کمپرسور دستگاهی که در تمامی صنایع استفاده میشود
هوا فشرده و متراکم یکی از متداول ترین نیازهای صنایع کوچک و بزرگ است. امروزه با پیشرفت تکنولوژی ادوات صنعتی نیز پیشرفت کرده اند. و نیاز به هوای فشرده و کمپرسور ها بیشتر حس میشود.
کمپرسورها مسئول تامین هوای متراکم هستند.این دستگاه های صنعتی را میتوان در کارگاها کوچک، تعمیرگاه ها،صنایع غذایی و بهداشتی،بسته بندی،سند پلاست، مراکز پزشکی و درمانی و حتی در موارد نظامی پیدا کرد. در این مقاله به برسی دو نوع کمپرسور می پردازیم ک بیشترین کاربرد را در صنایع دارند.
آنچه در این مقاله میخوانید :
قدرت هوادهی و فشار کمپرسور
قبل از برسی باید با چند مفهوم اشنا بشویم تا بتوانیم مدل های مختلف کمپرسور را با یکدیگر مقایسه کنیم.
قدرت هوادهی کمپرسور ها را با واحد لیتر بر دقیقه بیان می کنند. به عنوان مثال هنگامی که یک کمپرسور قدرت هوادهی ۱۰۰۰ لیتر در دقیقه دارد به این معنا است که این کمپرسور در مدت زمان یک دقیقه میتواند حجم بادی معادل ۱۰۰۰ لیتر را تولید بکند.
مفهوم دوم فشار کاری کمپرسور است که با مقیاس بار (bar) اندازه گیری میشود هر با تقریبا برابر با ۱ اتمسفر است برای مثال کمپرسوری که موتواند ۱۰۰۰ لیتر در دقیقه هوادهی بکند این هوادهی را با فشار ۱۰ بار در مخزن هوا ذخیره می کند.
اشتباهی که اغلب مردم می کنند. تصور این است که حجم باد که با لیتر بر دقیقه بیان میشود. با فشار ان رابطه دارد اما این طور نیست. در واقع حجم باد هیچ رابطه ای با فشار ان ندارد.به عنوان مثال یک کمپرسور میتواند ۲۵۰۰ لیتر در دقیقه هوادهی داشته باشد. اما فشار کاری ان روی ۷ یا ۸ بار تنظیم شده باشد. در صورتی که کمپرسور ۱۰۰۰ لیتری را میتوان تصور کرد که فشار کاری ان روی ۱۰ بار تنظیم شده
کمپرسور های پیستونی
کمپرسور پیستونی را اکثر مردم با نام کمپرسورباد،پمپ هوا یا پمپ باد میشناسند. شما این دستگاه را حتما در اپاراتی ها دیده اید. که از ان برای تنظیم باد داخل لاستیک استفاده میشود.
این نوع کمپرسور ها معمولا در کارگاه های کوچک بیشترین کاربرد را دارند. زیرا در این کارگاه ها معمولا برق از نوع تک فاز است. و تنها کمپرسور هایی که در مدل های تک فاز نیز موجود هستند کمپرسور های پیستونی هستند
کمپرسور های پیستونی را میتوان در مدل های ۱۵۰ تا ۲۵۰۰ لیتر با فشار ۸ تا ۱۶ بار پیدا کرد که در مدل های ۱۵۰ تا ۳۵۰ لیتر با برق تک فاز کار می کنند.
کمپرسور پیستونی با استفاده از یک بلوک هواساز،الکتروموتور و مخزن ذخیره هوا کار می کند. ابتدا هوا به وسیله بلوک هواساز وارد سیلندر و پیستون های کمپرسور میشود و با کاهش حجم سیلند متراکم می گردد سپس این هوای متراکم به مخزن ذخیره هوا ارسال میشود تا بعدا مصرف شود.بلوک هوا ساز قدرت خود را از الکترو موتور دریافت می کند. الکتروموتور ها از ۲ اسب تا ۱۰ و ۲۰ اسب بخار برای کمپرسور های پیستونی مورد استفاده قرار میگیرند
کمپرسور اسکرو
کمپرسور های پیستونی نمی توانند بصورت مداوم کار بکنند، و باید بعداز زمان معینی خاموش شوند.از طرفی این کمپرسور ها در مدل های بالاتر از ۲۵۰۰ لیتر به بالا نیز تولید نمیشوند در صورتی که در کارخانه ها باد بسیاری بیشتری برای راه اندازی دستگاه های پنوماتیک و بادی نیاز دارند.
در این جاست که کمپرسور اسکرو با هوادهی بسیار بیشتر از کمپرسور های پیستونی مورد استفاده قرار می گیرند.کمپرسور های اسکرو عملکرد ساده مانند کمپرسور پیستونی ندارند. و از روش بسیار متفاوت تر از کمپرسور پیستونی هوای متراکم تولید می کنند.
قلب تپنده کمپرسور های اسکرو ایرند یا واحد هوا ساز ان است که مسئول تولید باد و هوای متراکم است .ایراند کمپرسور های اسکرو در دل خود دو استوانه پیچی شکل را جای می دهند.این دو استوانه با سرعت بسیار بالایی به یکدیگر پیچ میخورند و هوا را به کمک روغن موجو در ایراند متراکم می کنند.
اسکرو به معنی پیچی است. نام اسکرو از این دو قطعه امده است.
کمپرسور های اسکرو اویل اینجکت هستند یعنی با استفاده از روغن کار می کنند. هوا پس از متراکم شدن با کمک روغن در ایراند به مخزنی به نام مخزن سپراتور انتقال پیدا می کند در این قسمت روغن و هوا بصورت کامل از یکدیگر جدا میشوند.کمپرسور های اسکرو قدرت بالایی در تولید گرما دارند به همین علت روغن و هوا پس از مخزن سپراتور به سیستم خنک کننده کمپرسور ارسال میشود.
سیستم خننک کننده کمپرسور شامل یک فن،رادیاتور و تعدادی سنسور است .هوا و روغن پس از مخزن سپراتور وارد رادیاتور میشود و در انجا خنک میشود سپس روغن به ایراند و هوا به مخزن ذخیره ارسال میشود.
کمپرسور های اسکرو از چندین سیستم تشکیل میشود. که به وسیله یک کامپیوتر کوچک عملکرد ان تحت نظر است.
این ماشین الات را در اندازه های ۱۵۰۰ لیتر تا ۲۵۰۰۰ لیتر وارد بازار میشوند. که با برق سه فاز کار می کنند.
جمع بندی
کمپرسور ها عضو جدایی ناپذیر صنایع بزرگ و کوچک هستند.این ماشین های صنعتی در مدل های متنوعی در صنایع مختلف استفاده میشوند اما دو مدل اسکرو و پیستونی از دیگر مدل های کمپرسور استفاده بیشتری دارند.
کمپرسور های پیستونی بیشتر در صنایع کوچک و متوسط استفاده میشوند که نیاز به هوا دهی بسیار بالایی ندارند اما کمپرسور های اسکرو را میتوان با قدرت هوادهی بسیار بیشتر استفاده کرد.
کمپرسور های اسکرو بسیار پیچیدتر از کمپرسور های پیستونی هستند و طبیعتا از قیمت بالاتری نیز برخودارند اما اینکه چه کمپرسوری بدرد چه کارگاه یا کار خانه ای میخورد باید قبل از خرید کمپرسور نیاز سنجی دقیقی انجام گیرد.برای خرید و مشاوره در خصوص کمپرسور می توانید با کمپرسور حسنی در تماس باشید.