چرا نباید رپورتاژ زامبی بنویسیم؟
یکی از بهترین راه ها برای جذب ترافیک و افزایش مخاطبان، استفاده از رپورتاژهای آگهی است. با استفاده از یک رپورتاژ آگهی مناسب و اصولی می توان به خوبی توجه مخاطبان را جلب کرد و آن ها را متقاعد نمود. همان طور که یک محتوای خوب و کاربردی در رپورتاژ آگهی می تواند اعتماد مشتریان و مخاطبان را جلب کند، برعکس آن نیز صادق است؛ رپورتاژی که محتوای ضعیف دارد، یک رپورتاژ زامبی به حساب می آید و زیان های متعددی دارد.
رپورتاژ آگهی در یک کلام به محتوایی گفته می شود که به شکلی بی طرف و بدون جانبداری به بررسی یک موضوع یک محصول بپردازد و در نهایت اثر تبلیغاتی داشته باشد؛ یعنی مخاطب رپورتاژ آگهی در نهایت پس از خواندن محتوا، اعتمادش نسبت به نویسنده و نوشته های او جلب شده و برای استفاده از یک محصول خاص متقاعد می شود. این شیوه تبلیغ زیرپوستی اثرگذاری بیشتری نسبت به تبلیغاتی مثل روش های کلیکی دارد.
رپورتاژهای آگهی امروزه محبوبیت زیادی دارند و به شکل گسترده ای استفاده می شوند. یک رپورتاژ آگهی به خواننده اطلاعات کاربردی و مفید می دهد و مخاطب پس از خواندن آن احساس می کند یک مطلب کاربردی خوانده و به اطلاعات او اضافه شده است.
اما در عین حال، هستند رپورتاژهای آگهی که محتوای ضعیفی دارند. این گونه رپورتاژها محتوایی ندارند که برای خواننده کاربردی باشد یا به اطلاعات او چیزی بیفزاید و در نتیجه مخاطب را جذب نمی کنند. در اصطلاح از این گونه رپورتاژها با عنوان «رپورتاژ زامبی» یاد می شود. رپورتاژ زامبی علاوه بر آن که محتوایی کاربردی برای مخاطبان ندارد، تاثیرات زیانباری روی سئو و رتبه سایت خواهد گذاشت.
در ادامه این مطلب ابتدا به معرفی کامل تر و دقیق تر رپورتاژ زامبی و صفحات زامبی سایت می پردازیم. پس از آن به تاثیری که این صفحات و این گونه محتواها بر روی سئوی سایت دارند اشاره می شود و در نهایت، راهکارهایی برای برخورد با محتوای زامبی ارائه می شود.
آنچه در این مقاله میخوانید :
منظور از صفحات و رپورتاژ آگهی زامبی چیست؟
پیش از ارائه یک تعریف دقیق درباره رپورتاژ زامبی یا زامبی پیج، لازم است به ریشه این اصطلاح بپردازیم. در اصل، محتوای زامبی از مفهومی به نام صفحات زامبی یا Zombie Page گرفته شده است. صفحات زامبی سایت، آن دسته از صفحاتی هستند که با قرار گرفتن در میان محتواهای مفید و فعال وبسایت، اثرگذاری و قدرت این محتواهای خوب را کاهش می دهند.
یک صفحه زامبی نه کاملا بی مصرف و غیرقابل استفاده است و نه کاملا قابل استفاده. اما زیان آن به مراتب بیشتر از جنبه های مثبت آن است. چرا که صفحات زامبی بر روی محتوای مفید و مناسب سایت که مطابق با اصول سئو طراحی شده و برای جذب مخاطبان موثرند اثر می گذارند و مانع از قرار گرفتن مطالب سایت در رتبه های برتر گوگل می شوند. در واقع این صفحات مانند زامبی هایی هستند که در فیلم ها و بازی می بینیم: نه کاملا بی جان و مرده هستند و نه زنده و فعال به حساب می آیند؛ بلکه با بی رمقی خود موجب آسیب به سایر صفحات می شوند.
ممکن است شما محتوایی مفید و کاربردی به سایت خود اضافه کنید، اصول سئو را در آن رعایت کنید و سعی کنید مطالب آن را به گونه ای تنظیم کنید که برای کاربران کاربردی بوده و آن ها را جذب کند؛ اما با رعایت تمامی این موارد باز هم سایت شما در گوگل به رتبه های مناسب نرسد. این همان زیان اصلی صفحات زامبی است.
