مفاتیح الجنان کامل شیخ عباس قمی چیست ؟

شیخ عباس قمی (رضوان الله تعالی علیه) در سال ۱۲۹۴ در قم به دنیا آمد.(۱) پدرش محمدرضا قمی و مادرش زینت نام داشت. هر دو مردمی با تقوا و مومن بودند. پدرش مرجع آشنایی مردم با وظایف شرعی بود (۲).

شیخ عباس قمی (رضوان الله تعالی علیه) در مورد مادرش چنین می فرماید: هر توفیقی که دارم از برکت مادرم است; زیرا همیشه سعی می کرد با طهارت کامل به من شیر دهد.(۳)

شیخ عباس قمی (رضوان الله تعالی علیه) با دختر سید زکریای قزوینی از علمای قم ازدواج کرد. اما پس از مدتی از یکدیگر جدا شدند. بعدها که در مشهد بود با دختر سید احمد طباطبایی ازدواج کرد (۴).

شیخ عباس قمی (رضی الله عنه) ابتدا در قم سکونت داشت. از اساتید وی در قم می توان به میرزا محمد ارباب قمی، شیخ ابوالقاسم قمی، سید احمد طباطبایی قمی و شیخ محمد حسین قمی اشاره کرد.(۵).

سپس در ۲۲ سالگی (۱۳۱۶ ه.ق) برای ادامه تحصیل به نجف سفر کردند و ۶ سال در آنجا ماندند. از اساتید محدث قمی (رضی الله عنه) در شعر نجف می توان به سید محمدکاظم طباطبایی یزدی، میرزا حسین نوری (معروف به محدث نوری)، میرزا محمدتقی شیرازی، سید حسن صدر کاظمی و سید نقوی ابوالحسن اشاره کرد. لاخانهویی.(۶)

وی به دلیل علاقه فراوانی که به ملاقات راویان راستین و نقل اخبار اهل بیت علیهم السلام داشت، بیشترین لطف را نزد عالم و محدث و عالم فرزانه حاج میرزا حسین نوری (محدث نوریش) به دست آورد (۷). )

در سال ۱۳۲۲ هجری قمری و پس از درگذشت محدث نوری، نجف را به قصد عزیمت به ایران ترک کرد و تا سال ۱۳۵۴ قمری در مشهد اقامت گزید. علت اقامت ایشان در آنجا درخواست آقا حسین قمی بوده است. وی در مقدمه کتاب فواد الرضویه چنین می نویسد: به دلیل شدت بیماری و گرفتاری ها و دردهای فراوانی که در این روز پیش آمد و شرح آن طولانی است، به یاد آوردم که به امام پناه ببرم. تقیه و پناهگاه دیگران، حضرت ابوالحسن علی بن موسی الرضا (علیه السلام). سلام).(۸، ۹ و ۱۰)

از اساتید شیخ عباس قمی (رضی الله عنه) در مشهد می توان به حکیم شهیدی بزرگ، میرزا محمد خراسانی، شیخ مرتضی آشتیانی، آقا حسین قمی و میرزا عبدالجواد ادیب نیشابوری اشاره کرد.

در ۲۲ سالی که در مشهد بودند تصنیف های زیادی داشتند. آنها همچنین علیه آمریکایی ها سخن می گفتند و مردم را روشن می کردند که باعث شد از کمیته مجازات حزب دموکرات تهدید به مرگ شوند (۱۱ و ۱۲).

سرانجام پس از مسجد گوهرشاد و تبعید آقا حسین قمی در سال ۱۳۵۴ به نجف بازگشتند و تا پایان عمر در آنجا ماندند و در سال ۱۳۱۹ (۱۴) و در سن ۶۵ سالگی در نجف توفیق یافتند. پیکر وی در جوار استادش محدث نوری در حرم حضرت علی (علیه السلام) به خاک سپرده شد. سید ابوالحسن اصفهانی در حرم امیرالمومنین (علیه السلام) بر او نماز خواند. به گفته سید محسن امین، سه مجلس بزرگداشت برای وی در نجف، کربلا و کاظمین برگزار شد (۱۵).
شیخ عباس قمی رضی الله عنه در رشته هایی چون فقه، علوم قرآنی، اخلاق، آقاآباد، تاریخ، رجال، کلام و حدیث فعالیت می کرد. آثار متعدد او به ۶۳ جلد می رسد. از معروف ترین این آثار می توان به مفاتیح الجنان، منتهی الاعمال، منازل الاخاره، سفیناز البحار و نفس المحموم اشاره کرد.

