همه چیز در مورد روکش دندان

تفاوت روکش زیرکونیا با روکش معمولی (PFM)

روکش زیرکونیا یکی از روکش هایی است که برای طراحی لبخند از آن استفاده میکنند. لبخند زیبا یکی از خواسته های تمامی کسانی است که به زیبایی خود اهمیت میدهند.  اما تفاوت روکش زیرکونیا با روکش معمولی چیست؟ در این مقاله برای شما درباره این تفاوت خواهیم نوشت.

روکش زیرکونیا چیست؟

زیرکونیا فلزی بسیار سخت با رنگی روشن است. از نظر شیمیایی این ماده خنثی است. و در وسایل الکتریکی ممکن است از آن استفاده کنند. با پیشرفت علم و ساخته شدن مواد سرامیکی مقاوم در برابر شکست، علم دندانپزشکی نیز از این تکنولوژی بی بهره نماند. نام این مواد زیرکونیا است. به خاطر دوام خوب این ماده از آن برای دندانها استفاده می شود. یکی از ویژگی های مهم و خوب روکش زیرکونیا این است که این روکش با بافت بدن سازگاری دارد و موجب تحریک آن نمی شود.

حتی از این ماده برای پروتزهای درمانی مثل زانو نیز استفاده می شود. ظاهر این روکش کاملا شبیه به دندان است. و میتوان رنگ آن را با توجه به سایر دندانها تنطیم کرد تا متفاوت نباشد. مقاومت تغییر رنگ این ماده بسیار بالاست و شاید به همین دلیل طرفداران زیادی دارد. از این روکش میتوان حتی برای دندان عقب هم استفاده کرد. چرا که همانطور که گفته شد، این ماده مقاومت سایشی بسیار بالایی دارد و به همین جهت قابل استفاده برای انواع دندانهاست.

روکش معمولی PFM crown چیست؟

روکش های معمولی از دیرباز مرسوم بوده است. این روکشها فریم فلزی و رویه سرامیکی دارند. معمولا روکش معمولی بعد از مدتی باعث کبودی لثه می شود.

مقایسه روکش زیرکونیا و روکش معمولی

  • امروزه روکشهای تمام سرامیک مقاوم (تفاوت لمینت سرامیکی و روکش تمام سرامیکی چیست؟) در مناطق زیبایی دهان استفاده می شوند. در این روکشها به جای فریم فلزی، core زیرکونیایی استفاده می شود.
  • همچنین بلاکهای زیرکونیا توسط سیستمهای دیجیتالی CAD/CAM مناسب هر دندان اسکن و تراشیده می شوند. به این ترتیب فرد می تواند روکشی به زیبایی دندان طبیعی و به مقاومت روکشهای قبلی داشته باشد.

مراحل ساخت روکش دندان

زمانی که دندان شما نیاز به روکش دندان دارد، ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که مراحل ساخت روکش دندان چیست؟ اگر دندان های شما نیاز به روکش زیرکونیا داشته باشد، چه مراحلی را طی خواهید کرد؟ در این بخش به سوالات شما پاسخ خواهیم داد.

شاید جالب باشد بخوانید :

در مرحله اول دندان توسط دندانپزشک تراش داده می شود. پزشک متخصص سپس قالب دندان هایتان را خواهد گرفت. در مرحله بعدی، قالب به لابراتوار فرستاده می شود تا تبدیل به مولد (mold) با کست (cast) گچی شود. میل گچ برای فرم دادن روکش دندان استفاده می شود. در واقع روکش ها با قرارگیری بر روی میل گچ به شکل دندان هایتان در می آید و سپس در کوره پخته میشوند. روکش دندان، پیش از قرارگیری نهایی بر روی دندان های شما، دوباره مورد بررسی قرار میگیرد تا فرم دقیقی داشته باشد.

