نکات مهم در خرید تلویزیون

بدیهی است هر کامپیوتر، دستگاه DVR و حتی کنسول‌های بازی به یک مانیتور مناسب نیاز دارند، با این حال تنوع مانیتورهای موجود در بازار ایران به حدی بالا است که پیدا کردن بهترین مانیتور کار آسانی نیست.

نکات مهم در انتخاب و خرید مانیتور (راهنمای خرید مانیتور)

استفاده یا کاربری مانیتور

به عنوان اولین نکته از نکات قبل از خرید مانیتور باید استفاده‌تان از مانیتور را مشخص کنید. کاربری آن می‌تواند شامل برای مانیتور استفاده عمومی (خانگی)، مانیتور گیمینگ، مانیتور اداری، مانیتور کاری، مانیتور طراحی و تدوین ویدئو باشد. هر کدام از این استفاده‌ها مانیتور مناسب خود را می‌طلبند و باید با دقت دست به انتخاب بزنید.

برای استفاده‌های خانگی چون وب گردی، کار با آفیس، تماشای ویدئو و تا حدودی هم تماشای فیلم، معمولاً نیاز نیست سراغ مانیتورهای گران قیمت بروید و یک مانیتور فول اچ دی با اندازه مناسب کافی خواهد بود. اما اگر به دنبال خرید یک مانیتور خانگی باکیفیت و زیبا باشید اوضاع فرق می‌کند.

مانیتورهای اداری یا مانیتورهای کاری معمولاً باید قدری بزرگ و دارای کنتراست و روشنایی خوبی باشند تا چشم‌های کاربر خسته نشود یا در روشنایی روز به خوبی قابل مشاهده باشد. همچنین طراحی باریک برای مانیتورهای اداری می‌تواند سودمند باشد.

مانیتورهای گیمینگ معمولاً باید دارای نرخ نوسازی تصویر بالا و زمان پاسخ‌دهی پایین باشند. قیمت مانیتور گیمینگ بسته به توانایی‌ها و کیفیت آنها بسیار متفاوت است اما بسیاری از مانیتورهای گیمینگ ارزان قیمت تقریباً تفاوتی با مانیتورهای معمولی ندارند.

برای استفاده‌های گرافیکی تخصصی چون کار با فتوشاپ یا ویرایش تصاویر و طراحی به مانیتور مخصوص عکاسی و طراحی با دقت رنگ بالا و کالیبره شده، روشنایی بالا و کنتراست خوب نیاز است. همچنین مانیتورهای عریض برای استفاده گرافیکی و طراحی مناسب و بهترین هستند. مانیتورهای مخصوص طراحی باید از نظر پایه، امکان چیدمان چندتایی و زاویه دید نیز مناسب باشند.

حالا که کاربری یا استفاده مانیتورتان را مشخص کردید و می دانید به دنبال چه چیزی هستید، به معرفی انواع پنل های صفحه نمایش مانیتور و تفاوت آنها می‌پردازیم.

انواع پنل مانیتور کامپیوتر و تفاوت های آنها

در حال حاضر مانیتورهایی با صفحه نمایش LCD، LED و OLED در دسترس هستند که خود از نظر نوع پنل (Panel Type) انواع مختلفی دارند. مانیتورهای LCD ساده‌ترین و ارزان‌ترین هستند. مانیتورهای LED خود نوعی از LCD با نور زمینه LED هستند که معمولاً روشنایی یکنواخت‌تر، طراحی باریک‌تر و کیفیت تصویر بهتری دارند. نوع OLED هم جدیدتر و گران‌تر است که مز h یایی چون طراحی باریک‌تر، روشنایی بیشتر، کنتراست بالاتر و توانایی بهتر در نمایش رنگ مشکی دارد.

صرف نظر از نوع صفحه نمایش و انواع فرعی پنل، در حال حاضر پنل های رایج مانیتور شامل IPS، TN و VA هستند که هریک مزایا و معایب خود را دارند.

مزایا و معایب پنل مانیتور نوع TN

پنل های TN از نوع LCD هستند و پایین‌ترین قیمت را دارند. مانیتورهای با پنل TN عمدتاً کیفیت تصویر دلچسبی ندارند و زاویه دید آنها بسیار محدود است. بزرگ‌ترین مزیت پنل های TN قیمت پایین آنها است اما یک مزیت دیگر هم دارند که عمدتاً در مدل‌های گران قیمت‌تر یافت می‌شود و آن نرخ نوسازی بالا برای گیمینگ است.

پنل های TN از نظر نرخ نوسازی تصویر سریع‌ترین گزینه موجود هستند و در مانیتورهای گیمینگ با نرخ نوسازی بسیار بالا نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند. همچنین پنل های TN بهترین زمان تأخیر یا پاسخ‌دهی (پایین‌ترین) را دارا هستند که برای گیمینگ ایده آل است.

در طرف مقابل کیفیت تصویر و دقت رنگ پنل های TN دلچسب نیست. البته کنتراست پنل های TN معمولاً قابل قبول است.

