کانال فلکسیبل با کانال فلزی چه تفاوت هایی دارد؟

از کانال کشی در شرایط مختلفی مانند سیستم های گرمایش و تهویه (HVAC) و استخراج بخار و گرد و غبار استفاده می شود. برای کانال کشی این سیستم ها، کانال های متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله مهمترین آنها، کانال های فلکسیبل و کانال های فلزی است.

برای نصب صحیح یک سیستم HVAC ، باید دانش گسترده ای در مورد انواع کانالها داشته باشید. با داشتن اطلاعات مناسب، می توانید سیستم HVAC خود را با مجاری متناسب با نیازهای خود طراحی کنید. یکی از جنبه های بسیار مهم در طراحی کانال کشی، در نظر گرفتن تفاوت بین کانال های فلکسیبل HVAC و کانال های گالوانیزه است. در بسیاری از سازه ها از کانال های فلزی و کانال های فلکسیبل استفاده می شود که هر دو نکات مثبت و منفی خود را دارند.

کانال کشی چیست؟

کانالها، مجرای عبوری هستند که در سیستم تهویه مطبوع استفاده می کنید. هدف اصلی آنها انتقال هوا است. در HVAC  شما از کانال های هوا، برای توزیع یکنواخت هوا در دمای مختلف استفاده می کنید. این فرایند، شامل گرفتن هوا از خانه، خنک کردن یا گرم کردن آن و سپس بازگرداندن آن به خانه شما است.

زمانی که در حال انجام یک پروژه بازسازی یا ساخت و ساز هستید، در مورد کانال کشی ساختمان جزئیاتی وجود دارد که نباید از آن غافل شوید. برخی از افراد این اشتباه را انجام می دهند که زیاد به نصب کانالها فکر نمی کنند و در پایان از آن پشیمان می شوند. بدون طراحی مجاری مناسب، تعادل کلی سیستم های گرمایشی و سرمایشی از بین خواهد رفت و در نهایت کارایی و کنترل آب و هوا در خانه شما آسیب می بیند.

کانال فلزی چیست؟

کانالهای فلزی (کانالهای سخت نیز نامیده می شوند) برای نصب دائمی در سیستم HVAC تجاری استفاده می شوند. کانال های فولادی و آلومینیوم گالوانیزه ماندگاری بیشتری دارند.

استفاده از این کانال نیاز به طراحی، اندازه گیری ها و نصب دقیق کانال دارد. کارشناسان اجزای موجود سیستم گرمایشی و سرمایشی ساختمان تجاری را در نظر می گیرند. نسبت عرض به ارتفاع در یک ساختمان تجاری نیز مورد توجه قرار گرفته می شود. باید فضایی را برای مجاری فلزی فراهم کرد تا بهره وری و عملکرد انرژی بهینه شود.

کانال کشی فلزی سفت و سخت معمولاً برای اینکه در سازه موجود مقاوم سازی شود، در مرحله ساخت، نصب می شود. این کار نیاز به طراحی و اندازه گیری دقیق تر و نصب دقیق دارد تا اطمینان حاصل شود که کار خود را به طور موثر انجام می دهد.

از کانالهای فلزی معمولاً برای سیستمهای گرمایشی و تهویه مطبوع استفاده می شود و برنامه ریزی برای آن نیاز به در نظر گرفتن سطح گرما و حجم هوا برای جابجایی است. هم چنین کانالهای فلزی مقاومت کمتری در برابر جریان هوا دارند. به طور کلی کانالهای فلزی گزینه گرانتری برای نصب اولیه هستند. اما هزینه های نگهداری آنها کمتر است. انتخاب کانال گالوانیزه به اندازه و نوع سیستم، نحوه استفاده از آن، محل و طراحی ساختمان و البته بودجه بستگی دارد.

کانال های گالوانیزه فلزی دارای اشکال، مواد و اندازه های مختلف هستند. این نوع کانال کشی می تواند مستطیل یا استوانه ای باشد و عایق بندی شده باشد. کانال های صلب، ماندگار و قابل اعتماد هستند. به طور کلی این کانال ها گزینه گران تری هستند، اما شما کانال کشی هوای با کیفیت بالاتری دریافت می کنید که هنگام عبور هوا از آن سر و صدا نمی کند. در اینجا برخی از انواع کانال های صلب آمده است:

کانال های تخته فیبر: از رشته های فایبرگلاس فشرده شده که با رزین پیوند خورده اند و برای محافظت از رطوبت با ورقه های فویل ساخته شده است.

کانالهای شیشه ای الیافی: از کانالهای ورق فلزی با آستر فایبرگلاس داخلی و خارجی ساخته شده است.

کانالهای ورق فلزی: متداول ترین مواد مورد استفاده برای کانالهای ورق فلز آلومینیوم و فولاد گالوانیزه هستند.

کانال فلکسیبل چیست؟

کانال فلکسیبل جزو جدایی ناپذیر سیستم تهویه مطبوع است. کانال فلکسیبل، کانال گرمایش و سرمایش را به سیستم توزیع هوا متصل می کند. این شامل کوره ها و ثبت هایی است که در سقف یا دیوارهای یک ساختمان تجاری نصب می شوند.

