چگونه کد دستگاه قند خون را تنظیم کنیم ؟

چگونه کد دستگاه قند خون را تنظیم کنیم ؟ امروزه بنا به دلایل مختلف ، ابتلا به بیماری قند خون ، که به آن مرض قند نیز گفته می شود ، نسبت به گذشته به میزان قابل توجهی ، افزایش پیدا کرده است . افراد مبتلا به قند خون می بایست ، در طول روز طی چند نوبت ، میزان دقیق قند خون خود را اندازه گیری کنند .
برخی از افراد جهت این کار ، به بیمارستان ها و یا مراکز درمانی مراجعه می کنند ؛ در حالی که عده ای دیگر ترجیح می دهند ، این کار را در منزل انجام دهند . امروزه شرکت های بسیاری ، در حال تولید دستگاه های قند خون هستند . هر کدام از این دستگاه ها ، ویژگی ها و خصوصیات منحصر به فرد خود را دارا می باشند . دستگاه های قند خون جهت شروع به فعالیت ، نیاز به یک کد دارند . دربرخی از آن ها این کد به صورت دستی و در برخی دیگر ، به صورت اتوماتیک می باشد .
به طور کلی پروسه وارد کردن کد ، که به آن کالیبراسیون نیز گفته می شود ، چه به صورت دستی و چه اتوماتیک و خودکار ، از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد ؛ چرا که در صورت اشتباه وارد کردن کد و عدم مطابقت و همخوانی ، فرد قادر به انجام تست قند خون نخواهد بود . به همین دلیل بسیاری از افراد ، دستگاه هایی را انتخاب و خریداری می کنند ، که از سیستم کد گذاری خودکار ( Auto Coding ) ، برخوردار باشد .

اهمیت کد گذاری در دستگاه تست قند خون :

یکی از اصلی ترین ابزار در حین پروسه سنجش قند خون ، نوار تست به حساب می آید . هر نوار تست کد مخصوص و منحصر به فردی را دارا می باشد . این کد بایستی با کد اصلی دستگاه ، همخوانی داشته باشد ؛ در غیر این صورت نتیجه آزمایش ، قابل اعتماد و دقیق نخواهد بود .
معمولا تطبیق کد و وارد کردن آن به دستگاه ، برای بسیاری از افراد به ویژه سالمندان و کودکان ، دشوار و گیج کننده به حساب می آید . یکی دیگر از عوارض عدم تطابق کد نوار تست با دستگاه ، میزان قند خون نا درست و در نتیجه ، تزریق انسولین در دوز بیشتر یا کم تر می باشد . از همین رو گفته می شود که هر گونه خطا در پروسه کالیبراسیون ، می تواند عوارض خطرناک و گاها جبران ناپذیری را ، برای فرد به دنبال داشته باشد . از آن جایی که برخی از افراد در حین آزمایش ، کد گذاری را فراموش می کنند ، اکثر پزشکان دستگاه هایی با کدینگ اتوماتیک را ، به بیماران خود توصیه می کنند .
به تمامی افراد دیابتی که قصد تهیه دستگاه گلوکومتر خانگی را دارند ، توصیه می شود که دستگاهی با کم ترین میزان خطا را تهیه کنند ؛ هم چنین بهتر است پیش از هر اقدامی ، از چگونگی انجام پروسه کالیبراسیون نیز ، اطلاعات کامل و کافی داشته باشند .

نوار تست قند خون

مزایای کدینگ و اتوکدینگ :

یکی از مزیت های کد گذاری صحیح و تطابق بین نوار و دستگاه ، تشخیص انقضا نوار می باشد . در صورتی که کد به درستی وارد شده باشد ، اگر تاریخ انقضا نوار تست گذشته باشد ، دستگاه این مورد را شناسایی کرده و فرد را مطلع می سازد . نوار تست های تاریخ مصرف گذشته ، نتایج غلط و بی کیفتی را نشان خواهند داد .
بسیاری از دستگاه های گلوکومتری که در ایران وجود دارد ، در مرحله نخست کالیبره شده اند . این کار باعث سهولت استفاده و افزایش دقت دستگاه می شود . در حقیقت هدف اصلی از پروسه کالیبراسیون دستگاه قند خون ، افزایش دقت و کاهش خطا می باشد . هر نوع خطا در حین کالیبره کردن دستگاه ، می تواند نتیجه نهایی آزمایش را ، تا میزان تقریبی ۴۳% تغییر دهد .

