاق و جدایی گردد. بنابراین آگاهی از معیارهای انتخاب همسر و در نظر گرفتن اهداف خودمان برای ازدواج اولین اقدام برای تشکیل زندگی مشترک می باشد.
کم نیستند تعداد افرادی که به توصیه خانواده و بدون در نظر گرفتن آمادگی روحی خود ازدواج کرده و خیلی زودتر از آنچه که تصور می کنند در زندگی مشترک با مشکل مواجه خواهند شد. شاید برخی از افراد تصور کنند که اگر فرد مورد نظر برای ازدواج از لحاظ مالی موقعیت خوبی داشته باشد ( آقایان و خانم ها) بقیه اختلافات در حین زندگی رفع خواهند شد و به اصطلاح زن و شوهر به تفاهم می رسند، در حالی که این تصور اشتباه است و معیارهای مختلفی را باید برای ازدواج در نظر گرفت، به خصوص در زندگی های امروزی که هیچ زن یا مردی حاضر نیست پایمال شدن ویژگی های شخصیتی و حقوق قانونی خود را تحمل کند و کاری انجام ندهد.
بنابراین بهتر است تفکرات ساده و بی اساسی که در زندگی های امروزی کاربرد ندارند را کنار گذاشته و متناسب با اهداف، شرایط و عقاید خود همسر مورد نظرتان را انتخاب کنید.
آنچه در این مقاله میخوانید :
مهم ترین معیارهای انتخاب همسر برای زندگی
بدون شک هر فردی هدف از ازدواج کردن و تشکیل زندگی مشترک را در رسیدن به آرامش، مستقل شدن، دست یابی به اهداف بزرگ و فرزندآوری می بیند، بنابراین اگر قرار است زن و شوهر یک زندگی موفق را داشته باشند باید از هر لحاظ با یکدیگر متناسب باشند. معنی تناسب با عین هم بودن متفاوت است، پس به دنبال فردی مثل خودتان نباشید بلکه باید تا حدودی شبیه به یکدیگر باشید زیرا هیچ دو نفری در دنیا وجود ندارند که تمام ویژگی های فردی آن ها مطابق با یکدیگر باشد.
بهتر است بدانیم که هیجانی عمل کردن یا مطیع دیگران بودن برای ازدواج اصلا مناسب نیست زیرا شما قرار است با شخص دیگری زندگی مشترک را شروع کنید پس تصمیم گیرنده نهایی شما هستید. بنابراین در ادامه مطلب به برخی از مهم ترین معیارهای انتخاب همسر اشاره می کنیم:
تناسب فرهنگی
اختلافات فراوان در زمینه اعتقادات فرهنگی اصلا مناسب نیست و اگر ازدواجی با این اختلاف صورت بگیرد بالاخره نارضایتی طرفین نمایان می شود. شاید آنچه که به عنوان فرهنگ خانواده برای شما ارزشمند است، به آن ها پایبند هستید و با رعایت کردن اعتقادات فرهنگی خود محدودیتی را احساس نمی کنید، برای فردی که قصد ازدواج با او را دارید غیر قابل تصور، تعجب آور و حتی غیر قابل تحمل باشد، شک نکنید اختلافات فرهنگی هیچگاه از بین نخواهند رفت و حتی اگر شما بالاخره با عقاید همسر خود کنار بیایید، خانواده هایتان برای همیشه با یکدیگر اختلاف خواهند داشت.
درک موقعیت شغلی
برخی از افراد به خاطر موقعیت های شغلی خود مجبور هستند طی شیفت های طولانی یا شبانه از همسر خود دور باشند و یا به واسطه محول شدن ماموریت به مدت چند روز یا چند ماه در شهر دیگری زندگی کنند، کنار آمدن با چنین شغل هایی برای همه قابل انجام نیست. بنابراین در زمان آشنایی برای ازدواج و به عنوان یکی از معیارهای انتخاب همسر تمام احتمالات و شرایط شغلی خود را به فرد مقابل توضیح دهید، کسی که چنین شرایطی را می پذیرد نباید بعدا از شرایط زندگی و دوری از همسر خود گلایه کند زیرا با آگاهی کامل او را قبول کرده است.
