پرواز را بیاموز|تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس

درباره عزت نفس و اعتماد به نفس چقدر می دانید؟ پرواز برای من تداعی کننده پرنده های سبکبالی هستند که بر فراز آسمان ها بال های خود را گسترده اند؛ شاید هم پرنده های آهنین سنگین بالی که آدم ها را با خود حمل میکنند و از این سو به آن سو می برند.

پرواز را همیشه دوست داشته ام و از تماشای پرندگانی که آزاد و رها به هرسو که می خواهند پرمیکشند بسیار لذت میبرم؛ اما اینبار می خواهم ازپروازی سخن بگویم که شاید تابحال به آن فکر نکرده باشید یا کمتر به آن توجه کرده باشید؛ پرواز با دو بال از جنس عزت نفس و اعتماد به نفس.

آیا با آدم هایی که عزت نفس و اعتماد به نفس بالایی دارند برخورد داشته اید، البته منظورم عزت نفس و اعتماد به نفس سالم است؛ جنس افکار و تصمیمات و اقدام و عمل های این دسته از آدمها با بقیه آدمها فرق دارد؛ دوست داشتنی هستند و مهربان و درعین حال مقتدر و قوی.

شاید بپرسید عزت نفس و اعتماد به نفس چه ارتباطی با پرواز دارند؟

کمبود عزت نفس، ریشه‌ی بسیاری از مشکلات رفتاری و ذهنی ماست. اگر چه نمی‌توان به عزت نفس به عنوان داروی معجزه آمیز برای رفع همه‌ی مشکلات نگاه کرد، اما واقعیت این است که اگر افزایش عزت نفس را کمی دقیق‌تر و عمیق‌تر بررسی کنیم، در بسیاری از مشکلات و چالش‌های زندگی شخصی و شغلی خود، می‌توانیم ردپای عزت نفس را به عنوان یکی از ریشه‌ها ببینیم.
کمبود عزت نفس باعث می‌شود به جای مقایسه‌ی وضعیت امروز خودمان با گذشته‌ی خودمان، به صورت دائمی مشغول مقایسه‌ی خودمان با اطرافیان باشیم. اگر چه به عنوان شعار، همه بلدند از این حرف‌ها بزنند، اما برای پیدا کردن کسانی که جرات و توانمندی دارند که خود را با دیگران مقایسه نکنند، باید چراغ در دست بگیرید و دور شهر بگردید و آخر کار هم، احتمالاً ناامید به خانه بازگردید.

ما باید بیاموزیم که انواع عزت نفس کدام است؟ تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس چیست؟ چگونه عزت نفس را افزایش دهیم ؟

عزت نفس چیست؟

«روزنبرگ» تصورات فرد بر اعتقاد به اثبات در مورد ارزش کلی شخص را بعنوان تعریف عزت نفس مطرح کرده است؛ و اگر ساده تر بخواهیم بگوییم، این مرد بزرگ، عزت نفس را باور و تصور فرد نسبت به میزان ارزشمندی خود می داند و «باربارا دی آنجلیس» اعتماد به نفس را باور به توانایی و قابلیت انسانی خویش می داند، اینکه با هر آنچه در زندگی پیش آید روبرو می شوید، از عهده آنها برمی آیید و آنچه را که ضروری است انجام می دهید.

در کتاب عزت نفس روی میز شام نیز که چندین بار آن را خوانده ام و هربار برایم تازگی داشته درباره عزت نفس و اعتماد به نفس چنین آمده است:

«عزت نفس باور درونی (تقریباً غیر قابل تغییر) شما از میزان ارزشمندی هرچیز متعلق به خود شما است که بیشتر به کیفیت نگرش و برداشت و قضاوت فرد راجع به خود و هرآنچه مربوط به خود اوست می پردازد. میزان خود دوستی یکی از اصلی ترین سنجه های ارزشیابی عزت نفس است»

«اعتماد به نفس باور شما از توانایی ها و توان انجام کارها را پوشش می دهد. کیفیت نگاه و برداشت و قضاوت شما از «خودکارآمدی» خویشتن خویش را اعتماد به نفس شما ارزیابی می کند»

