کارت صدا چیست؟ آیا امروزه به کارت صدا نیاز دارید؟
یکی از قطعات کامپیوتر که حتماً نام آن را شنیدهاید، کارت صداست. اما به این قطعه نسبت به دیگر قطعات داخلی سیستم، کمتر پرداخته میشود و حتی اثر بود و نبود کارت صدای مجزا در کامپیوتر، بر بسیاری از کاربران پوشیده است. در این مقاله، به اطلاعات عمومی در مورد کارت صدای کامپیوتر، انواع آن و معیارهایی که در تهیه یک کارت صوتی کامپیوتر مؤثر هستند پرداخته میشود.
کارت صدا چیست؟
به نقل از شهر سخت افزار؛ کامپیوترهای اولیه، دستگاههایی تکبعدی بودند و تنها هدف تولید آنها، انجام محاسبات و پردازش برنامهها بود. برای چنین کامپیوترهایی، توانایی پردازش، امکان ورود اطلاعات و نمایش نتایج روی یک خروجی کافی بود؛ بنابراین فکری برای تولید صدا از آن نشده بود. کمکم با پیشرفتهتر شده کامپیوترها، برای مقاصدی مثل عیبیابی دستگاه، از بلندگوهای ابتدایی روی آنها استفاده شد که توانایی تولید صداهای بسیار ساده به شکل بوقهای کوتاه را داشت.
با رشد و پیچیدهتر شدن کامپیوترها و مهمتر از آن، ورود این دستگاهها به بازارهای عمومی در دههی ۱۹۸۰، تولیدکنندگان متوجه نیاز کاربران به قابلیت پخش صداهای پیشرفتهتر از کامپیوتر شدند. همین مسئله شرکتهایی مثل IBM را به سمت تولیدکنندگان ابزارهای صوتی مثل Adlib و Creative Labs حرکت داد که باعث تولید فناوری کارت صوتی و قرار گرفتن آن در کامپیوترها شد.
آنچه در این مقاله میخوانید :
وظیفه کارت صدا
مهمترین مسئلهای که در مورد تولید صدا در یک کامپیوتر مطرح است، بحث تفاوت میان عملکرد کامپیوتر با نوع صدا در دنیای واقعی است. کامپیوترها دستگاههای دیجیتالی هستند و در پایینترین سطح، تنها اعداد صفر و یک را میفهمند و فایلهای صوتی نیز به همین صورت روی دیسک ذخیره میشوند.
در مقابل، صوت یا صدا، از موج ساخته شده و ماهیتی آنالوگ دارد. برخورد این امواج به پرده گوش، باعث شنیده شدن صدا میشود. بنابراین، اولین و مهمترین کاربرد کارت صدای کامپیوتر، تبدیل سیگنالهای دیجیتال به آنالوگ و تحویل آن به بلندگوها و پخش صدا و در حالت عکس آن، تبدیل امواج آنالوگ به سیگنالهای دیجیتال برای ذخیرهسازی یا ارسال در شبکه در وضعیت ضبط صداست.
تفاوت انواع کارت صدا کامپیوتر با هم چیست؟
تقریباً در تمامی مادربردهای امروزی، کارت صدا به صورت آنبرد قرار گرفته است. با این وجود برای بهبود عملکرد صوتی، خرابی کارت صوتی مجتمع (آنبرد) یا هر دلیل دیگر، کارت صدای کامپیوتر جداگانه در دو نوع داخلی (اینترنال) و کارت صدا اکسترنال وجود دارند. به طور کلی در یک کارت صدا کامپیوتر، میتوانیم چهار بخش اصلی را به عنوان اجزای کارت صدا نام ببریم:
مبدل آنالوگ به دیجیتال یا ADC
مبدل دیجیتال به آنالوگ یا DAC
واسط اتصال کارت صدا به کامپوتر که میتواند از نوع PCI یا در کارتهای خارجی، USB باشد
درگاههایی که برای اتصال ورودیها و خروجیهای صدا استفاده میشوند
انواع کارت صدا اکسترنال
انواع کارت صدا با درگاه USB یا اپتیکال
بعضی از انواع کارت صدا میتوانند بعضی عملیات دیگر مثل انجام وظیفه به عنوان یک رابط دیجیتالی سازهای موسیقی یا MIDI را نیز انجام دهند. هرچند اکثر کارت صدای کامپیوتر امروزی برای کاهش هزینه، سادهتر شده و وظایف اضافی آنها به درایورهای نرمافزاری محول شده است.