اختلاف سنی
مشخص کردن اختلاف سن زن و شوهر یک معیار دقیق ندارد ولی قطعا در زندگی های امروزی نمی توان همانند گذشته با اختلاف سنی ۲۰_۱۵ ساله کنار آمد، بنابراین یکی از معیارهای انتخاب همسر تناسب سنی می باشد. برای مثال ازدواج یک دختر ۲۰ ساله با پسر هم سن خود منطقی نیست ولی قطعا ازدواج دو فرد ۳۰ ساله عقلانی تر می باشد.
به طور کلی افراد برای ازدواج باید به بلوغ فکری و عاطفی رسیده باشند و موقعیت های سنی یکدیگر را درک کنند نه اینکه یک طرف فردی با روحیات بچگانه باشد و فرد دیگر پخته و دنیا دیده که دیگر حوصله ای برای انجام کارهای بچگانه ندارد.
ویژگی های اخلاقی و شخصیتی
اگر شما شخصیت آرامی دارید، از هیاهو، شلوغی و رفت و آمدهای مکرر دور هستید پس کنار آمدن و به تفاهم رسیدن با فردی که سکوت را دوست ندارد، در خلوت و تنهایی غمگین می شود و در میان مردم بودن را می پسندد کار سختی خواهد بود. بنابراین یکی از معیارهای انتخاب همسر تناسب شخصیت، روحیات، اخلاق، علایق و سلیقه ها می باشد.
بهتر است در برخورد با فردی که قصد ازدواج با او را دارید ولی در این موارد با یکدیگر به اختلاف بر خورده اید از اتکا به عقایدی همچون بالاخره شبیه به هم می شویم، با هم کنار می آییم، همه که مثل هم نیستند و… خودداری کنید. بله درست است که همه دقیقا شبیه به یکدیگر نیستند ولی باید تا حد منطقی با یکدیگر تناسب داشته باشند.
تناسب مذهبی
یکی از معیارهای انتخاب همسر که نباید از آن غافل شد و نیازمند توجه و بررسی فراوان می باشد، تناسب مذهبی است. اگر زن و شوهر با یکدیگر در این زمینه تناسب نداشته باشند قطعا در سبک زندگی، تربیت کودکان، رفت و آمد با دیگران و… با مشکل مواجه می شود و متاسفانه گاهی اوقات برخی زوجین در این مورد یکدیگر را مورد توهین و بی احترامی قرار خواهند داد، پس بهتر است قبل از ازدواج و در مرحله آشنایی این موضوع را بررسی نمایید.
سلامت روانی
متاسفانه یکسری از خانواده ها به اشتباه برای بهبود حال روحی و بیماری فرزند خود به او پیشنهاد می دهند که ازدواج کند ولی شرایط بیماری خود را به فرد مقابل توضیح ندهد. همین تصمیم گیری اشتباه موجب اختلافات جدی و حتی بروز آسیب روحی فرد مقابل خواهد شد. پس اگر بیماری روحی دارید که تحت درمان نیز هستید بهتر است واقعیت را به فرد مورد نظر توضیح دهید.
تناسب زیبایی
درست است که نمی توان یک زندگی را فقط بر پایه چهره و زیبایی ظاهری بنا کرد ولی به هر حال متناسب بودن چهره و اندام زوجین یکی از معیارهای انتخاب همسر می باشد، زیرا در این مورد زن و شوهرهای بسیاری به مراکز مشاوره مراجعه می کنند که زمان ازدواج هیجانی شدند، چهره یا اندام را در نظر نگرفتند ولی الان به دلیل فشارهای روانی وارد شده از جانب دیگران و یا بی میلی و تغییر نظر خودشان قادر به تحمل کردن شرایط نیستند.
میزان درآمد
در زندگی های امروزی اکثر خانم ها نیز شاغل هستند و درآمد مستقل دارند ولی فراموش نکنیم که تامین هزینه های زندگی بر عهده آقایان می باشد ولی خانم ها نیز بنا به علاقه ای که به همسر و زندگی مشترکشان دارند در این کار سهیم می شوند، بنابراین یک خانم شاغل باید به عنوان یکی از معیارهای انتخاب همسر موقعیت مالی فرد مورد نظر را بررسی کند و با توجه به شناختی که از خود دارد تصمیم گیری نماید.