برخی از کتب شیخ عباس قمی (رضی الله عنه) عبارتند از:

مفاتیح الجنان کامل شیخ عباس قمی

الباقیه الصالحات (چاپ در حاشیه مفاتیح الجنان)
خانه های آخرت (بررسی مراحل سخت سفر به آخرت بر اساس احادیث)
ختم حوادث تاریخ پیامبر و پیامبر صلی الله علیه و آله و حوادث زمان آن حضرت.
نفس المحموم (در وفات حضرت سیدالشهداء علیه السلام)

چهل حدیث
شرح حکم نهج البلاغه
کلمات خنده دار (در علم اخلاق)
نقد کتاب الوسائل شیخ حر عاملی
شرح معارف شیخ بهائی
علم الیقین (خلاصه الاقین از علامه مجلسی)
خلاصه جلد یازدهم بحارالانوار علامه مجلسی
شرح سخنان حضرت علی (علیه السلام) در پایان نهج البلاغه.رساله تربیتی حضرت سیدالشهدا (علیه السلام).
رساله ای در گناهان کبیره و صغیره
Y…
دغدغه او سیر خرافات در الجنان است.
محدث قمی رضی الله عنه به شدت نگران خرافات و تحریفاتی بود که در کتاب مفاتیح الجنان آمده بود. بدین ترتیب در ابتدای ضمائم مفاتیح الجنان چنین آورده است:

این گنهکار روسی عباس قمی، عفی الله عنه، بعد از اینکه کتاب مفاتیح الجنان را به یاری الله تعالی نوشتم و در اقطار منتشر شد، یادم آمد که در چاپ دوم آن، دعای وداع برای آن حضرت اضافه کنم.

ماه رمضان و خطبه روز عید سعید فطر و زیارت جامعه ائمه مؤمنان و دعای خدا، این زیارت ائمه است که در پایان زیارت ها خوانده می شود و حجة الوداع که هر یک از ائمه علیهم السلام از آن مرخصی می گیرند و رکعتی که برای حاجت می نویسند و نمازی که در غیبت امام عصر عجل الله تعالی فرجه می خوانند باید خوانده شود.

و به جای آن باید مناسک زیارتی خوانده شود، به دلیل کثرت نیازهای اینها; اما دیدم که اگر این کار را بکنم، برای تصاحب کتاب مفاتیح توسط پیامبر تسخیر می شود و شاید عده ای کنجکاو ادعیه دیگری در آن کتاب بیفزایند یا حذف کنند و بین دیگران تقسیم کنند.

مردم از طرف مفاتیح الجنان. چنان که در مفتاح الجنان مشاهده می شود; ناگزیر شدم کتاب را به حال خود رها کنم و پس از اتمام مفاتیح، این هشت مقاله را به آن اضافه کردم و برای کسی که مفاتیح را تصاحب می کند، فرستادم.

ویژگی های اخلاقی و معنوی آن.

شیخ عباس قمی (رضوان الله تعالی علیه) از اساتید بزرگ اخلاق اسلامی در عصر خود بود. پس آقای تهرانی که از دوستان و ارادتمندان ایشان است، ایشان را نمونه بارز یک انسان کامل و نمونه فردی عالم فاضل و زیبا با صفات والایی چون حسن خلق و فروتنی معرفی می کند.

آقا بزرگ تهرانی نیز در مورد شیخ عباس قمی (رضوان الله تعالی علیه) می فرماید: شیخ عباس از غرور و شهرت پرهیز کرد و زاهدانه کرد و من در نزد ایشان و جانم عاشق او شدم. ادغام شد. با روحش (۱۶)

برخی از ویژگی های آن عبارتند از:
با کتاب آشنا باشید.
آنقدر به نوشتن و خواندن علاقه داشت که در کتابخانه بود یا کتابی همراه داشت.

فرزند شیخ عباس قمی رضی الله عنه : در زمان کودکی مرحوم پدرم هر وقت از شهر خارج می شد از اول صبح تا پاسی از شب همیشه مشغول نوشتن و مطالعه بود (۱۷). .

ایشان خود می گوید: زمانی که در قم درس می خواندم بسیار فقیر بودم تا جایی که یک قرآن و دو قران جمع کردم تا اینکه مثلاً سه تومان شد. آن را می گرفتم، از قم تا تهران پیاده می رفتم، با آن کتاب می خریدم، به قم برمی گشتم و به تحصیل ادامه می دادم (۱۸).