کارت صدا USB چیست؟
گاهی اوقات ممکن است مادربرد یا تراشه صدایی که روی آن نصب شده دچار مشکل شود. در این شرایط کارایی کارت صدا از بین رفته و دیگر نه صدایی به خروجی منتقل شده و نه صدایی قابل دریافت توسط سیستم خواهد بود. در این شرایط باید دست به دامن کارت های صدای اکسترنال شد. یکی از ارزانترین و کارآمدترین کارتهای صدا، کارت صدای USB است که به راحتی به مادربرد متصل شده و خروجی AUX را ارائه میدهد.
DSP در کارت صدا چیست؟
بسیاری از کارت صوتی از یک پردازندهی سیگنال دیجیتال یا DSP نیز بهره میبرند که یک ریزپردازندهی به خصوص است که عملکرد آن، از روی نامش پیداست. وجود این بخش باعث میشود عملیات مربوط به صوت سرباری روی پردازندهی اصلی نداشته باشد.
انواع ورودی خروجی کارت صدا
علاوه بر جکهای ۳.۵ میلیمتری معمول که به عنوان ورودی و خروجی صدا در تمامی کارتهای صدا دیده میشود، بعضی از کارتها ممکن است درگاههای دیگری نیز داشته باشند.
مثلاً در بعضی از کارت صوتی، چندین درگاه اتصال به بلندگوها برای امکان دریافت صدای سهبعدی و صدای فراگیر وجود دارد. درگاههای ورودی و خروجی S/PDIF که میتوانند اتصالات کواکسیال یا نوری برای انتقال صدا به صورت دیجیتال در فواصل کوتاه را انجام دهند نیز روی مدلهایی از کارت صدا وجود دارد.
برای اتصال مستقیم کارت صوتی به ضبطکنندههای صوتی یا تصویری، امکان وجود اتصالات USB یا FireWire نیز وجود دارد. در کنار جک ۳.۵ میلیمتری برای اتصال میکروفون و بلندگو، کارت صدای کامپیوتر گرانقیمتتر ممکن است از جک ۶.۳ میلیمتری نیز برای این منظور بهره ببرند.
درایور کارت صدا چیست؟
به صورت پایه برای استفاده از هر قطعه سختافزاری در سیستمعامل نیاز به استفاده از مجموعه دستورالعملهای ترجمه دستورات برای سیستمعامل است. به برنامهای که این امر را میسر میکند درایور میگویند.
به همین دلیل برای استفاده از کارت صدا نیز نیاز به درایور است. سیستمعامل ویندوز، به خصوص در جدیدترین نسخههای آن، همه بسترهای مورد نیاز برای پخش صدا توسط کارت صدای آنبرد را میسر کرده است. با این حال برای استفاده از کارتهای صدای اکسترنال نیز هر شرکت تولیدکنندهای بسته درایور محصول خود را ارائه میکند که از طریق وبسایت شرکت سازنده یا به صورت محتویاتی همراه بسته دستگاه ارائه میشود.
پردازنده داخلی کارت صدا چیست و چه وظایفی دارد؟
پردازنده اصلی کارت صدا در واقع یک DSP است که روی برد کارت صدا قرار گرفته و شرایط مورد نیاز جهت پردازش سیگنالهای صوتی را فراهم میکند. پردازنده کارت صدا عملکرد مستقلی از پردازنده اصلی سیستم داشته و هر در داخل خود از مبدلهای آنالوگ به دیجیتال و دیجیتال به آنالوگ، به ترتیب برای اهداف ضبط و پخش صدا استفاده میکند