کرونا و تاثیراتش بر روی کسب و کارهای مختلف

ویروس کوچک کرونا باعث تاثیراتی عظیم در کل دنیا شده است. در این مطلب اما می خواهیم تاثیرش را بر روی کسب و کارهای مختلف بررسی کنیم. این ویروس کوچک باعث شد تغییرات عظیمی در مدل کسب و کار حاصل شود. البته این تغییر خیلی زودتر نیز در حال انجام بود. چند سالی بود که نوع کسب و کار و کسب درآمد تغییرات زیادی کرده بود. به خصوص از زمانی که اینترنت به میان آمد و این قدر استفاده از آن رایج شد همه ما تغییراتی کردیم. برای هر چیز کوچکی شروع به جست و جوهای اینترنتی کردیم. حتی دیگر کمتر به کتاب خانه ها رفتیم. چرا که هر کتابی را می شد در اینترنت با نسخه های آنلاین به راحتی پیدا کرد. حتی لازم نبود ساعت ها در بین کتاب ها بگردیم تا پاسخ سوالی را که می خواهیم پیدا کنیم. به راحتی با جست و جوی دقیق آن چه می خواهیم می توانیم در گوگل پاسخ سوالمان را پیدا کنیم.

این تغییرات این قدر سریع اتفاق افتاد که خیلی ها از آن عقب افتادند. خیلی ها که به خصوص سبک زندگی سنتی داشتند سخت تر با این مدل زندگی کنار آمدند. شاید خیلی ها هنوز هم دوست داشتند حضوری خرید کنند. و یا به صورت سنتی کسب درآمد کنند. اما ویروس کوچکی آمد که کرونا نام داشت. این ویروس به یک باره تغییرات خیلی زیادی را در زندگی ما ایجاد کرده است. از زمانی که کرونا آمد مجبور شدیم در خانه بمانیم. حتی بارها از تلویزیون به اطلاع مردم رسید که زیاد در خیابان رفت و آمد نکنند. برای خرید به صورت دسته جمعی بیرون نروند. و تا جای ممکن خریدشان را اینترنتی انجام دهند. حتی اساس کار سازمان های  مهمی چون بیمه نیز تغییر کرد. دیگر می شد هر کار کوچکی را به صورت اینترنتی و بدون بیرون رفتن انجام داد. از صف کشیدن و در صف ایستادن های زیاد و خسته کننده رها شدیم. حتی بانک ها خدمات زیادی ارائه کردند که مانع از تجمع مردم در شعبه های بانک شد. برخی از این خدمات درخواست کارت های جدید و یا حتی بروزرسانی های اتوماتیک کارت ها بود. هم چنین بسیاری از شرکت های خصوصی و غیر خصوصی نیز خدماتشان را آنلاین کردند.

این اتفاق خیلی زودتر باید می افتاد. ویروس کوچک کرونا باعث شد که مجبور شویم به این شیوه کسب تجارت نوین روی آوریم. دیگر کسی در خیابان نبود که حتی اگر مغازه ای باز باشد بتواند جنس و کالایش را بفروشد. پس همه مجبور شدیم که سایت داشته باشیم و سایت ها و اپلیکیشن های زیادی در این دوره خلق شدند. شاید این دوره را بتوان روزی دوره انفجار وب سایت ها و کسب و کارهای آنلاین در ایران دانست. البته گمان نمی کنم تنها در ایران بوده باشد. خیلی کشورهای دیگر نیز چنین رشد و انفجار تحولی را تجربه کردند. اما روی صحبتم با مردم ایران و در مورد ایران است. ایرانی که مردمش تا جایی که می توانند با تغییرات مقابله می کنند. خیلی هایمان مدت ها بود که در ذهن داشتیم روزی وب سایتی داشته باشیم. یک اپلیکیشن بزنیم و شروع به کسب درآمد و فروش آنلاین کنیم. اما مدام این ایده را از امروز به فردا انداختیم. خیلی ها که قبل از کرونا سایتی داشتند و به فروش رسیده بودند در این دوره توانستند بهره برداری خیلی زیادی داشته باشند. توانستند پول زیادی دربیاورند. از طرفی وقتی تعداد زیاد شود به طبع رقابت هم سخت می شود. و این دوره را می توان سخت ترین دوره شروع دانست. دوره ای که دونده های زیادی حضور داشتند. برای جلو زدن از این همه دونده باید بسیار سریع می دویدیم تا به خط پایان که پیروزی در این راه است می رسیدیم.

