ورق گالوانیزه چیست؟ فرایند تولید و بهترین استفاده های ورق گالوانیزه
امروزه استفاده از ورق گالوانیزه در صنایع مختلف بسیار گسترش یافته است و علت این موضوع را می توان ویژگی های خاص این ورق ها دانست. با توجه به این که میزان مصرف فولاد و آهن در صنایع مختلف بالا می باشد لازم است با استفاده از روش های مختلف طول عمر آن ها را افزایش داد. استفاده از ورق گالوانیزه از جمله روش هایی است که می تواند این کار را به خوبی انجام دهد و از زنگ زدگی و خوردگی این فلز ها جلوگیری می کند.
همان طور که می دانید فولاد و آهن از جمله فلز هایی هستند که با قرار گرفتن در مجاورت هوا و تحت تاثیر قرار گرفتن عواملی مانند رطوبت دچار زنگ زدگی، خوردگی و حتی پوسیدگی می شوند. که این موضوع می تواند در صنایع مختلف مشکل زا باشد و هزینه ها را نیز به صورت چشم گیری افزایش دهد. این مشکل را می توان به راحتی با استفاده از یک لایه ورق گالوانیزه حل کرد. اصولا هنگامی که ورق های فولادی و آهنی را با لایه ای از ورق گالوانیزه پوشش می دهند می گویند که فولاد و آهن گالوانیزه شده است.
آنچه در این مقاله میخوانید :
فرایند تولید ورق گالوانیزه
برای تولید ورق گالوانیزه از دو روش متفاوت استفاده می کنند که هر یک از این روش ها ویژگی های خاص خود را دارند. این ویژگی ها باعث می شوند که ورق های تولید شده در مکان ها و موقعیت های مختلفی مورد استفاده قرار گیرند. روش اولی که برای تولید ورق گالوانیزه می توان به آن اشاره کرد روش نورد گرم می باشد که به ورق های تولید شده در این روش ورق گالوانیزه گرم می گویند.
روش نورد گرم
این روش را می توان متداول ترین روش برای تولید این ورق ها دانست. برای این کار ابتدا سطح فلز را با روش های مناسب تمیز کرده و آن را حرارت می دهند تا اکسید های باقی مانده از بین برود. سپس فلز را در وانی پر از محلول مذاب فلز روی غوطه ور می کنند. با واکنشی که بین فلز مورد نظر و فلز روی اتفاق می افتد روی به سطح آن می چسبد. سپس ورق را از درون محلول خارج کرده و آن را به سرعت سرد می کنند. به این ترتیب ورق گالوانیزه تولید می شود.
روش الکتروگالوانیزاسیون
روش دیگری که برای تولید ورق گالوانیزه می توان از آن استفاده کرد روش الکتروگالوانیزاسیون می باشد. در این روش به جای استفاده از وان فلز روی از محلول الکترولیتی استفاده می کنند که از طریق جریان الکتریکی یون های روی را به فلز مورد نظر منتقل می کنند. این کار را به طور مداوم و پیاپی بر روی فلز انجام می دهند تا ضخامت مورد نظر حاصل شود. در این روش ورق گالوانیزه تولید شده سطحی یکنواخت خواهد داشت و میزان ضخامت آن بسیار دقیق خواهد بود. البته ذکر این نکته ضروری است که پوشش ایجاد شده در این روش کمتر از روش نورد گرم می باشد و همین موضوع باعث کاهش مقاومت این ورق ها شده است.
بهترین نوع ورق گالوانیزه کدام است؟
اگر بخواهیم بهترین نوع ورق گالوانیزه را معرفی کنیم می توانیم بگوییم برای تشخیص بهترین مورد ویژگی های هر ورق را مورد بررسی قرار دهید. اولین نکته در رابطه با تشخیص بهترین ورق گالوانیزه آن است که ورقی را انتخاب کنید که متناسب با نیاز و کارتان باشد. روش های بیان شده برای ورق های گالوانیزه هر یک دارای مزایا و معایبی می باشند و به همین دلیل نمی توان به طور کلی مشخص کرد که کدام یک می تواند گزینه ی بهتری باشد و یا کدام بر دیگری برتری دارد. به همین دلیل بهتر است تمام پارامتر های موجود را مورد بررسی قرار دهید و موردی را انتخاب کنید که به نیاز شما نزدیک تر باشد. به این ترتیب می توانید بهترین مورد را انتخاب کنید.
با توجه به این که این ورق ها وظیفه ی نگهداری از فلز ها در برابر رطوبت و زنگ زدگی را دارند باید کیفیت چسبندگی آن ها بر روی فلز مورد نظر مناسب باشد و در واقع بهتر است بگوییم ورق گالوانیزه باید از تراکم مناسبی برخوردار باشد. شکل پذیری ورق گالوانیزه یکی از مواردی است که می تواند نشان دهنده درجه کیفیت آن باشد. شکل پذیری این ورق ها باید طوری باشد که در هنگام استفاده از آن ها دچار از هم گسیختگی و جدا شدن از سطح فلز نشوند.
کارخانه های تولید کننده ورق گالوانیزه در ایران
کارخانه های تولید کننده ورق گالوانیزه در سالیان اخیر از تکنولوژی ها و فناوری های نوین و روز دنیا جهت تولید این ورق های گالوانیزه استفاده کرده اند. ورق های سفید بر اساس ویژگی ضد خوردگی که دارد بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد و هم از نظر اقتصادی تولید آن به صرفه تر می باشد. به همین دلیل مهندسان سازه ها و ساختمان ها همیشه قیمت ورق های سفید یا گالوانیزه را برای تخمین زدن هزینه پروژه و سازه رصد می کنند و آن را به صورت آنلاین دنبال می کنند.