انواع دستگاه های گلوکومتر بر اساس نوع کدگذاری :

همان طور که پیش تر به آن اشاره شد ، دستگاه های گلوکومتر بسته به نوع کد گذاری ، به دو دسته اتوماتیک و دستی ، تقسیم بندی می شوند ؛ البته نوع دیگری از دستگاه قند خون نیز وجود دارد ، که به صورت Code Free بوده و هیچ نیازی به وارد کردن کد در آن نمی باشد . این دستگاه ها تقریبا شبیه به نوع Auto Coding بوده و فرد نباید کار خاصی انجام دهد . به دلیل سهولت و سرعت بالا در این دستگاه ها ، بسیاری از افراد گلوکومتر های Code Free را ، به انواع دیگر آن ترجیح می دهند . در ادامه به توضیح هر کدام ، پرداخته شده است :

  •  نوع اتوماتیک . اگر پس از روشن کردن دستگاه گلوکومتر ، نیاز به وارد کردن هیچ کدی نبود ، دستگاه از نوع تمام اتوماتیک و خودکار می باشد . در این قبیل دستگاه ها پروسه کالیبراسیون ، در ۳ مرحله مختلف انجام شده است . در نخستین مرحله دستگاه توسط کارخانه سازنده ، کالیبره شده و بسته بندی می شود . به عبارتی طی هر نوبت خون گیری ، پس از این که فرد نوار تست حاوی قطره خون را ، درون دستگاه قرار می دهد ، دستگاه به طور خودکار کد ها را با یکدیگر تطبیق می دهد . در دومین مرحله نوار تست های مخصوص دستگاه ، از پیش به صورت تک تک و مجزا ، کد گذاری می شوند .
    سومین مرحله به گونه ای طراحی شده ، تا کل پروسه خون گیری را ساده تر کند . در این مرحله نوار تست های کد گذاری شده ، درون دستگاه گلوکومتر قرار گرفته اند حتی نیازی نیست که شخص ، نوار تست ها را درون دستگاه قرار دهد .
  •  نوع دستی . در صورتی که پس از روشن شدن دستگاه ، نیاز به وارد کردن کد باشد ، کالیبراسیون آن دستگاه از نوع دستی بوده و از پیش ، کالیبره نشده است .

مراحل تنظیم کد دستگاه :

جهت کالیبره کردن دستگاه ، می بایست مراحل زیر را به ترتیب ذکر شده انجام داد :
مانیتور دستگاه باید روشن شود . این کار را می توان با فشردن دکمه Power و یا قرار دادن یک عدد نوار تست ، درون محفظه مشخص شده انجام داد . لازم به ذکر است که نوار تست در هنگام ورود به دستگاه ، نباید خم و یا چروک شود . هم چنین دست فرد نباید خیس ، مرطوب و یا آلوده باشد .
پس از انجام مراحل فوق ، در صورتی که گلوکومتر جدید و نو باشد ، تعدادی خطوط تیره رنگ بر روی مانیتور نمایش داده می شوند . اگر به جای خطوط تیره اعداد ظاهر شوند ، این امر حاکی از آن است که دستگاه دست دوم بوده و نو نیست .
نکته ای که در رابطه با نوار تست ها ، از اهمیت بالایی برخوردار می باشد ، تطابق آن ها با نوع ( برند ) دستگاه است . در بیشتر مواقع هر دستگاه گلوکومتر فقط نوار تست های همان شرکت را ساپورت می کند . به همین دلیل توصیه می شود پیش از تهیه نوار تست ، حتما به مارک آن توجه شود .
بر روی بسته بندی نوار تست ها ، یک کد مخصوص و منحصر به فرد درج شده است . کد باید به صورت دستی وارد شود . سپس می بایست دکمه OK را فشار داد . با انجام این چند مرحله ساده ، دستگاه کالیبره شده و آماده استفاده می باشد .
اگر در انجام هر کدام از مراحل فوق خطایی صورت بگیرد ، نتیجه نهایی آزمایش دقیق و واقعی نخواهد بود .
توجه به این نکته ضروری است که عمل کالیبراسیون در دستگاه های دستی ، می بایست در هر نوبت خون گیری انجام شود .
در برخی از دستگاه های قند خون ، تعدادی کد به صورت پیش فرض ، درون حافظه اصلی دستگاه ذخیره شده اند . افراد می توانند با انجام مراحل زیر ، کد دستگاه را تغییر داده و سپس کد مطابق با نوار تست را ، از بین سایر کد ها انتخاب کنند :
همانند مراحل پیش ، می توان دستگاه را با قرار دادن یک نوار تست درون آن روشن کرد .
دکمه پایین و بالا را فشار داده و با این کار ، تمامی کد های ذخیره شده در حافظه دستگاه ، بر روی صفحه نمایش ظاهر خواهند شد .
کد درج شده بر روی بسته نوار تست را چک کرده وسپس باید از بین کد های موجود در دستگاه ، شناسایی و مشخص شود .
پس از پیدا کردن کد مورد نظر ، می بایست به مدت ۲ ثانیه دکمه را نگه داشت .
در آخرین مرحله باید نوار تست را از دستگاه بیرون کشید . با این کار کد مشخص شده ، به عنوان کد اصلی دستگاه انتخاب می شود . این کد تا زمانی که بسته نوار تست عوض نشود ، ثابت خواهد ماند ؛ اما زمانی که بسته جدیدی خریداری شود ، باید پروسه فوق مجددا با کد جدید انجام شود .
در صورتی که تمامی مراحل فوق ، با موفقیت و بدون خطا انجام شود ، اما خطایی بر روی مانیتور ظاهر شود ، مشکل از بخش دیگر می باشد . در این شرایط به احتمال خیلی زیاد ، چیپ موجود در بسته که کد اصلی بر روی آن حک شده است ، به درستی درون دستگاه قرار نگرفته . اگر چیپ به درستی وارد دستگاه شده اما هم چنان خطا بر روی صفحه نمایش وجود دارد ، در این صورت بدون شک برند و کد نوار تست با برند دستگاه ، همخوانی و مطابقت ندارد . مثلا نوار تست قند خون آوان فقط با دستگاه تست قند خون آوان همخوانی دارد