خیلی از کسانی که سرمایه خوبی هم داشتند یا حداقل ایده های جالبی داشتند آمدند و شروع به کار کردند. کسانی که متفاوت و تخصصی کار کردند خیلی زود به برند و نام های تجاری معروف تبدیل شدند. ایده هایی با طراحی سایت اختصاصی که با کسب نتیجه در موتورهای جست و جو نیز در همین مدت درآمد خوبی پیدا کردند. ما ایرانی ها مرد روزهای سخت هستیم. جالب است که شکوفایی هایی می بینیم که در چه روزهایی هم حاصل شده است. در روزهای عادی هم می شد کار می کردیم و مسلما موانع و رقبا هم کمتر بودند. اما در این دوره سخت شاهد برند سازی های زیادی بودیم.

یک مورد خیلی مهم که خود من به عنوان یک کارشناس فروش دیجیتال بارها به آن فکر کرده ام اعتماد سازی در وب سایت ها بوده است. این وب سایت ها پیش تر هم بوده اند. اما گویی تنبلی باعث می شد مردم به سراغشان نروند. یا به دلایلی که واقعا نمی دانم اعتماد نمی کردند که به صورت اینترنتی خرید کنند. سایت هایی بود که نماد اعتماد هم داشتند اما با این وجود فروششان هرگز با دوره قبل از کرونا قابل مقایسه نیست. یک انفجار فکری به وجود آمد. بله گویی طرز فکر مردم به کل عوض شد. حتی وب سایت های تازه تاسیس و بدون نماد اعتماد الکترونیکی نیز در این دوره و پس از این دوره راحت تر می توانند کار کنند. راحت تر می توانند ورودی هایشان را به مشتری که خرید کرده است تبدیل کنند.

به خصوص در مورد وب سایت های پزشکی در این دوره تحولات زیادی حاصل شده است. مجموعه هایی که هیچ وقت وب سایت های خیلی خوبی نداشتند. هر فروشگاه کالای پزشکی و یا داروخانه و یا مرکز درمانی در این دوره آمد و با یک وب سایت حرفه ای خودش و محصولات و خدماتش را معرفی کرد. و اتفاقا هم خیلی استقبال شد. در مورد فروش کالاهای پزشکی در این دوره تراکنش های بانکی زیادی انجام شده است. و چقدر از این ترکنش های مالی در مورد کالاهای بهداشتی کرونا بوده است. به یکباره میزان جست و جوهای اینترنتی در مورد ماسک و دستکش و کالاهایی چون ضدعفونی کننده ها زیاد شد. اما یک کار خوبی که گوگل انجام داد این بود که اجازه نداشت کسی با تبلیغات پولی این کالاها را بفروشد. و این اتفاق خوبی بود. چرا که باعث شد افراد سواستفاده جو و موقعیت طلب که همیشه از چنین آب های گل آلودی ماهی می گرفتند نتوانند این چنین کار کنند.

در مورد فروش محصولات سوپرمارکتی نیز تحول زیادی به وجود آمد. بخش زیادی از کالاهای روزمره ما کالاهایی چون ماست و دوغ و نان و ماکارونی و این جور کالاهاست. کالاهایی که در این دوره از طریق وب سایت های فروشگاهی و یا اپلیکیشن ها زیاد به فروش رسید. و البته این وب سایت ها تنها سودی یک طرفه نداشتند. کمک زیادی هم به مردم کردند. کمک کردند که مردم کمتر مجبور شوند به فروشگاه ها بروند. فروشگاه هایی که می توانستند خطر زیادی داشته باشد. و چه افرادی که در همین فروشگاه ها کرونا گرفتند و حتی جانشان را از دست دادند.

کرونا دوره تحول فکری و کاری و خیلی چیزهای دیگر بود. اگر عمیق فکر کنیم می بینیم از خیلی جهات به این ویروس مدیون هستیم. باعث شد خیلی تغییر کنیم و همه چیز تغییر کرد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

3 × 4 =