کم شنوایی ناگهانی
اگر خود یا یکی از نزدیکانتان ناگهان دچار افت شنوایی شوید سریعا به یک پزشک یا شنوایی شناس مراجعه نمایید. کم شنوایی ناگهانی که به سکته گوش نیز معروف است اغلب جدی تلقی نمی گردد ولی باید بدانید که هرگونه کم شنوایی جدید یا ناگهانی باید جدی گرفته شود. چرا؟ چون هرچه زودتر اقدام کنید شانس شما برای بهبودی کامل بیشتر خواهد بود.
کم شنوایی ناگهانی یا همان سکته گوش معمولاً فقط یک گوش را درگیر می کند و برای کسانی که بهبود نمی یابند، کم شنوایی یک طرفه بصورت دائمی می ماند. این نوع از کم شنوایی که به عنوان کاهش شنوایی یک طرفه نیز شناخته می شود، مشکلات منحصر به فردی را ایجاد می کند، مانند تشخیص دقیق منبع صدا و جهت گیری آن. در برخی موارد این مشکلات می تواند بوسیله سمعک برطرف گردد.
آنچه در این مقاله میخوانید :
کم شنوایی ناگهانی یا سکته گوش چیست؟
سکته گوش اغلب به عنوان کم شنوایی ناگهانی حسی عصبی یا SSNHL شناخته می شود ، کم شنوایی ناگهانی به طور ناگهانی یا در طول چند روز رخ می دهد. تقریباً سالانه از هر ۵۰۰۰ نفر، یک نفر دچار کم شنوایی ناگهانی می شود. با این حال این تعداد به دلیل موارد گزارش نشده و تشخیص داده نشده می تواند بسیار بیشتر باشد.
مردان و زنان به طور مساوی دچار سکته گوش می شوند و میانگین سنی که فرد برای اولین بار دچار سکته گوش می شود ۴۰ تا ۵۰ سالگی گزارش شده است.
اکثر افراد شاید فرض کنند که مبتلا به آلرژی (حساسیت)، انسداد گوش توسط جرم یا عفونت سینوسی می باشند بنابراین ممکن است تصمیم بگیرند که به دنبال درمان نباشند. اما لازم به ذکر است که درمان باید هرچه سریع تر انجام گیرد.
من ناگهان از یک گوش خوب نمی شنوم. باید چکار کنم؟
کم شنوایی ناگهانی امری اورژانسی محسوب می شود و درمان سریع آن می تواند شنوایی شما را برگرداند. بنابراین در هنگام ضعف ناگهانی شنوایی در یک گوش سریعا به یک شنوایی شناس یا پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه نمایید.
علائم کم شنوایی ناگهانی
برخی از افراد وقتی صبح زود از خواب بیدار می شوند متوجه می شوند که شنوایی آنها متفاوت است. دیگران تا زمانی که تلفن را تا گوش آسیب دیده نگه ندارند یا از هدفون استفاده نکنند، تفاوتی را متوجه نمی شوند. در برخی موارد کم شنوایی ناگهانی با یک صدای “پاپ” مانند شروع می گردد که بسیار نگران کننده می باشد.
پس از کم شنوایی ناگهانی، برخی از بیماران احساس پری در گوش آسیب دیده می کنند که اغلب با وزوز یا زنگ گوش و یا سرگیجه همراه است.
علت سکته گوش اغلب ناشناخته است
کم شنوایی ناگهانی (سکته گوش) از دو جهت با سایر انواع کم شنوایی ها متفاوت است. جدا از شروع سریع، اغلب ایدیوپاتیک است، به این معنی که علت آن معمولاً ناشناخته می باشد. تنها در ۱۰ تا ۱۵ درصد افراد دچار سکته گوش می توان علت را تشخیص داد.