دقت داشته باشید در مانیتورهای TN گران قیمت کیفیت رنگ می‌تواند بسیار خوب و حتی قابل مقایسه با VA باشد، بنابراین قیمت و کیفیت مانیتورهای با پنل TN در عملکرد آنها بسیار تعیین کننده است.

یکی از عیب‌های بزرگ پنل TN زاویه دید بسیار محدود است و هنگامی که دقیقاً مقابل مانیتور قرار نداشته باشید و به آن نگاه کنید، دچار افت شدید کیفیت و تغییر رنگ می‌شود.

پنل مانیتور نوع VA

نوع دیگر پنل مانیتورها VA است که نوعی LED محسوب می‌شود و نسبت به TN مزایا و معایبی دارد. پنل های VA گران‌تر از TN اما ارزان‌تر از IPS هستند و از بسیاری جهات میان این دو قرار می‌گیرند.

زمان پاسخ‌دهی پنل های VA به خوبی TN نیست اما هنوز بهتر از IPS است. همچنین پنل های VA زاویه دید و کنتراست بسیار بهتری نسبت به TN دارند و به همین دلیل برای استفاده کاری و خانگی مناسب هستند.

به لطف داشتن کیفیت تصویر بالا و بهترین کنتراست در بین پنل های رایج، VA برای استفاده عمومی و کاری مناسب است. مشکل اصلی پنل های VA عمدتاً زمان پاسخ‌دهی طولانی آنها است و برای گیمینگ مناسب نیستند.

مهم‌ترین مزیت پنل های VA کنتراست بسیار عالی آنها است و کیفیت تصویر مطلوبی دارند. ضعف بزرگ آنها هم زمان پاسخ‌دهی بالا و مناسب نبودن برای بازی است. همچنین پنل های VA مرغوب برای تماشای فیلم در تاریکی بسیار مناسب هستند.

پنل مانیتور نوع IPS

نوع سوم پنل مانیتورها که گران‌ترین آنها است، IPS نام دارد. پنل های IPS بهترین کیفیت تصویر، دقت رنگ و زاویه دید را دارند اما از نظر نرخ نوسازی تصویر و زمان پاسخ دهی به پای پنل های TN نمی‌رسند؛ هرچند که وضعیت قابل قبولی دارند. همچنین کنتراست پنل های IPS خیلی دلچسب نیست و از این نظر به پای VA نمی‌رسند.

مانیتورهای با پنل IPS برای طراحی، ادیت عکس، تدوین ویدئو و تولید محتوا بهترین گزینه موجود هستند. دقت داشته باشید همه مانیتورهای با پنل IPS کیفیت یا کارایی یکسانی ندارند و کاملاً به قیمت و ویژگی‌های آنها وابسته است.

پنل های IPS در تاریکی حین نمایش صحنه‌های تاریک یا قسمت‌های تاریک صحنه ممکن است دچار پدیده براق بودن شوند. این پدیده بیشتر هنگام نگاه کردن به مانیتور از زاویه‌های فرعی رخ می‌دهد و مشکل خاصی نیست اما در تماشای فیلم در تاریکی (خصوصاً صحنه‌های تاریک) می‌تواند کمی آزار دهنده باشد.

انواع وضوح تصویر مانیتور و اهمیت رزولوشن

یکی از مهم‌ترین خصیصه‌های یک مانیتور وضوح تصویر (رزولوشن) آن است. در حال حاضر رزولوشن‌های رایج مانیتور شامل HD، Full HD، Quad HD و ۴K Ultra HD است. اما وضوح تصویر مانیتور به چه معنا است و چرا اهمیت دارد؟

در صفحه نمایش مانیتورها تصاویر از نقاط کوچکی به نام پیکسل تشکیل شده‌اند که به تعداد پیکسل‌های افقی (عرض) و عمودی (ارتفاع) یک مانیتور وضوح تصویر گفته می‌شود و در قالب افقی X عمودی بیان می‌شود. عدد اول تعداد پیکسل‌های افقی (عرض) را نشان می‌دهد عدد دوم بیانگر تعداد پیکسل‌های عمودی یا ارتفاع است. برای نمونه رزولوشن Full HD از ۱۹۲۰X1080 پیکسل تشکیل شده است.

معمولاً هرچه که وضوح تصویر یا رزولوشن مانیتور بالاتر باشد، بهتر است اما نکاتی هم در این خصوص وجود دارد. برای نمونه در مانیتورهای بزرگ (۲۷ اینچ به بالا) به وضوح تصویر بالاتر از Full HD نیاز است تا کیفیت و خوانایی مطلوبی داشته باشد.

هرچند وضوح تصویر بالاتر بهتر است، اما باید به قدرت و توانایی کارت گرافیک نیز توجه شود. برای نمونه اگر کارت گرافیک شما ضعیف باشد، در اجرای بازی‌ها بر روی یک مانیتور با وضوح بالا عملکرد نامطلوبی خواهد داشت. البته جز گیمینگ و کارهای گرافیکی، وضوح تصویر بالای مانیتورها مشکل چندانی برای کارت‌های گرافیک امروزی ایجاد نمی‌کند و در وب گردی، پخش ویدئو و کارهای معمولی مشکلی نخواهند داشت.

