۵ کاربرد مهم نانو تکنولوژی در صنعت ساختمان
آیا با کاربرد فناوری نانو در صنعت ساختمان آشنایی دارید؟ همانطور که می دانید، افزایش جمعیت، افزایش ساخت و ساز و محدودیت در مصالح ساختمانی باعث افزایش تقاضا برای مصالح جدید و مرغوب در صنعت ساختمان شده است.یافتن راه حل هایی که منجر به دستیابی به کیفیت ایده آل مواد، افزایش کارایی آنها، کاهش مواد اولیه اولیه و صرفه جویی در مصرف انرژی شود، بشریت را به سمت ایجاد فناوری های جدید در صنایع مختلف سوق داده است.
یکی از جدیدترین و مهمترین فناوریهای عصر حاضر، فناوری نانو است که میتواند پاسخگوی نیازهای صنایع باشد. فناوری نانو یکی از فناوری های اخیر است که نقش موثری در توسعه صنعت ساختمان دارد.این فناوری در زمینه های صنعتی و علمی پیشرفت های چشمگیری داشته و فرصت های زیادی را برای رقابت در صنعت ساختمان فراهم کرده است.
فناوری نانو در تمامی قسمت های ساختمان از جمله تقویت کیفیت و دوام مصالح ساختمانی، تولید مصالح چند منظوره، دکوراسیون داخلی، نما و اسکلت ساختمان، سیستم های مختلف کاربرد دارد.این فناوری فناوری ها و محصولاتی را ارائه می دهد که قبل از فناوری نانو وجود نداشتند.
علاوه بر این تاثیر بسزایی در عملکرد این محصولات و بهبود و بهینه سازی کیفیت آنها دارد.استفاده از فناوری نانو در صنعت ساختمان باعث صرفه جویی در مصرف انرژی و در نتیجه صرفه جویی در هزینه می شود.با این حال امروزه با استفاده محدود از مواد نانو در ساخت و ساز مواجه هستیم. اما با توجه به ویژگی های این فناوری، انتظار می رود در آینده با رشد چشمگیری در استفاده از این فناوری در صنعت ساخت و ساز مواجه باشیم.
آنچه در این مقاله میخوانید :
فناوری نانو چیست؟
فناوری نانو بر مواد مورد استفاده در ساخت و ساز و خواص آنها تأثیر می گذارد. وقتی بهتر بتوانیم خواص مواد را در مقیاس نانومتری کنترل کنیم، این مواد بسته به تغییر ایجاد شده، خواص متفاوتی خواهند داشت.در اعصار گذشته، این فناوری توسط انسان ها تا حد اولیه خود مورد استفاده قرار گرفته است، سفالگران رومی و حتی مردمان قبل از آنها از چنین موادی استفاده می کردند.
صنعتگران و هنرمندان دوران باستان از ذرات ریز در مقیاس نانو در شیشه سازی زمان خود استفاده می کردند تا زمانی که نور به طور تصادفی به شیشه می تابد رنگی منحصر به فرد ایجاد کنند. شیشه در پنجره های کلیساهای قرون وسطایی نمونه اولیه استفاده از فناوری نانو است.
آنچه یک پلان معماری یا سایر نقشه های ساختمانی را از ذهنیت به عینیت تبدیل می کند و بدنه نقشه را در عمل می پوشاند مصالح ساختمانی است که قطعا با داشتن مصالح مستحکم تر، کارآمدتر و مقاوم تر می توان ساختمان هایی با محدودیت کمتر طراحی و ساخت.
آنها را اداره کنند و نیازهای بیولوژیکی و روانی مردم را به نحو مناسب تری برآورده سازند، از آنجایی که مصالح هسته اصلی ساخت و ساز را تشکیل می دهند و بخش زیادی از نیروی انسانی در آن دخالت دارند، انتظار می رود که منافع زیادی به دست آورند.
خرید مواد نانو پوشش آبگریز
سهند شیمی به عنوان یکی از معتبرترین و شناخته شده ترین مراکز تولید مواد نانو پوشش آبگریز در ایران می باشد. با سفارش انواع مواد نانو سنگ سهند شیمی از نفوذ آب به داخل مصالح نمای ساختمان جلوگیری نمایید و عمر نمای ساختمان خود را بالا ببرید.
۵ کاربرد مهم فناوری نانو در ساخت و ساز
در ادامه مقاله برخی از کاربردهای نانو را در صنعت عمران و ساختمان بازگو می کنیم:
۱- مصالح ساختمانی سیمان
بتن با تولید سالانه بیش از ۱۰ میلیارد تن در سراسر جهان، فراوان ترین محصول تولید شده توسط انسان و مهمترین مصالح ساختمانی مورد استفاده در ساخت و ساز است. افزایش مقاومت بتن به ساختار کریستالی آن بستگی دارد که اندازه آن تنها چند نانومتر است.
در سال های اخیر با شروع بهسازی مواد در زمینه مصالح ساختمانی سیمانی، از نانومواد به عنوان مواد تکمیلی در مصالح استفاده می شود. از طریق استفاده از نانوپودرها به عنوان مواد مکمل در مخلوط سیمان، نانوتکنولوژی استحکام، سختی و فرآیندپذیری مواد را بهبود میبخشد و خواص دیگری مانند محافظ الکترومغناطیسی، محافظ حرارتی، کنترل هدایت حرارتی، تغییر رنگ و واکنشهای کاتالیزوری را اصلاح میکند.