اخلاص و تواضع
او فردی متواضع بود که به همه (کوچک و بزرگ) احترام می گذاشت. بسیار متواضع بودند مخصوصاً در برابر مردمی که به احادیث و اخبار معصومین علیهم السلام می پرداختند. وقتی وارد مجلس می شد، سر مجلس نمی نشست.

و همچنین اگر شبی در راه برایش پیش می آمد که طبق خواست خدا راه نمی رفت یا وسوسه ای بر دلش می افتاد، فوراً برمی گشت. امر به معروف و نهی از منکر نیز از دیگر ویژگی های شیخ عباس قمی (رضوان الله تعالی علیه) بود.

به طور خلاصه می توان گفت که محدث قمی (رضی الله عنه) همین را گفت که چه کرد و چه کرد و مردم از او دیدند. لذا سخنان او نافذ بود و مردم را از گناه دور و به خدا نزدیکتر می کرد.

زهد
زندگی شیخ عباس قمی بسیار ساده بود.سطح زندگی او حتی از یک دانشجوی معمولی پایین تر بود. از قسمت امام استفاده نکرد و گفت من حق ندارم از آن استفاده کنم.

روزی در نجف دو بانوی محترم که در بمبئی زندگی می کردند و از بستگان آقای آقا (از افراد محترم نجف) بودند به ایشان مراجعه کردند. از آنها خواستند که ماهی ۷۵ روپیه به آنها بدهند تا در رفاه مادی زندگی کنند. این در حالی بود که مخارج ماهیانه خانواده اش ۵۰ روپیه بیشتر نبود. حاج شیخ عباس قمی (رضوان الله تعالی علیه) قبول نکرد. میرزا محسن محدث زاده که دختر کوچکش بود اصرار دارد قبول کند اما قبول نمی کنند تا آن دو خانم محترم ناامید شوند و بروند.

پس از رفتن آنها، پسر به پدر می گوید: برای خرج روزانه از بازار پول قرض نمی کنم! شیخ عباس قمی (رضوان الله تعالی علیه) می فرماید: خفه شو! من الان همین مقدار را خرج می کنم، نمی دانم در قیامت چگونه جواب خدا و امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را بدهم. منتظر جواب این مبلغ هستم چگونه بارم را سنگین کنم؟ (۱۹)

مفاتیح الجنان چیست؟

مفاتیح الجنان تألیف مرحوم شیخ عباس قمی (رضوان الله تعالی علیه) است. این کتاب رایج ترین کتاب دعا در میان شیعیان است.

در آن مجموعه ای از دعاها، زیارات، مناجات، اعمال ایام سال و مناسک دینی که از پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و ائمه اطهار (ع) به جا مانده است را می توانید بیابید. درود خدا بر او و علما و بزرگان شیعه. .

تقریباً می توان گفت که منبع اصلی تمام کتاب هایی که در تقدیم کتاب ادعیه یاد اموات به کار رفته مفاتیح الجنان است.

از فرزندش نقل شده است که مرحوم شیخ عباس قمی (رضی الله عنه) تمام کتاب مفاتیح الجنان را با وضو نوشته است.مفاتیح الجنان چه ساختاری دارد؟
معمولاً در ابتدای کتاب چند سوره بلند و کوتاه قرآن چاپ می شود.

فصل اول شامل ادعیه از جمله دعاهای دوشنبه تا جمعه، ادعیه معروف، زیارت ائمه علیهم السلام در ایام هفته و برخی دعاها و ادعیه مانند نماز امام علی علیه السلام در مسجد کوفه، دعای کمیل است. ، دعای سمت، دعای جوشن کبیر و ….
فصل دوم شامل اعمال مستحب در طول سال قمری است. اعمالی مانند نماز ابوحمزه سمالی، نماز شعبانیه، دعای افتتاح، نماز معروف طلوع آفتاب، نماز امام حسین (علیه السلام) در روز عرفه، اعمال شب قدر و غیره. .
بالاخره در فصل سوم که قسمت زیارات است مواردی مانند آداب سفر و زیارات و جواز ورود به حرم آمده است. این باب علاوه بر زیارات چهارده معصوم علیهم السلام شامل زیارت امامزادگان و برخی از بزرگان و علمای شیعه نیز می شود. زیارت هایی مانند زیارت حضرت حمزه، سلمان فارسی و غیره و اعمال مساجدی مانند مسجد کوفه، مسجد صعصعه و غیره. در این بخش یافت می شوند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نوزده − 14 =