حال می توان مفهوم رپورتاژ زامبی را بهتر از پیش درک کرد. همان طور که گفته شد، رپورتاژهای آگهی مقاله ها و محتواهای کاربردی هستند که بدون جانبداری به بررسی موضوعی پرداخته و در نهایت با جلب اعتماد مخاطب، او را متقاعد به استفاده از یک محصول خاص می کنند. حال اگر یک رپورتاژ آگهی کیفیت پایینی داشته باشد و نه برای مخاطبان جاذبه داشته و نه ترافیکی از گوگل دریافت کند، یک رپورتاژ زامبی به حساب می آید. رپورتاژی که یکی از صفحات سایت را به صفحه زامبی تبدیل کرده و بر روی کیفیت کل محتوای سایت اثر کرده و از ارزش آن می کاهد.
تاثیر صفحات زامبی بر روی سئو سایت
حال که منظور از صفحات زامبی و رپورتاژ آگهی زامبی روشن شد، می توان به تاثیرات و زیان های این گونه محتواها اشاره کرد.
یک رپورتاژ زامبی در درجه اول یک محتوای با کیفیت پایین است که اطلاعات جدیدی را به مخاطب ارائه نمی دهد و مطالب یونیک و خاصی را در بر نمی گیرد. مثلا اگر محتوای یک صفحه سایت از سایت های دیگر کپی برداری شده باشد، از نظر گوگل ارزش محتوایی ندارد. گوگل ضمن تشخیص دادن کپی بودن یک مطلب، آن را در لیست نتایج برتر جستجوی خود نمی آورد و حتی می تواند کل سایت را به خاطر داشتن صفحات و محتوای کپی جریمه کند.
اگر یک رپورتاژ دارای محتوایی باشد که بسیار قدیمی بوده و شامل مطالب و اطلاعاتی شود که تاریخ آن ها گذشته و امروزه دیگر کارایی ندارند، یک رپورتاژ زامبی تلقی می شود. محتواهای بسیار کوتاه (مثلا کمتر از ۳۰۰ کلمه) که در برگیرنده اطلاعات ارزشمندی برای مخاطبان نیستند نیز می توانند باعث شوند تا آن صفحه سایت، یک صفحه زامبی تلقی شود.
همان طور که می بینید، محتواهایی که تکراری بوده یا غیر اصیل و کپی برداری شده باشند، و محتواهایی که کوتاه یا فاقد مطالب کاربردی باشند باعث می شوند یک رپورتاژ کیفیت بسیار پایینی داشته و اثر گذاری لازم را نداشته باشد.
محتوای زامبی را می توان در همه جا پیدا کرد: لینک های داخلی وبسایت، برچسب ها و دسته بندی های بی استفاده یا کمتر استفاده شده، محتواهای کوتاه بی کیفیت، لینک های شکسته و… این محتواها در سراسر سایت پراکنده اند و همین موجب می شود گوگل در ارزش گذاری محتواهای مفید و ارشمند سایت نیز اشتباه کند و آن ها را بی کیفیت ارزیابی کند. به عبارتی زیان اصلی یک رپورتاژ زامبی، کاستن ارزش کلی محتوای وبسایت است.
هنگامی که ارزش محتوای سایت پایین بیاید، شانس راه پیدا کردن به صفحه اول گوگل و قرار گرفتن در میان نتایج برتر آن به شدت کاهش می یابد. در نتیجه قسمت بسیار مهمی از ترافیک سایت که می توانست از طریق رعایت اصول سئو و نتایج جستجوی گوگل به دست بیاید، از بین می رود. نتیجه نهایی این امر، افت رتبه وبسایت در الکسا و در نهایت کاهش و ریزش مخاطبان سایت است.
علاوه بر این ها، هدف اصلی یک رپورتاژ آگهی ارائه اطلاعات مفید و سودمند به کاربران است؛ تا به این ترتیب نویسنده و منتشر کننده رپورتاژ بتواند خود را متخصص نشان دهد و اعتماد و اطمینان مخاطب خود را جلب کند. نتیجه نهایی این جلب اعتماد نیز خرید یا حداقل گرایش به استفاده از یک محصول خاص است. اما آیا یک رپورتاژ زامبی نیز چنین اثری دارد؟
یک رپورتاژ زامبی به دلیل کیفیت پایینی که دارد، نمی تواند محتوایی سودمند به مخاطب عرضه دارد. چه بسا خواننده با خواندن چند خط بفهمد که این مطلب، آن چیزی نیست که او به دنبالش بوده و نمی تواند پاسخگویی سوالات وی باشد و به همین دلیل از خواندن ادامه آن صرف نظر کند. بنابراین منتشرکننده یک محتوای آگهی بی کیفیت، یا به عبارتی رپورتاژ آگهی زامبی، نه تنها نمی تواند خود را به عنوان متخصص به مخاطبان معرفی کند، بلکه در جلب اعتماد و اطمینان آن ها نیز شکست می خورد. نتیجه نهایی چنین موضوعی هم عدم توفیق در متقاعدسازی و فروش محصول است، هم کاستن اعتبار و ارزش برند یا محصول.