مزایای زیرکونیا

در راستای شناخت بیشتر تفاوت این دو نوع روکش شاید بد نباشد، مزایای زیرکونیا را بدانید. زیرکونیا بیش از روکش های معمولی با سایر دندان ها هماهنگ است. چرا که میتوان رنگ مناسب و هماهنگ با سایر دندان ها را انتخاب کرد. همچنین به خاطر شفاف بودن حسی طبیعی را القا میکند. از دیگر نقطه قوت های روکش زیرکونیا، عدم ایجاد حساسیت است. همانطور که گفتیم روکش معمولی بعد از مدتی لثه را سیاه خواهد کرد. اما زیرکونیا، اینطور نیست.

زیرکونیا موردتوجه دندانپزشکان است. چرا که استحکام بالایی دارد. استحکام بالای مواد باعث عمر طولانی آنها خواهد شد و در برابر آسیب های احتمالی مقاومت کافی دارد.

تفاوت کامپوزیت و روکش دندان

موارد استفاده

کامپوزیت ونیر روش درمانی است که بیشتر جنبه زیبایی دارد. در مواردی که دندان ها نامرتب باشند و یا رنگ دندان زرد شده باشد، میتوان از این روش درمانی استفاده کرد. همچنین زمانی که دندان ترکهای ریزی دارد، کامپوزیت به عنوان محافظ دندان پیشنهاد میشود. در این روش درمانی پوشش کامپوزیتی تنها بر روی سطح خارجی دندان قرار میگیرد. این روش معمولا نیاز به تراش دندان ندارد و در مطب توسط دندانپزشک فرم داده میشود. برای کامپوزیت دندان نیاز به ارسال نمونه به لابراتور جهت ساخت ندارد. لذا میتواند در زمان کمتر و گاها با هزینه کمتر نسبت به روکش دندان صورت پذیرد. اما کامپوزیت همیشه نمیتواند درمان موثری باشد.

به عنوان مثال دندان عصب کشی را در نظر بگیرید. این دندان ها بعد از گذشت مدتی دندان رنگ طبیعی خود را از دست میدهد. و به رنگ خاکستری و یا مشکی متمایل میشود. در نتیجه درمان کامپوزیت ونیر نمیتواند این تغییر رنگ را پوشش دهد و ظاهر مناسب برای دندان فراهم آورد. در چنین مواردی کامپوزیت توانایی محافظت از دندان اندو شده را ندارد. با توجه به اینکه دندان اندو شده بافت زیادی را به علت پوسیدگی و حفره دسترسی از دست داده است و شکننده تر است؛ به محافظت نیاز دارد که این محافظت توسط روکش (کروان) تامین میشود.

در روش روکش دندان بر خلاف کامپوزیت ونیر یا لمینیت کامپوزیتی کل سطوح دندان تراشیده میشود. سپس روکش کل دندان و یا به عبارتی تمام سطوح آن را در بر میگیرد. برای درمان روکش پس از تراش دندان قالبگیری انجام میشود. بعد جهت ساخت به لابراتوار ارسال میشود. در مرحله بعد، در دهان بیمار امتحان می شود. در صورت مناسب بودن جهت گلیز یا براق شدن مجددا به لابراتوار ارسال میشود. و بعد از آن در مطب توسط دندانپزشک سمان میشود.

 تفاوت کامپوزیت و روکش دندان

لازم به ذکر است دو نوع روکش وجود دارد: روکش معمولی یا متال سرامیک. روکش معمولی دارای کور فلزی است. اما روکش تمام سرامیک (تمام سفید) دارای کور زیرکونیای یا سرامیکی است و در موارد زیبایی کاربرد زیادی دارد. در نتیجه کامپوزیت ونیر در موارد زیر کاربرد دارد:

  • برای دندانهای جلو که نامنظمی اندک تا متوسط دارند.
  • تغییر فرم دندان
  • تغییر رنگ دندان

روکش برای درمان ریشه یا عصب کشی مورد استفاده قرار میگیرد. این دندانها نیاز به محافظت بیشتری دارند. همچنین تنها روکش دندان می تواند تغییر رنگ ناشی از درمان ریشه را بپوشاند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.