کانال های خرطومی برای اتصال دهانه های خروجی هوای منبع تغذیه به کانال های صلب ساخته شده از ورق فلز مناسب است.

لاستیک، پی وی سی، فولاد ضد زنگ، سیلیکون، پلی اورتان و عایق پلی استر از انواع محبوب مواد کانال فلکسیبل هستند. لاستیک، پی وی سی، فولاد ضد زنگ و سیلیکون بهترین گزینه برای ساختمانهای تجاری در مناطق بسیار گرم است. به این دلیل که با داشتن مقاومت ذاتی در برابر گرما و خنک کننده، بهره وری طولانی مدت را تضمین می کند. لاستیک و پلی اورتان بهترین مقاومت در برابر سایش را دارند.

سیلیکون نمی تواند آسیب های داخلی را در برابر مقاومت شدید در برابر آب و هوا کنترل کند. با این حال، سیلیکون و PVC بالاترین کیفیت را برای محیط های حمل و نقل هوا ارائه می دهند.

برای نصب و استفاده طولانی مدت کانال فلکسیبل بایستی برنامه ریزی شود. این نوع داکت در کوتاه مدت و افزودن شاخه به سیستم های موجود، بهترین عملکرد را دارد.

این نوع کانال کشی معمولاً لوله ای شکل است و از سیم پیچ با دوام ساخته می شود. سپس تولید کنندگان لوله را با عایق می پوشانند. در مکان هایی که نصب کانال های سخت فلزی امکان پذیر نیست، کانال فلکسیبل گزینه مناسب تری است. در مواردی که خروجی منبع هوا قابل انعطاف نیست، از این نوع کانال استفاده می شود. کانال فلکسیببل گزینه ارزان تری است. در اینجا برخی از انواع کانال فلکسیبل آمده است:

کانال فلکسیبل کومبی: این نوع از کانال ها، برای طیف وسیعی از سیستم های HVAC مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کانال فلکسیبل عایق دار: این کانال ها اتلاف انرژی را کاهش می‎دهد، درنتیجه بسیار مقرون بصرفه است.

کانال فلکسیبل آلومینیومی: با توجه به ساختار و قیمت مناسب کانال های فلکسیبل آلومینیوم در سیستم های انتقال هوا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کانال فلکسیبل برزنتی: کانال تهویه برزنتی برای تهویه بخار، گرد و غبار سبک وزن و حرکت هوا طراحی شده است

کانال فلکسیبل پی وی سی: کانال فلکسیبل پی وی سی از مواد pvc همراه با افزودنی های نرم کننده و تقویت شده با فنر ساخته می‌شود.

این طرح های کانال کشی چه تفاوتی دارند؟

از لحاظ قیمت باید گفت حمل و نصب کانال فلزی هزینه بیشتری دارد. اما برای استفاده طولانی مدت، گزینه مناسب تری است. زیرا که کانال های فلزی بیشتر از کانال فلکسیبل دوام دارند. با این وجود با حفظ کیفیت بالای هوای داخلی و تنظیم دمای داخلی، در هزینه های شما صرفه جویی می شود.

به دلیل انعطاف پذیری و همه کاره بودن کانال های فلکسیبل برای سیستم های گرمایشی و خنک کننده بهتر است. در حالی که کانال های فلزی به دلیل ماهیت فولادی خود، سفت و سخت تر هستند و آنها را برای ساخت کل سیستم تهویه مطبوع ایده آل می کند.

نصب و راه اندازی داکت فلکسیبل در مقایسه با نصب کانال فلزی راحت تر و سریعتر است. کانال فلزی برای کل سیستم های توزیع هوا بهترین عملکرد را دارد. در حالی که کانالهای فلکسیبل برای اجرای کوتاه در سیستم تنه و شاخه بهترین عملکرد را دارند.

مزایا و معایب کانال فلزی

از مزایای آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دوام و ماندگاری بالا
  • مقاومت در برابر شرایط جوی نامناسب
  • اصطکاک کم در برابر جریان هوا

معایب این کانال ها عبارت انداز:

  • راه اندازی و نصب سخت
  • قیمت بالا
  • در برخی موارد نیاز به عایق بندی مجدد

مزایا و معایب کانال فلکسیبل

از مزایای آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • راه اندازی و نصب راحت تر
  • قیمت ارزان تر
  • کانال فلسیبل عایق دار، نیاز به عایق بندی مجدد ندارد

معایب این کانال ها عبارت انداز:

  • عدم مقاومت در شرایط جوی نامناسب
  • ایجاد سر و صدا هنگام جریان هوا
  • اصطکاک بیشتر در برابر جریان هوا
  • دوام و مقاومت کمتر

تفاوت کانال فلکسیبل با کانال فلزی

در این مقاله تفاوت های اصلی کانال فلکسیبل و کانال فلزی گفته شد. تفاوت های زیاد دیگری نیز ممکن است وجود داشته باشد. برخی کانال ها برای کاربردهای خاصی تولید می شوند که چاره ای به جز استفاده از یک نوع خاص را نداریم. بنابراین نمی توان گفت که کدام یک بهتر است. در برخی موارد این دو نوع کانال، مکمل یکدیگر هستند و برای رسیدن به بهترین کارایی، از هر دوی آنها به طور هم زمان استفاده می شود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.