از طریق استفاده از دی اکسید سیلیکون کلوئیدی که اندازه ذرات آن معمولاً در محدوده ۵ تا ۳۰ نانومتر است، استحکام و مقاومت بتن را در برابر خوردگی اسیدی افزایش می دهد.
۲- زیر ساخت
افزودن ذرات نانو سیلیس به بتن باعث بهبود کیفیت و مقاومت بتن می شود. همچنین استفاده از افزودنی های مضر برای محیط زیست را به حداقل یا صفر می رساند. نانو ذرات سیلیس خواص و ساختار شیمیایی بتن مقاوم در برابر اسید را بهبود می بخشد.
از این بتن ها برای ساخت برج های خنک کننده در نیروگاه ها استفاده می شود. علاوه بر بتن مقاوم در برابر اسید، بتن الیافی که در ساخت زیرساخت های سازه ای، پل های بزرگ، ستون های مستحکم و غیره استفاده می شود، مقاومت به خوردگی بالایی دارد و دوام و مقاومت باربری آن با پوشش های مختلف به شدت افزایش می یابد.
۳- نمای ساختمان
با استفاده از فناوری نانو می توان خواص مصالح مورد استفاده در ساخت نما را از نظر زیبایی و عملکرد بهبود بخشید.نانوذرات مقاومت سطح نما را در برابر ذرات گرد و غبار و نفوذ آب افزایش داده و کیفیت آن را بسته به نوع کاربرد تنظیم می کند.
از جمله سطوحی که با فناوری نانو تولید می شوند می توان به سطوح آب دوست، سطوح آبگریز و سطوح مقاوم به روغن اشاره کرد.همچنین پوششهای فوتوکاتالیستی با آب دوستی بالا که در آینهها، قابهای پنجره، آجرها و پنجرههای خود تمیز شونده استفاده میشوند، نمونههایی از کاربرد فناوری نانو در نمای ساختمان هستند.
۴- شیشه
شیشه به عنوان مصالح ساختمانی در هر طرح و الگوی برای نمای ساختمان استفاده می شود. اما دارای معایبی مانند به جای گذاشتن اثر لکه، انعکاس نور و عملکرد نامطلوب به عنوان عایق است.فناوری نانو این معایب را به شدت کاهش می دهد و عملکرد متفاوت و کارآمدی را برای شیشه به ارمغان می آورد.
این فناوری با استفاده از پوشش های کم مصرف، شیشه را به یک عایق حرارتی تبدیل می کند. علاوه بر این، دارای خاصیت خود تمیز شوندگی با پوشش های فتوکاتالیستی است.شیشه اغلب نور را به طور نامطلوب منعکس می کند.
به همین دلیل با افزودن لایه ای از نانولوله های SiO2 به شیشه، لایه ای ضد انعکاس ایجاد می شود و نور به صورت محدود بازتاب می شود.پوشش های ضد انعکاس مورد استفاده برای شیشه های تخت با استفاده از فناوری نانو تولید می شوند. این پوشش ها میزان عبور نور را افزایش می دهند و در نتیجه اتلاف انعکاس نور در شیشه کاهش می یابد.
۵- مواد ضد حریق
نانوتکنولوژی گام موثری در تولید مواد مقاوم در برابر شعله و بهبود خواص آنها برداشته است. این مواد جایگزین مناسبی برای مواد آلاینده و مضر برای محیط زیست محسوب می شوند.نانو ذرات سیلیکات از جمله نانوذراتی هستند که برای افزایش مقاومت در برابر آتش مواد و به عنوان پرکننده های پلیمری مورد استفاده قرار می گیرند.
نانوکامپوزیت ها که در ساخت دوشاخه های برق، فیوزها، محفظه لامپ ها و غیره استفاده می شوند، میزان اتلاف حرارت و انتشار دود را کاهش داده و جرقه های احتمالی را به تاخیر می اندازند.پوشش های ضد حریق از گسترش آتش جلوگیری می کنند و روی موادی مانند فلز، چوب، بتن یا پلاستیک استفاده می شوند.
نتیجه گیری : آینده صنعت ساخت و ساز
فناوری نانو تقریباً در هر قسمت از ساختمان از جمله اسکلت، نما، سیستم های ساختمان و طراحی داخلی استفاده می شود. استفاده از فناوری نانو در صنعت ساختمان منجر به تولید مصالح ساختمانی چند منظوره با راندمان بالا شده و با ایجاد ارزش افزوده، دوام و کیفیت مصالح ساختمانی را افزایش داده است.
بر اساس پیش بینی کارشناسان، فناوری نانو تا چند سال دیگر در صنعت ساختمان کشور قابل استفاده خواهد بود و در آینده به بازاری حدود ۵ میلیارد ریال در حوزه عایق های حرارتی و رطوبتی، افزودنی های بتن، شیشه های هوشمند، خود دست خواهد یافت. -تمیز کردن پوشش ها و سایر محصولات استراتژی تجاری سازی در حوزه فناوری نانو باید با نیازهای ساخت و ساز منطقی باشد.
بنابراین حمایت از محققان، تولیدکنندگان و استفاده کنندگان محصولات نوآور ضروری به نظر می رسد. توسعه فناوری نانو در صنعت ساختمان می تواند منجر به تولید محصولاتی با قابلیت ها و کارکردهای بالا شود. از این رو انتظار می رود همزمان با پیشرفت فناوری نانو در ایران، صنعت ساختمان به عنوان یکی از بزرگترین صنایع کشور، بازار بزرگی را برای محصولات مبتنی بر فناوری نانو در اختیار بگیرد.