عزت نفس یعنی تصویر تمام عیاری که شما از خود دارید. ترازوی اندازه گیری عزت نفس به شما می‌گوید، چه میزان خود را خوب و ارزشمند میدانی؟
آیا نوع واکنش، تعامل و ارتباط شما با دیگران بر اساس قضاوت و ارزشی که برای آنها متصور هستید، تفاوت نمی‌کند. امروزه می‌بینیم که ما در همان نگاه اول در مورد هر فردی قضاوت و ارزش‌گذاری می‌کنیم و عموماً و متأسفانه با توجه به میزان دارایی‌های مادی‌اش بر او برچسب ارزشمندی می‌زنیم، لذا در مورد خودتان نیز با توجه به میزان ارزشمندی، نوع واکنش و تعامل شما نسبت به خود و با خود متفاوت خواهد بود و از اینجاست که اهمیت حرمت به نفس مشخص می‌شود.

عزت نفس به انگلیسی self esteem  است، واژه esteem از واژه ای لاتین “به معنای برآوُرد کردن” می آید . بنابراین عزت نفس “برآوُردی” است که از خودتان دارید، اعتبار و احترامی است که برای خودتان قائل هستید.

اکنون به این سوالات پاسخ دهید:

  • تو چقدر خودت را باور داری؟
  • چقدر خودت را دوست داری؟
  • آیا چالش های زندگیت را دوست داری؟
  • چقدر اهل اقدام و عمل هستی؟
  • آیا شروع کننده و تمام کننده خوبی هستی؟
  • چقدر از شکست می ترسی؟

کسانی که عزت نفس پایینی دارند جوابشان به همه یا بیشتر این سوالات مثبت نیست. ممکن است شما یکی از آنها باشید. اگر این طور است، چه کاری می ­توانید انجام دهید؟

داشتن عزت نفس و اعتماد به نفس چه ضرورتی دارد؟

به نظر شما آیا ما به این دنیا آمده ایم که مثلا چند صباحی همینجوری زندگی کنیم و بعدهم کوله بارمان را جمع کنیم و برویم؟؟!!

همه ما به این دنیا آمده ایم تا بهترین زندگی را در سایه آرامش و احساس خوب تجربه کنیم ولی به خوبی میدانیم که متاسفانه با حس و حال بد هرگز نمیشود خوب زندگی کرد.

اگر کمی خودتان را کنکاش کنید متوجه می شوید که هریک از ما گمشده ای داریم. شاید گمشده تو، پول و ثروت است و گمشده آن دیگری معنویت؛ یکی دنبال کسب سلامتی است و یکی هم دنبال جذب ارتباط خاص و …

هر کدام از این آدم ها به دنبال راهی هستند تا احساس بهتری را تجربه کنند. آن همسر ایده آل، یا خانه رویایی، دعا و عبادات شبانه، تناسب اندام و عمل زیبایی و یک عالمه کار درمانی، آن همه درس خواندن، و کلی تلاش و کار تمام وقت فقط برای تغییر حال بد شما به حال خوب است.

هرآنچه گفتم برای این بود که یک پیام را به شما منتقل کنم که اگر حس و حال خوب نداشته باشید، نمی توانید طعم شیرین زندگی ایده آل، انسان بودن،سعادت، نیکبختی و موفقیت های بزرگ را بچشید.

اما برای داشتن حس خوب چه کار باید کرد؟

در جایی خواندم:

انسان مانند پرنده ای است که اگر بایستد؛ سقوط می کند و نابود می شود. ما برای پرواز به اوج سرزمین آرزوهای خود به دو بال قدرتمند نیاز داریم؛ عزت نفس و اعتماد به نفس

تا زمانی که با خودتان آشتی نکنید، نمی توانید با دنیای بیرون ارتباط درستی برقرار کنید. اول باید خود واقعی تان را دوست داشته باشید و بعد توانایی هایتان را باور کنید تا بتوانید ایده های طلایی خود را عملی نمایید. اگر می خواهید بر فراز سرزمین رویاها به پرواز درآیید و اوج بگیرید و احساسات خوب را تجربه کنید، سایت راز موفقیت به شما کمک می کند تا عزت نفس و اعتماد به نفس خود را به بالاترین سطح ممکن برسانید.

 

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.