دیگر خطاهای رایج در دستگاه های گلوکومتر :

علاوه بر موارد فوق ، ممکن است گلوکومتر خطاهای دیگری را نیز بر روی صفحه نمایش نشان دهد . برخی از این خطاها تا زمانی که به طور کامل رفع نشوند ، مانع از فعالیت دستگاه خواهند شد . در ادامه به معرفی برخی از آن ها ، پرداخته شده است :
_ جرم گرفتگی دستگاه یکی از مشکلات رایج به حساب می آید . در صورتی که هر کدام از محفظه ها دستگاه گلوکومتر جرم ، گرد و غبار ، آلودگی ، . . . گرفته باشد ، عملکرد کلی دستگاه را با اختلال مواجه خواهد کرد . در این بین محفظه مخصوص قرار گیری نوار تست ها ، بیشترین میزان آلودگی را به خود جذب می کند . این امر می تواند باعث شود تا نوار تست ها ، به درستی درون دستگاه جای نگیرند . برای تمیز کردن محفظه ، می توان یک نوار تست ( ترجیحا تاریخ مصرف گذشته ) را کمی به الکل آغشته کرده و چند دفعه وارد دستگاه کرده و سپس خارج شود . مقدار الکل نباید در حدی باشد که به دستگاه آسیب برساند .

  •  اگر محفظه نوار تست تمیز بوده اما دستگاه شروع به فعالیت نکرد ، این احتمال وجود دارد که نمونه خون کافی نباشد .
  •  ممکن است باتری ضعیف شده باشد . در این صورت یک نماد باتری چشمک زن کوچک ، بر روی صفحه نمایش ظاهر خواهد شد .
  •  خطا مربوط به دما ( خطا E 1 ) . این خطا مربوط به دما بوده و صورت بروز ، می بایست دستگاه را به محیطی با دما متفاوت انتقال داد . دما پیشنهادی جهت رفع این خطا ، بین ۵۰ تا ۱۰۴ درجه فارنهایت می باشد . سپس باید بین ۱۰ الی ۱ دقیقه منتظر ماند و بعد مجددا دستگاه را روشن کرد .
  •  خطا E 2 . این خطا مربوط به نمونه خون و نوار تست می باشد . اگر علامت E 2 بر روی مانیتور نمایان شود ، مقدار خون نمونه بیشتری نیاز است و یا نوار تست باید به کلی عوض شود .
  •  خطا E 3 . خطا مذکور مربوط به ابعاد نوار تست می باشد . این احتمال وجود دارد که طول نوار تستی که درون دستگاه تعبیه شده ، با نوع گلوکومتر همخوانی و تطبیق نداشته باشد . در این حالت باید نوار تست دیگری جایگزین آن شود .
  •  خطا E 4 . این مورد مربوط به نتایج به دست آمده می باشد . در صورتی که نماد E 4 نمایان شود ، مشکل فنی بوده و بهتر است دستگاه جهت انجام تعمیرات لازم به نمایندگی برده شود .

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.