مسئله دیگر انطباق وضوح تصویر مانیتور با برنامه‌ها و سیستم عامل است. برای نمونه اگر یک آیکون ۳۲۰×۳۲۰ پیکسلی را بر روی یک مانیتور ۸K تماشا کنید، بسیار کوچک خواهد بود و باید اقدام به Scaling از طریق تنظیمات سیستم عامل کرد.

وضوح تصویر مانیتور اچ دی – HD
پایین‌ترین وضوح تصویر رایج مانیتورها HD با تعداد ۱۲۸۰×۷۲۰ پیکسل است که عمدتاً در مانیتورهای ارزان قیمت با ورودی تصویر غیر دیجیتال (آنالوگ) مورد استفاده قرار می‌گیرد. وضوح تصویر HD برای بسیاری از استفاده‌ها ناکافی و پایین‌تر از حد مطلوب است.

وضوح تصویر مانیتور فول اچ دی – Full HD
رایج‌ترین وضوح تصویر کنونی مانیتورها Full HD با تعداد ۱۰۸۰×۱۹۲۰ پیکسل است. وضوح تصویر فول اچ دی برای اغلب استفاده‌ها شامل وب گردی، کار با آفیس، تماشای ویدئو و نظیر آنها بسیار مناسب است اما در مانیتورهای بزرگ به وضوح تصویر بالاتر نیاز است تا کیفیت تصویر مطلوبی داشته باشد.

مانیتورهای با رزولوشن Quad HD یا ۱۴۴۰p که به عنوان ۲K هم شناخته می‌شود، دارای چهار برابر یک مانیتور HD پیکسل‌های بیشتری هستند. مانیتورهای QHD که به عنوان WQHD هم شناخته می‌شوند، برای استفاده‌های کاری چون ویرایش تصویر، طراحی گرافیکی و تولید محتوا بسیار مناسب هستند.

وضوح تصویر مانیتور فور کی – ۴K Ultra HD
مانیتورهای ۴K Ultra HD چهار برابر Quad HD پیکسل‌های بیشتری دارند و برای تماشای فیلم‌ها و ویدئوهای ۴K، طراحی و کار با ویدئو یا عکس بسیار مناسب هستند. این مانیتورها جزئیات بیشتری از تصویر را نمایش می‌دهند. همچنین گیمرهای حرفه‌ای یا دارای سخت افزارهای قوی سراغ مانیتورهای ۴K می‌روند.

اندازه مانیتور و اهمیت آن

از آنجایی که برخلاف تلویزیون که از فاصله زیاد به تماشای آن می‌نشینیم، با مانیتور از نزدیک کار می‌کنیم، معمولاً به اندازه‌های بزرگ نیاز نداریم. اما در مواردی هم مانیتور بزرگ موجب راحتی بیشتر کار، لذت بیشتر از گیمینگ یا تماشای ویدئو و افزایش فضای کار می‌شود.

در مانیتورهای کوچک تمرکزتان بر روی صفحه بیشتر است و کمتر به حرکت دادن چشم‌ها یا حتی گردن نیاز پیدا می‌کنید اما در عوض چشم‌ها بیشتر خسته می‌شوند و جزئیات هم کوچک‌تر هستند. در طرف مقابل مانیتورهای بزرگ به راحتی بیشتر چشم‌ها و جزئیات کمک می‌کنند اما ممکن است بیشتر به حرکت دادن چشم‌ها و گردن نیاز باشد.

مانیتورهای ۲۰ اینچ و پایین‌تر
مانیتورهای رده ۱۹ تا ۲۰ اینچی جزء ارزان‌ترین ها هستند و معمولاً برای استفاده‌های معمولی کافی هستند. از جمله این استفاده‌ها می‌توان وب گردی، کار با آفیس و انجام کارهای اینترنتی را برشمرد. با این حال مانیتورهای کمی بزرگ‌تر به راحتی هرچه بیشتر چشم‌ها و خستگی کمتر کمک می‌کنند.

مانیتورهای ۲۱ تا ۲۶ اینچی
بهترین اندازه مانیتور برای اغلب کاربران ۲۱ تا ۲۶ اینچ است که از استفاده کاری گرفته تا کار با تصویر و ویدئو، تماشای ویدئو و گیمینگ را شامل می‌شود.

مانیتورهای ۲۷ اینچی و بزرگ
این مانیتورها برای آنهایی مناسب هستند که به فضای کاری بیشتری نیاز دارند. برای نمونه کار با اسناد، ویرایش تصاویر، طراحی گرافیکی، انیمیشن سازی و گیمینگ از جمله کاربردهای مانیتورهای بزرگ است.

منبع شهر سخت افزار

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

هفت − یک =