برخی از عوامل خطر و علل احتمالی شناخته شده عبارتند از:
- عفونت باکتریایی
- عفونت ویروسی
- اختلالات گوش داخلی ، به ویژه بیماری منیر
- میگرن
- تومورها (به عنوان مثال نوروم آکوستیک)
- برخی از داروها می توانند باعث کم شنوایی به عنوان یک عارضه جانبی شوند که به عنوان داروهای اتوتوکسیک شناخته می شوند، به ویژه اگر در دوزهای بالا مصرف شوند
- بیماریها یا اختلالات عصبی (به عنوان مثال مولتیپل اسکلروزیس یا همان بیماری MS)
- آسیب یا ضربه به سر
- بیماریهای خود ایمنی (به عنوان مثال آرتریت روماتوئید)
- مشکلات گردش خون (به عنوان مثال واسکولیت)
آیا ویروس باعث کم شنوایی ناگهانی می گردد؟
محققان تصور می کنند در موارد ابتلا به کم شنوایی ناگهانی که علت مشخصی را نمی توان به آن نسبت داد، ممکن است یک عفونت ویروسی خفیف عامل باشد. این امر به این دلیل است که افراد اغلب روزها و هفته ها قبل از از کم شنوایی خود دچار سرماخوردگی یا عفونت تنفسی می شوند.
ویروس چگونه این کار را انجام می دهد؟ خود ویروس یا التهاب ناشی از آن به نوعی به سلول های مویی گوش داخلی و/یا خون رسانی آن آسیب می رساند. برخی از ویروس ها ممکن است باعث بیماری فرد نشوند ولی فرد به یکباره دچار کم شنوایی گردد. در واقع ممکن است فرد تا کم شنوایی خود را از دست نداده از بیماری خود بی خبر باشد.
بیماری کرونا و کم شنوایی ناگهانی
با توجه به اینکه تصور می شود عفونت های ویروسی یکی از شایع ترین علل کم شنوایی ناگهانی (سکته گوش) می باشند، آیا این امر در مورد ویروس COVID-19 (بیماری کرونا) نیز صادق است؟
به نظر می رسد که در موارد نادر، بله. در واقع این ویروس می تواند منجر به کم شنوایی ناگهانی گردد. با این حال این یافته ها جدید هستند و ممکن است تغییر یابند.
واکسن ها باعث کم شنوایی ناگهانی می شوند؟
تا کنون تحقیقات هیچ ارتباطی بین واکسیناسیون و کم شنوایی ناگهانی نشان نمی دهند. به نظر می رسد میزان سکته گوش در بین افراد واکسینه کمتر باشد. زیرا با انجام واکسیناسیون میزان حمله های ویروسی و علائم آن ها کاهش می یابد.
ویروس های دیگر
تعداد کمی از ویروس ها، که برخی از آنها تهدید کننده زندگی هستند، می توانند باعث کم شنوایی به صورت تدریجی یا ناگهانی شوند. بسیاری از این بیماری ها بوسیله واکسن قابل پیشگیری هستند مانند سرخک، اوریون، سرخجه و آبله مرغان (واریسلا). از آنجا که این بیماری ها اغلب علائم شدید و گسترده ای را ایجاد می کنند، بنابراین تشخیص و درمان این بیماری ها آسان می باشد.
نتیجه گیری
به سکته گوش کم شنوایی حسی عصبی ناگهانی نیز گفته می شود. این نوع کم شنوایی علل مختلفی دارد که عامل ویروسی یکی از شایع ترین علل سکته گوش می باشد. دیده شده است که علاوه بر سرخک، سرخجه، آبله مرغان و اوریون، ویروس کووید ۱۹ نیز می تواند باعث کم شنوایی ناگهانی گردد.
در صورت ابتلا به کم شنوایی ناگهانی سریعا به یک شنوایی شناس یا پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. زیرا هر چه درمان زودتر شروع شود امکان بهبودی افزایش می یابد. لطفا دلیل هر گونه کیپی گوش را انسداد آن بوسیله موم یا جرم گوش ندانید. زیرا این تفکر پروسه درمان را به تاخیر می اندازد.